Het zesdaagseseizoen trekt zich weer op gang, tot grote tevredenheid van pistier Kenny De Ketele. Sport blijkt voor hem een passie, ook op televisie. “Een wielerwedstrijd wil ik zeker gezien hebben”, bekent de 22-jarige Oost-Vlaming. “Voetbal spreekt me dan weer iets minder aan, tenzij de grote affiches zoals de finale van de Champions League of het WK. Ik volg liever atletiek, zoals onlangs het WK. Een beetje supporteren voor de Belgische deelnemers. Het leukste blijft die drang om een persoonlijke besttijd of eventueel wereldrecord te verbeteren, dan kruip ik zelf ook op het puntje van mijn stoel. Die sfeer tijdens de Memorial Van Damme, het blijft uniek, ik zou het de komende jaren graag eens live in het stadion meemaken. De ideale trekpleister voor de jeugd, want door de goede prestaties van Tia Hellebaut en Kim Gevaert sluiten meer kinderen zich aan bij een sportclub.”

De sympathie voor beide atleten zorgt wel voor een knagend gevoel bij De Ketele. “Zelf ben ik ondertussen ook al driemaal Europees kampioen, op zich een stevige prestatie,” vertelt de renner van Chocolade Jacques, “maar ik kwam totaal niet zo veel op tv of in de kranten. Zij zijn eigenlijk superbekende Belgen, wij blijven de nobody’s die in de schaduw staan. En dan zwijg ik nog over de Rode Duivels. Zij klungelen, maar krijgen veel media-aandacht. Ik kan het niet meer opbrengen om nog naar hun EK-voorrondeduels te kijken. Publicitair is er minder uit onze sport te halen, hoewel je een combinatie hebt van snelheid, behendigheid en stuurvaardigheid. Spektakelwaarde verzekerd, maar voorlopig komen we niet verder dan vijf of tien minuten in Sportweekend tijdens de Gentse Zesdaagse.”

Overdag, wanneer hij in bed ligt om uit te rusten van de zware inspanningen tijdens de zesdaagsen, vormt de televisie een mooie uitlaatklep voor De Ketele. “Bij de stages in Nederland kijken we bijvoorbeeld veel naar het schaatsen. Het leunt ook dicht aan tegen het baanwielrennen : rondjes draaien tegen een hoge snelheid, met de steun van dat fanatieke publiek in de rug. Dezelfde sfeer als in Gent of Berlijn. Boeiend én een echte stimulans, want een echt volksfeest.”

De Ketele heeft grote bewondering voor veldrijder Sven Nys : “Een van mijn grootste idolen. Hij regeert en dicteert de wet, wint bijna alles maar blijft toch bescheiden. Die superioriteit, daar loopt hij nooit mee te koop. Hij is een buitenbeentje, want op en top professioneel. Het voorbeeld van een sportpersoonlijkheid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier