Patrick Lefevere, de voorzitter van de vereniging van Pro Tourploegen, treedt naar aanleiding van de positieve plas die Tourwinnaar Floyd Landis na een Alpenrit afleverde, de mening bij van zij die vinden dat er dezer dagen te veel wordt gevraagd van wielrenners. “Een rittenwedstrijd van 22 dagen, dat is niet meer van deze tijd”, liet hij zich in enkele dagbladen ontvallen.

Maar duurt de Tour niet al jaar en dag drie weken, mijnheer Lefevere ?

Patrick Lefevere : “Ja, maar twintig jaar geleden konden anabolica, hormonen, cortisonen en testosteron niet opgespoord worden. Iemand die kapot zat, ging naar zijn dokter of verzorger, kreeg een inspuiting en was weer weg. Of hij werd zodanig geprepareerd dat hij geen inzinking kreeg. Iedereen weet toch dat dertig jaar geleden anabolica de normaalste zaak van de wereld waren ? Ik werd als een imbeciel beschouwd omdat ik het niet wilde doen. En tien jaar geleden was er epo.

“Nu mag niets meer. Ondertussen blijven de koersen niet hetzelfde, maar worden ze alleen maar lastiger. En heeft het daarnaast nog zin om na tien dagen nog altijd te kijken naar ritten waarin vier mensen ontsnappen en in de laatste kilometer teruggepakt worden ?

“Maak dat allemaal een beetje korter en spectaculairder. Ik denk dat jonge mensen geen zin meer hebben om zes uur voor de buis te zitten. Daarom pleit ik ervoor om een grote ronde terug te brengen tot vijftien dagen. Dat zou niets afdoen aan de waarde van de winnaar.”

Door wat u zegt, vraagt een mens zich af of het überhaupt nog mogelijk is een Tour zoals die van dit jaar zuiver te rijden ?

“Ongeveer 140 renners reden de Ronde uit. Pakweg 120 deden dat op een cleane manier. Ik zag op het einde veel lijken in het peloton. Dat moet ook. De eerste week ben je goed, de tweede wordt het minder en de derde ga je kapot. Bij de mensen die het spel niet spelen zoals het hoort, gebeurt dat laatste niet.”

Komt het er voor die 120 jongens op aan zo dicht mogelijk tegen het randje van het aanvaardbare aan te leunen ?

“Ik denk dat dat mensen zijn die de sport op een gezonde manier beoefenen, die goed begeleid worden door de teamarts en niet proberen om het lijntje af te lopen.

“En nogmaals : heb je de lijst al eens bekeken van wat nog mag ? Er is helemaal geen randje meer.”

De Nederlandse journalist Mart Smeets zei dat in de huidige wielersport enkel de slimsten overeind blijven, zij die het best de controles kunnen omzeilen.

“Ja, dat is iemand die met een dergelijke quote eens scoort. Ik denk dat de waarheid dichter ligt bij wat mijn moeder altijd zei : ‘De stoutste wezels zuipen de beste eieren.’ Maar wie veel risico’s neemt, loopt vroeg of laat tegen de lamp.”

Op het criterium in Aalst waren er naar verluidt vijftigduizend toeschouwers. Dopinggevallen bij de vleet, maar de mensen blijven komen. Moet u zich dan wel zorgen maken ?

“Desondanks moeten wij blijven vechten. Maar het is waar, de mensen willen al dat dopingnieuws niet meer horen. Op de markt van Aalst, Diksmuide of Herentals kunnen ze bij wijze van spreken op de kont van Tom Boonen slaan. Hij is aanraakbaar, je kan het smeer op zijn kuiten ruiken. Dát willen de mensen.

“En Jan met de pet zegt : ‘De Tour kan je toch niet rijden op water en brood, ze pakken allemaal.’ Het is helemaal niet zo, maar ik heb geen goesting om Mozes of Jezus Christus te spelen en te preken.”

Zuivere wielersport, is dat een utopie ?

“Waarschijnlijk wel. Er zal altijd wel iemand zijn die denkt dat hij slimmer is dan de rest of een professor die meent dat hij een nieuw product heeft uitgevonden. De wielersport is niet vreemd aan de maatschappij. Er zijn zakenmensen die sjoemelen, er zijn bedelaars die het offerblok trachten open te breken. Het is eigen aan de mens.”

DOOR KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content