Twee speeldagen voor het einde van de heenronde valt het op dat de topploegen weliswaar weer bovenaan staan, maar niet in de volgorde dat we ze hadden verwacht. Vooral de tweede plaats van Standard is voor mij verrassend. In het begin van het seizoen waren er veel twijfels, omdat het ontbreken van een specifieke verdedigende middenvelder het evenwicht dreigde aan te tasten. Ik vind het knap hoe Standard daarop heeft ingespeeld. Doelgerichter dan ooit worden er nieuwe spelers gekocht. En het blijkt geen enkel probleem om die in de loop van het seizoen perfect in te passen. De terugkeer van Emile Mpenza zorgt voor het surplus waaraan Standard nood had. Geen moment heb ik eraan getwijfeld dat Emile in Luik weer zijn niveau zou halen. Hij heeft zoveel klasse, is gewoon te goed voor België. Alleen moet hij dat maar eens over een langere periode bewijzen.

Standard zal niet alleen dit seizoen bovenin blijven meedraaien, het is gewapend voor de toekomst. Net zoals Anderlecht, dat eigenlijk maar met één probleem worstelt : hoe zal het vertrek van Aruna Dindane worden opgevangen ? Voor hem geldt hetzelfde als voor Emile : ook hij ontgroeit langzamerhand het niveau van de Belgische competitie. Aruna heeft dit seizoen een opmerkelijke evolutie gemaakt : terwijl hij vroeger teerde op flitsen, groeide hij nu uit tot een bepalende voetballer. Als Anderlecht hem kan houden, hoeft het zich geen zorgen te maken voor de toekomst. Maar op termijn valt een vertrek niet tegen te houden.

RC Genk kan je zeker geen tegenvaller noemen dit seizoen. Misschien werd er door sommigen wat te veel van verwacht, terwijl het toch een nieuwe identiteit moest vinden. Het is opmerkelijk hoe Genk al het hele seizoen naar balans zoekt op het middenveld. Theo Janssen is een heel andere voetballer dan Josip Skoko. Zijn actieradius is veel beperkter, waardoor je hem eigenlijk niet kan beschouwen als een opvolger voor Skoko. Tegen Anderlecht plaatste Sef Vergoossen twee verdedigende middenvelders in de rug van Janssen : Bernd Thijs en Koen Daerden. Dat liep niet slecht, ook al mis je dan natuurlijk de voorzetten van Daerden die veel aanbrengt en gemakkelijk scoort. Maar misschien kan Ingrao op links uitgroeien tot een vaste waarde op termijn.

De tegenvaller blijft natuurlijk Club Brugge. En dat terwijl er in het begin van het seizoen een aantal spelers werden gekocht om de stabiliteit van het systeem te garanderen. Dat moest de ploeg steviger maken. Maar van al die wisselmogelijkheden is er niet veel in huis gekomen. Natuurlijk zijn er blessures geweest en zaten de omstandigheden niet altijd mee. Maar die omstandigheden zijn er altijd. En zestien punten achterstand op Anderlecht is met dit materiaal gewoon veel te veel.

door Gunter Jacob

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier