Afgelopen week maakte de Belgische wielerbond de opvolger van José De Cauwer bekend. Vanaf 1 januari wordt de 42-jarige Carlo Bomans naast juniorencoach ook nationale coach bij de elite. Bondsvoorzitter Laurent De Backer is erg tevreden met de keuze.

Waarom Carlo Bomans ?

Laurent De Backer : “Eerst en vooral omdat hij iemand is die het huis door en door kent. Bovendien is Carlo al acht jaar coach bij de juniores. Alle renners die er nu aankomen, zijn door zijn handen gegaan. Carlo is een stille werker, een beetje introverter dan José, maar daarom niet minder als coach. Integendeel : het kan ook een goed effect hebben. We hebben vooraf trouwens met een paar sportdirecteurs en renners gepraat en die waren unaniem voor Carlo.”

De invulling van de job zou wel iets anders zijn.

“De Cauwer deed nog veel andere dingen naast het coachen : een beetje pr spelen en dat soort dingen. We hebben nu een voorzitter aangeduid van de sporttechnische commissie, Jos Smets, die dat op zich zal nemen. Carlo hoeft zich enkel bezig te houden met scouting en sportieve begeleiding.”

Carlo Bomans zei zelf wat bang te zijn. Heeft u hem moeten overtuigen ?

“Ja. Op een maandagmiddag heb ik hem eens in mijn bureau geroepen en gezegd : ‘Carlo, deze kans krijg je nooit meer, hoor.’ Hij heeft met zijn vrouw gesproken, en dan besloten om het toch maar te doen.” l

cyclo

Richard Groenendaal (Ned) won de zesde Nacht van Woerden. Sven Nys won ook de tweede UCI World Cup. In Tabor ging hij de Tsjechen Petr Dlask en Kamil Ausbuher vooraf. In de Superprestige in Sint-Michielsgestel ging de overwinning naar Bart Wellens voor Sven Nys en de Nederlander Gerben de Knegt. Voor Wellens is het de tweede Superprestigewinst op rij.

Robbie McEwen werd tijdens een nachtelijke uitstap aan de Australische Gold Coast door drie mannen in elkaar geslagen. Hij hield er een blauw oog aan over, maar verloor zijn gevoel voor humor niet. “Ik slaagde erin om op mijn twee benen te blijven staan, draaide me om en trok een spurtje, waar ik. Misschien wacht er me wel een carrière in de atletiek als wielrennen niet lukt.” Amper een dag later kwam McEwens ploegmaat Nick Gates nog ten val. Hij brak daarbij zijn enkel en moet minstens zes weken revalideren.

Ivan Basso zou in 2006 geen Giro rijden, maar zich volledig concentreren op de Tour. Die trekt dit jaar eerst over de Pyreneeën, met een onuitgegeven aankomst in het Spaanse skistation Pla-de-Beret en vervolgens over de Alpen, waar Alpe D’Huez opnieuw aankomstplaats is. Voor eerst sinds 1999 wordt er geen ploegentijdrit gereden, wel zijn er twee lange individuele tijdritten opgenomen. Op 5 juli trekt de Tour door Wallonië.

Frank Van- denbroucke blijft ook volgend jaar bij Hilaire Van der Schueren en diens nieuwe ploeg Unibet.com.

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft José De Cauwer vrijgesproken van handel in en bezit van amfetamines omdat de feiten verjaard zijn.

Loes Geuens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier