“Bij mij ben je alleszins aan het juiste adres,” reageert Jurgen Cavens gevat op de vraag hoe hij naar sport op televisie kijkt. De 29-jarige spits van Germinal Beerschot blijkt een veelvraat te zijn. “Ik volg soms te veel (grijnst). Eigenlijk probeer ik bijna alles zo goed mogelijk in de gaten te houden. Van zodra ik thuis kom na een training of wedstrijd neem ik de afstandsbediening in de hand om de teletekstpagina’s te consulteren. Het is de macht der gewoonte. Het maakt niet uit wat : atletiek, voetbal, motorcross, tennis of wielrennen. Jammer dat Kim Clijsters afgehaakt heeft, maar gelukkig hebben we nog Justine Henin als perfecte ambassadrice. Het is waanzinnig welk niveau zij haalt, net als Roger Federer bij de mannen. Op eenzame hoogte, hé.”

Natuurlijk blijft de geliefde voetbalsport bovenaan zijn verlanglijstje staan. “Het is een superleuke ontspanningsmogelijkheid”, vervolgt Cavens. “Vorige week woensdag keek ik bijvoorbeeld naar de rechtstreekse uitzending van het duel tussen Fenerbahçe en Anderlecht. Nadien overschakelen naar Ajax tegen Slavia Praag zat er niet meer in, want dan was het al bedtijd, maar ik zal zelden iets van het voetbal missen. Ook in het weekend, na de wedstrijd, tracht ik via de VRT nog de samenvattingen van Studio 1 mee te pikken. Op maandagavond ben ik een vaste kijker van het programma met Filip Joos. Een leuk concept, met originele invalshoeken en prettige praatgasten.”

Voetbal maakt de hoofdmoot uit, maar Cavens werd in de loop der jaren ook een liefhebber van het wielrennen in binnen- en buitenland. “Ik ben fan van de Belgen en dan vooral Tom Boonen“, stelt hij. “Een oertalent en hij kan het werk van zijn ploegmaats perfect afmaken. Hij steekt zijn doelstellingen niet onder stoelen of banken, durft uit te komen voor zijn mening en hij reageert op de juiste manier : met resultaten en overwinningen. Boonen weet perfect wat hij wil. Dat verdient een pluim.”

De afgelopen Ronde van Frankrijk liet bij Cavens geen bittere nasmaak. “Neen hoor, het blijft een enorm spektakel. De aantrekkingskracht op mij en vele andere fans blijft intact. De wielersport zal volgens mij nooit doodgaan. Dat is een mythe. De meeste valsspelers werden ontmaskerd. Alleen Michael Rasmussen konden ze niet betrappen. Maar je merkte toch dat er iets louche aan de hand was. Alberto Contador als winnaar spreekt aan. Zijn aanvallende strategie werd beloond. Dat is net het jammere aan bijvoorbeeld Cadel Evans, die het vooral van aanklampen moet hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier