Wanneer begint een competitie eigenlijk? Eind juli, bij de officiële start? Nu, komend weekend, na het sluiten van de transferperiode? Of – voor de top zes – eind maart, bij de start van play-off 1? Drie mogelijkheden, en telkens hebt u een beetje gelijk. Het voetbal stopt nooit, maar er zijn wel een paar ijkpunten in een seizoen. Half juli is er één, begin september een tweede. Verderop in dit blad krijgt u een overzicht van alle nieuwkomers in onze competitie (in het vet de nieuwe spelers sinds onze competitiespecial van 23 juli). Of het would-besmaakmakers dan wel toekomstige flops zijn, zal de tijd uitwijzen. Sommigen zijn gehaald op basis van vooraf ingewonnen informatie. Anderen zijn ‘opportuniteiten’ van het moment, aangeraden door bevriende makelaars. Het blijft verbazen hoe de zestien eersteklassers te werk gaan in hun aankoopbeleid. Dat geldt ook voor de topclubs. Scouts maken rapport na rapport, maar er wordt weinig mee gedaan. Dat Brugge niemand naar Uruguay of Colombia stuurde om zelf Gedoz of Izquierdo aan het werk te zien, verrast.

Dat gebrek aan valoriseren overkomt niet alleen scouts maar ook jeugdtrainers. Nu sportclubs, zo alarmeert Bloso, zich genoodzaakt zien om hun lidgelden op te trekken, dreigt de sociale bodem van de sportpiramide weggeslagen te worden. Misschien moeten de bondsbonzen maar eens een bonus voorzien om dat probleem te tackelen in plaats van commissies op te strijken voor een product waarvan een kind een paar jaar geleden al kon voorspellen dat het populair zou worden.

Na het afsluiten van de transfermarkt kunnen de wonden die zijn geslagen, opnieuw helen. Dat het voetbal een keiharde wereld is, mocht een aantal mensen opnieuw ervaren. Het ene jaar ingehaald als grote redder of nieuw jeugdidool, het volgende seizoen bij het oud papier gezet of richting uitgang geduwd. De held van vandaag is de schlemiel van morgen. Sommigen plooien, anderen worden er weerbaarder door.

Voetbal is business. Al sinds lang, maar het valt telkens weer op, met Third Party Ownership, transferrecord na transferrecord. Lees er de interviews die Herman Van Holsbeeck of Vincent Mannaert de voorbije weken gaven maar op na – helaas geeft Roland Duchâtelet er momenteel geen meer over voetbal. Het gaat nog zelden over de filosofie van de club, sportief succes of wat een club nog plant (zeker in het geval van Anderlecht) in verband met de integratie van al dat talent dat in Brussel rondloopt. Het gaat om transfers, om miljoenen, en wat een speler kan opbrengen, zelfs al komt het bod uit Qatar.

Volgende week begint Anderlecht in Istanbul aan een nieuw rondje Champions League. Nu al zegt de club openlijk op dat niveau niks te zoeken te hebben. Alleen in de Europa League spelen ze nog mee, ondanks alle inkomstenbronnen, ondanks alle talent uit de hoofdstad, ondanks de relaties in de hoogste kringen. Misschien is het gewoon een realistische inschatting, maar enige sportieve ambitie had gemogen. Neem nu het geflirt met Marcin Wasilewski. Met alle bewondering voor de vechtlust van de Pool en zijn ernst tijdens zijn revalidatie, maar kon hij Anderlecht beter maken?

Begin september is de tijd van hoop. Zij die hun start misten – en daar zoals in Lier de trainer de schuld voor gaven – kunnen opnieuw dromen dat hun recente aanwinsten het tij doen keren. Hoop koesteren ook zij die uit vrije wil een andere ploeg zochten en vonden. We kennen Middlesbrough een beetje, en over The Championship geeft Bob Peeters desgevraagd gaarne tips. We wensen Jelle Vossen er alle succes. Eerder kon Faris Haroun er ook maar een paar maanden aarden. De North East is een ruwe buurt in Engeland, waar meisjes in een wip een hele fles witte wijn achterover kunnen slaan.

Het was ‘op’ voor Conte in Waregem, het was ‘op’ voor Lestienne in Brugge. Hoezo, op? Om het jaar een pak andere spelers, in het geval van de Bruggeling elk jaar ook een nieuwe trainer. En geen enkele trainer, zo signaleert Kevin De Bruyne, werkt zoals zijn voorganger. Hoe kan het dan ‘op’ zijn? Les-tienne doet denken aan Legear en de jonge Vanden Borre. Te snel te veel geld en niet rijp voor het avontuur. Geen kraan in het verwerken van tactische opdrachten ook. Dat wordt mooi, ginds in het calcio waar alles draait om tactiek. Dan hebben we nog meer vertrouwen in Vossen, ondanks de North East. ?

DOOR PETER ‘T KINT

Het gaat nog zelden over de filosofie van een club. Het gaat om transfers, om miljoenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier