Higuaín en Eto’o schrijven geschiedenis.

Het gebeurt niet zo vaak dat een speler in één wedstrijd vier keer scoort. Dat twee spelers dat dezelfde avond doen, zoals vorige zaterdag SamuelEto’o en GonzaloHiguaín is hoogst uitzonderlijk.

Eto’o, die eerder dit seizoen ook al een hattrick scoorde, was de maker van de eerste vier goals van FC Barcelona in de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Valladolid. De Kameroense aanvaller, die in het tussenseizoen nog te horen kreeg dat hij naar een andere club mocht uitkijken, scoorde zijn vier treffers allemaal in de eerste helft, en is met 13 goals de onbetwiste aanvoerder van de Spaanse topscorerslijst.

In het Santiago Bernabéustadion verliep de match heel wat spannender: Málaga kwam tot drie keer toe op voorsprong. Gonzalo Higuaín maakte echter iedere keer gelijk en diende Málaga finaal ook nog de doodsteek toe. De Argentijn, die destijds op 19-jarige leeftijd neerstreek bij Real, is momenteel volledig aan het openbloeien. Hij blijft wel timide, nederig en bereid om bij te leren, maar hij heeft voor de rest een enorme weg afgelegd: hij maakte tactisch heel wat progressie en zijn doelpogingen zijn veel efficiënter geworden. Hij speelt de jongste weken zo sterk dat opnieuw de vraag rijst of aanvoerder Raúl nog wel een basisplaats verdient bij de Koninklijke . Higuaín ontpopt zich immers tot geduchte concurrent van de nummer 7. Sommigen noemen hem trouwens ‘spits zonder bonus’. Die bonus verwijst dan naar de rijke ervaring van de aanvoerder van Real. Ook coach Bernd Schuster steekt niet weg dat hij een moeilijke keuze moet maken. “Maar”, zo zegt hij, “het is altijd moeilijk om een vergelijking te maken tussen een speler die al tien jaar een godenstatus heeft en een jongen die eigenlijk maar net komt kijken.”

Het belette de Duitse coach niet om dit seizoen al enkele keren de voorkeur te geven aan de Argentijn, die meestal op de bank blijft als Raúl meedoet. Als ze allebei op het veld stonden, moest de Argentijn zich tevredenstellen met een plaats op de rechterflank. Voorlopig kan Raúl dus nog zijn status als boegbeeld verzilveren, maar of dat nog lang zal duren is een open vraag. “Higuaín verdient gewoon om elke wedstrijd in de basis te staan”, verklaart TomásGuasch, de adjunct-directeur van het dagblad As.

Mémé Tchité (23), die het weekend voordien drie keer had gescoord in de competitie tegen Valencia, vond in het duel voor de UEFA Cup tegen Schalke 04 opnieuw de weg naar de netten. Hij opende de score, maar vier minuten later maakte OrlandoEngelaar, de Nederlandse ex-speler van Genk, gelijk.

Sergio Ramos (22), de verdediger van Real Madrid, kreeg in het duel tegen Málaga een rode kaart. Het is al zijn achtste uitsluiting in vier seizoenen. Het recordaantal rode kaarten bij Real staat nog altijd op naam van FernandoHierro. Die kreeg in veertien seizoenen tien keer rood.

Sergio Busquets (20), de zoon van de vroegere doelman CarlesBusquets, die dit seizoen min of meer een basisplaats afdwong op het middenveld van FC Barcelona, kreeg een voorstel om een contract te tekenen waardoor hij jaarlijks 500.000 euro kan verdienen. Daar komt nog eens hetzelfde bedrag bij als hij 60 procent van de wedstrijden speelt en als het team zich kwalificeert voor de Champions League. Zijn manager weigerde echter het voorstel en wil verder onderhandelen. En dat terwijl Busquets, die nog altijd onder contract ligt bij het B-elftal, momenteel tevreden moet zijn met een jaarsalaris van 30.000 euro.

Seydou Keita (28), de Malinese middenvelder van FC Barcelona, hervatte de trainingen. EricAbidal daarentegen is voor drie weken out en AndrésIniesta zal zelfs zes weken aan de kant moeten blijven.

Juanma Lillo, de trainer van tweedeklasser Real Sociedad, kreeg in de wedstrijd tegen Eibar een fles tegen het hoofd. Het projectiel was eigenlijk bedoeld voor de scheidsrechter, die dicht bij de bank was komen staan om CarlosMartinez een rode kaart te geven. De wedstrijd werd na 45 minuten stopgezet bij een 0-0-score.

Daniel Devos

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier