Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Ze komen er maar niet uit, de hoge heren van de profliga. Op tafel ligt een televisiedossier dat in maart, ten laatste april moest worden afgewerkt. We zijn nu eind mei. De biedingen zijn al een tijdje binnen, maar na twee vergaderingen is de profliga er nog niet uit of het aanbod van de combinatie Belgacom-VRT-RTBf aanvaard kan worden. Het gaat om een gemiddeld jaarbedrag van 44,7 miljoen (dat eigenlijk kan worden opgetrokken tot 45,7 miljoen als je de ruilpubliciteit mee verrekent) gedurende drie seizoenen. Een forse stijging (ongeveer een kwart) want de voorbije drie jaar kregen de eersteklassers ‘maar’ 36 miljoen euro gemiddeld. Omgerekend per kop kom je daarmee in de buurt van het grote voorbeeld Nederland, waar de licentiehouder 4,23 euro per inwoner betaalt. In België is dat 4,19 euro.

Niet slecht, denkt u terecht. Waar nijpt dan het schoentje? Wel, het is het aloude verhaal van het vel van de beer verkopen voor hij is geschoten. In plaats van eerst te vergaderen over het principe van een collectieve verkoop, en te wachten met discussiëren over de verdeling tot het exacte bedrag bekend was, koppelde de profliga principe én verdeling aan mekaar, nog voor de zekerheid over een cijfer bestond. Ze deed daarbij een aantal inspanningen om het sportieve aanbod te verfraaien. Er kwam kerstvoetbal, of liever: er is het voorstel tot kerstvoetbal, want in nog niet iedere stad is dat dossier afgerond. Er zijn namelijk wat burgemeesters met bezwaren omdat ze hun agenten elders nodig hebben. Er kwamen play-offs én een afslanking tot zestien vanaf 2009.

Maar: play-offs houden een hogere belasting van de spelers in en dus een iets grotere kern, afslanking houdt in dat kleine clubs akkoord moeten gaan met een hogere degradatiekans, en kerstvoetbal riskeert een publiek debacle te worden als het koud is. Om dat er allemaal door te krijgen, werd gul met geld gegooid. Uitgaande van een tv-contract van 50 miljoen euro werd de tweedeklassers 1,5 miljoen euro beloofd (tot nu was dat iets meer dan 200.000 euro), de zakkers bij degradatie elk 750.000 euro en zij die een play-off speelden tien procent van het totaalbedrag.

Gezien die inspanningen hoopte men op een grotere inbreng van de zenders. Belgacom deed dat, de openbare zenders niet. Vrijdag dacht de profliga alsnog een iets hoger bedrag te krijgen, maar dat kwam er niet. Het zijn clubs als Standard en Moeskroen – en in mindere mate Bergen en Charleroi – die dwarsliggen, zelfs opperen om de hele procedure opnieuw op te starten. De Vlaamse clubs, waar tv-geld tot 40 procent van het budget bedraagt, zijn geneigd om dit voorstel te aanvaarden, mits gesleutel aan de afgesproken verdeling (en dan wordt tweede zeker de pineut, ook omdat niemand bood op de rechten van pakweg de eindronde). Of zoals Herman Wijnants het stelde: ‘Beter één vogel in de hand …’

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content