Op 30 juni 2006 treedt Jan Peeters af als bondsvoorzitter, maar het doemscenario duikt nu al op : dat hij er nog een tijdje mee doorgaat, tot de ruziënde profliga en amateurliga’s het eens geraken over een opvolger. De profliga nam eerder het standpunt in dat het bondsvoorzitterschap niet cumuleerbaar is met een functie in een club. De amateurliga’s vinden een cumul wel kunnen. Zij effenen daarmee het pad voor Roger Vanden Stock, in wie zij een verdediger van hun belangen zien. De voorzitter van de grootste profclub van het land, Anderlecht, zetelt vreemd genoeg in het uitvoerend comité namens de kleine provincie Brabant.

Maandagavond probeerden vertegenwoordigers van de profliga en de amateurliga’s uit de patsituatie te geraken. Omdat zij de meerderheid uitmaken in het hoogste bondsorgaan – 14 stemmen tegen 8 voor de profs – menen de amateurs het bondsvoorzitterschap te mogen opeisen. In ruil bieden zij de profliga de functie van CEO, of secretaris-generaal, aan. Dat zou dan Michel Preud’homme kunnen zijn, de man die door de profclubs als kandidaat-bondsvoorzitter naar voor wordt geschoven. Voor de administratieve en juridische ondersteuning zou er naast de exclusief voor het sportieve verantwoordelijke Preud’homme, een tweede CEO komen : Jean-Marie Philips, nu nog directeur van de profliga.

Weinigen lopen warm voor de constructie. Preud’homme zou Standard wel verlaten, maar boter bij de vis willen, en Philips zou het voor niet minder dan zijn evenknie willen doen. Ook zou er dan geen plaats meer zijn voor Michel Sablon, de huidige TD van de KBVB. Maar vooral vinden bepaalde zwaargewichten aan het hoofd van de eersteklasseclubs, de constructie te log en uitsluitend bedoeld om iedereen tevreden te stellen, en niet om een goede bondswerking te garanderen. Sommigen, onder wie STVV-voorzitter Roland Duchâtelet, zijn de chantage beu en zouden het op hun beurt hard willen spelen : als de amateurs vasthouden aan de cumul en een bondsvoorzitter uit hun midden, zouden de profs de geldkraan naar het amateurvoetbal voor een stuk dichtdraaien.

Desertie van de profliga uit de KBVB zou niet aan de orde zijn, maar meer autonomie is voor hen een conditio sine qua non. Als de amateurs toch inbinden, staat de deur mogelijk ook weer open voor een buitenstaander als bondsvoorzitter, genre Jean-Luc Dehaene. De profliga heeft dit als mogelijkheid nooit uitgesloten, de amateurs beschouwen het als een motie van onbekwaamheid tegenover het huidige uitvoerend comité. Maar op dit moment lijkt het nog de enige oplossing om uit de bestuurloosheid te geraken.

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content