Na Yassine El Ghanassy en Mehdi Carcela staat op korte tijd een derde Marokkaanse Belg voor de moeilijke keuze tussen de Belgische of de Marokkaanse nationale ploeg. Nacer Chadli speelt momenteel niet alleen in Nederland, maar ook in de Champions League de pannen van het dak met FC Twente. Vorige week kreeg hij, in tegenstelling tot Carcela, een uitnodiging van de nieuwe Marokkaanse bondscoach Erik Gerets in de bus. Doordat het slechts een vriendschappelijke interland betreft, kan Chadli ook na die wedstrijd nog kiezen tussen beide naties.

Chadli kreeg zijn opleiding samen met Axel Witsel en Carcela bij Standard. Op zijn zestiende werd hij echter opzijgeschoven door Christophe Dessy, die toen aan het hoofd stond van de jeugdacademie. “Dessy heeft aan mijn trainer gemeld dat ik niet het niveau had om naar de juniors over te gaan”, doet Chadli het verhaal. “Toen ik naar zijn redenen vroeg, legde hij mij uit dat ik technisch vaardig was, maar dat ik niet de mentaliteit had om prof te worden.” Twee weken later testte hij in Nederland bij MVV Maastricht: “Al na twee dagen werd ik aangenomen”, zegt de Luikenaar met een glimlach. Zijn carrière leek gelanceerd, maar Chadli speelde al die tijd zonder contract en dus ging hij op zijn achttiende nog op zoek naar een profclub. Dat werd tweedeklasser AGOVV Apeldoorn, waar hij Dries Mertens leerde kennen.

Daar speelt hij drie jaar en zijn laatste seizoen in Apeldoorn beëindigt hij met 18 doelpunten en 15 assists. “Ik heb de indruk dat ik het voorbije seizoen langzamerhand ben gegroeid en dat ik meer zorg ben beginnen te besteden aan de details”, verklaart hij dat superseizoen. Chadli kan rekenen op belangstelling van de 1. FC Köln en slaat daarom aanbiedingen van Utrecht en AZ af, maar als blijkt dat Keulen geen optie meer is, tekent hij al snel voor het FC Twente van Michel Preud’homme.

Hoewel de fans niet wild waren van de komst van Chadli, staat hij al sinds het begin van het seizoen in de basis. De laatste weken heeft hij zelfs de meest sceptische supporters overtuigd met de winning goal tegen PSV en doelpunten tegen Werder Bremen en Excelsior. Het loopt goed en dan komt de nationale ploeg in beeld, maar welke wordt het? “Ik voel mij evenzeer Marokkaan als Belg”, maakt Chadli duidelijk. “In België zijn er momenteel wel veel spelers die op mijn positie spelen. Als het is om op de bank te zitten, is dat niet echt interessant. Maar welke ook mijn keuze wordt, het hart zal spreken.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.

door stéphane vande velde

“Ik voel mij evenzeer Marokkaan als Belg, maar op de bank zitten vind ik niet interessant.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier