Koster is de negende trainer bij Ajax in tien jaar.

Frédéric Vanheule

Lang heeft Ajax niet moeten zoeken naar een opvolger voor Henk ten Cate, die zoals verwacht inging op het aanbod om veldtrainer te worden bij Chelsea. Daarmee ging zijn grootste wens, kampioen worden met de club uit de stad waar hij opgroeide, niet in vervulling. De clubleiding deed alleszins niet veel moeite om Ten Cate te behouden. Niet alleen omdat hij werd weggekocht voor ongeveer een miljoen euro, maar ook omdat hij met technisch directeur Martin van Geel vaak botste over spelers, zoals onze landgenoot Jan Vertonghen of de Deen Kenneth Perez. Ajax vergiste zich ook in zijn soms botte manier van optreden, die niet past bij de grandeur van de Arena, ook al wordt Ten Cate geroemd om zijn vakmanschap.

Adrie Koster (52) krijgt de opdracht om nieuwe debacles te vermijden en de huidige chaos af te stoppen. Want op de keper beschouwd sukkelen de Amsterdammers al jaren van crisis naar crisis. Te hoge verwachtingen, vooral internationaal, het onvermogen de juiste spelers aan te werven, de mentale gebreken bij de zelf opgeleide spelers en de wrijvingen tussen bestuur en coaches leidden telkens tot onrust en onvrede.

Koster, een voormalige rechtsbuiten van Roda JC en PSV, maakt promotie. Hij was pas sinds afgelopen zomer bij Ajax in dienst als beloftetrainer. Hij zal worden bijgestaan door de assistenten Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk. “Een enorme uitdaging”, verklaarde hij bij zijn aanstelling. “Ik ken de opdracht : natuurlijk wil ik kampioen worden en de beker winnen.”

Een tikje kleurloos én te lief is het beeld dat in Nederland bestaat van de Zeeuw, die al meer dan twintig jaar in het vak zit. Patrick van Diemen (ex-Anderlecht) leerde als aanvoerder van RKC Koster kennen als “een rustige en evenwichtige man, die op een normale manier met zijn spelers omgaat. Dat is in de huidige voetbalwereld al bijna abnormaal. Hij dwong bewondering af met zijn haarscherpe analyses. Ook zijn opstelling klopte bijna altijd. Hij liet zich nooit verrassen.”

FRéDéRIC VANHEULE Er kwam een einde aan de reeks van 21 ongeslagen duels van Oranje, want het team van Marco van Basten ging met 1-0 onderuit in en tegen Roemenië. Zonder de geschor-sten Wesley Sneijder en Robin van Persie en de geblesseerde doelman Edwin van der Sar (voet) bleef de schade niet alleen beperkt tot puntenverlies. Giovanni van Bronckhorst, Joris Mathijsen en Ruud van Nistelrooy zijn geel geschorst voor de ontmoeting van vanavond tegen Slovenië.

Tom Caluwé kreeg goed nieuws : de schade aan de knie bij de middenvelder van FC Utrecht valt mee. De meniscus werd wel geraakt, maar een operatie is niet nodig.

Oud-scheidsrechter Mario van der Ende stopt per 1 december 2007 met zijn werkzaamheden bij de KNVB. Hij vertrekt vanwege een verschil van inzicht binnen de afdeling scheidsrechterszaken. Van der Ende floot ruim 650 duels in binnen- en buitenland.

De KNVB-aanklager ziet geen aanleiding om een strafzaak te beginnen tegen Robert Maaskant (MVV) en André Wetzel (VVV Venlo). Beide coaches hadden zich eerder in De Telegraaf en het Algemeen Dagblad uitgelaten over gokpraktijken in Nederland.

Foppe de Haan gaf Dirk Marcellis (PSV), Geert Arend Roorda (Heerenveen) en Lorenzo Davids (NEC) een kans bij Jong Oranje tijdens het EK-kwalificatieduel in en tegen Estland. Het duel eindigde op 0-3, na treffers van gelegenheidsspits Evander Sno (2) en Roy Beerens.

RKC is de winnaar van de tweede periodetitel in de Jupiler League, de Nederlandse tweede klasse. Anthony Obodai (ex-Germinal Beerschot), Benjamin De Ceulaer (ex-STVV) en invaller Marvin Ogunjimi (ex-RC Genk) zorgden mee voor de 1-4-winst bij FC Eindhoven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier