Met een volstrekt overbodige trip naar Japan heeft ook de nationale ploeg een punt gezet achter een door veel turbulentie gekenmerkt seizoen. Voor de vijfde opeenvolgende keer wordt een groot toernooi gemist. Prestigeverlies, morrende sponsors en straks verminderde inkomsten: het (nog altijd niet officieel) aantrekken van een zwaargewicht als Dick Advocaat was een noodzakelijke stap om op alle niveaus voor goodwill en nieuwe perspectieven te zorgen. In afwachting daarvan mag Frank Vercauteren het even overnemen. In Japan draafde hij op met een noodploeg en gaf enkele jongeren de kans om op het internationale toneel wat ervaring te verzamelen. Dat is mooi, maar op termijn koop je er weinig voor. Zoals zondag bleek toen Japan na het hoopvolle gelijkspel tegen Chili weer orde op zaken zette. Volstrekt onnodig werd omwille van het geldgewin een slopend seizoen met deze ridicule trip nog eens verlengd en de vakantie ingekort.

Door de hervorming van de competitie liep er eerder wel meer mank met de planning. Zo duurt de eindronde in tweede klasse nog tot 11 juni en zullen bijvoorbeeld Lierse en Antwerp tegen dan 42 officiële wedstrijden hebben gespeeld. Als ze alsnog naar de hoogste afdeling promoveren, staat de eerste competitiewedstrijd alweer zeven weken later geprogrammeerd. Hetzelfde geldt voor Roeselare en Dender die twee matchen minder afwerkten.

Met zo’n korte zomervakantie kan er nooit sprake zijn van een verantwoord opgebouwd trainingsprogramma. Met alle gevolgen van dien: het gevaar op blessures neemt toe en voetballers komen niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk niet tot rust. De mallemolen draait maar door, voetbalzomers bestaan niet meer.

In die korte periode tussen twee seizoenen in pakt dit blad uit met een Belgische top 100 aller tijden. Acht specialisten trokken zich in bezinning terug om hun ranglijst van de beste Belgische voetballers samen te stellen. Vervolgens werd er op de redactie vijf uur lang gedebatteerd over de top 100. Wie staat bovenaan, wie op nummer 44 of 68, wie sluit de rij, volgens welke criteria worden verschillende tijdperken vergeleken, zoals bij iedere ranglijst waren de meningen verdeeld en de soms detaillistisch gevoerde discussies verhit.

Het werd een dag vol nostalgie en vergeelde herinneringen aan de gouden periode van het Belgische voetbal. Die sfeer van weemoed ademt ook het verhaal en het resultaat uit dat u verderop in dit magazine vindt. Dat bijna de helft van de spelers – 45 om precies te zijn – ooit het shirt van Anderlecht droegen, illustreert treffend de vroegere, zo grote dominantie van het Brusselse voetbalinstituut. Opvallend is wel dat Anderlecht in die top 100 achttien spelers telt die helemaal of voor een deel door de club zijn gevormd en gekneed. Het was de tijd dat clubs voorrang gaven aan het eigen patrimonium. Nu dringt die jeugd bij Anderlecht nog moeilijk tot de hoofdmacht door.

Toch zijn het de jongeren die het Belgische voetbal weer uit de impasse moeten slepen. De verhalen over de gouden generatie zorgden de afgelopen twee jaar voor een irreëel verwachtingspatroon, het individuele talent maakte de ploeg niet sterker. Het valt af te wachten of dat met Dick Advocaat verandert. De Nederlander is hier en daar al de hemel in geprezen, maar in Nederland geldt hij niet echt als een adept van het avontuurlijke voetbal. Als Nederlands bondscoach tijdens het EK 2004 werd hem te behoudend voetbal en verkeerde tactische beslissingen aangewreven. Over zijn extreme gevoeligheid voor kritiek – meer een Belgische dan een Nederlandse eigenschap – bestaan de meest vreemde verhalen.

Dick Advocaat kreeg weer de status van toptrainer door zijn werk bij Zenit Sint-Petersburg. Met zijn assistent Bert van Lingen, ooit bij de Nederlandse voetbalbond coach voetbalontwikkeling, zorgt hij gegarandeerd voor een andere aanpak en een nieuwe wind. Van Jean-François de Sart is al lang geen sprake meer. En Frank Vercauteren, enkele jaren geleden nog de kroonprins onder de Belgische trainers, zal al blij mogen zijn als hij als een van de adjuncten wordt behouden. S

door JACQUES SYS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content