Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

“We kregen een bijzonder mooie Tour, zeker het laatste deel”, echoot analist en oud-renner Hans De Clercq de mening van menig wielerliefhebber. “Pas op, ik vond de strijd tussen de sprinters, de rode draad van deze Tour tot de eerste rustdag, ook interessant om volgen. Jammer dat Tom Boonen geen rit kon pakken. Hij moest samen met andere sprinters vaststellen dat Robbie McEwen deze Tour overduidelijk de beste was. Zo zie je maar, het ene jaar is het andere niet. Vorig jaar was Boonen oppermachtig aan de meet, dit jaar kwam hij altijd net dat tikkeltje te kort.”

De Belgen konden zich niet laten opmerken in deze Tour.

“Klopt, al kunnen we ons optrekken aan de puike prestatie van Philippe Gilbert in de laatste week. Die jongen kende moeilijke momenten in deze editie van de Ronde van Frankrijk, maar beet door en wist uiteindelijk nog zijn neus aan het venster te steken. Gilbert heeft daar ongetwijfeld veel van geleerd. Dat laat het beste verhopen voor de toekomst. Ook Mario Aerts moet ik een pluim geven. Hoe vaak zat hij niet in de juiste ontsnapping ? Rik Verbrugghe had kunnen uitgroeien tot de Belgische Tourheld ; vóór zijn spectaculaire val gaf ik hem een goede kans om de rit naar Gap te winnen.”

Met Floyd Landis heeft deze Tour zijn verdiende winnaar ?

“Wat mij betreft, is hij de enige die het verdiende. Bergop was Landis in iedere rit de beste, zijn fenomenale inzinking op weg naar La Toussuire niet meegerekend. Na die etappe dacht iedereen dat de Tour voor hem verloren was. Maar hoe Landis die scheve situatie dan rechtzet ! Een groots manoeuvre was dat. Landis verdient respect gewoon al omdat hij het lef had het te proberen. Andere renners hebben na zo’n inzinking schrik om opnieuw een klop van de hamer te krijgen. Floyd Landis niet. Die denkt en zegt : we gaan ervoor en we zien wel waar we uitkomen. Dat is koers op zijn mooist.”

Zonder die spectaculaire remonte won Oscar Pereiro Sio wellicht de Tour.

“Goh, ook hem had ik het wel gegund. Pereiro Sio wist op het juiste moment toe te slaan en werkte voor zijn voorsprong. Uiteindelijk is het zijn schuld niet dat ze hem een halfuur geven, hé ? Ik geef toe dat hij als Tourwinnaar niet in de galerij der groten zou hebben gestaan, maar ik was wel onder de indruk van hoe hij zich in de zware laatste week staande wist te houden.”

Voor de start werd gesproken van een Tour der kleine garnalen, omdat de topfavorieten Ivan Basso en Jan Ullrich er niet bij waren. Had Landis die renners aangekund ?

“Ik weet het niet zeker, maar persoonlijk denk ik van niet. Basso en Ullrich gunnen niemand een slechte dag. Maar ja, met welke middelen deden ze dat ? We mogen nu toch op zijn minst vermoeden dat die heren betrokken waren bij zaken die absoluut niet koosjer zijn. Mij viel ook op dat deze Tour bijzonder menselijk was : er werden weer grimassen getrokken bergop, je zag renners sterven op hun fiets, kraken onder de versnelling van een concurrent. En iedereen kende wel zijn slechte dag. Als ik dat vergelijk met het vertoon in de Giro, daar leek het wel alsof Ivan Basso bergop nauwelijks hoefde te ademen. In de Tour zagen we mensen koersen, geen robotten.”l

JEF VAN BAELEN