Hoe lost trainer Franky Van der Elst het vertrek op van Marc Degryse, op wie het spel van Germinal Beerschot drie jaar lang was afgestemd ? Het meest neigde hij ernaar om Philip Haagdoren in Degryse’s rol als valse tweede spits annex spelmaker uit te spelen. Voor Haagdoren, die de voorbije jaren rechtsmidden, rechtsachter, centrale middenvelder en zelfs bankzitter was, brengt dat ongetwijfeld een pak druk mee. In dat scenario speelt de ploeg met één spits ( Paul Kpaka) en vijf middenvelders. Tweede mogelijkheid : een tweede spits naast Kpaka. De jonge Kristof Snelders is er klaar voor. Met zijn trefzekerheid zal hij er een stuk efficiënter zijn dan op de rechterflank. In dit scenario is er ruimte voor slechts één verdedigende middenvelder (normaal Tim Reigel, nu nog geblesseerd).

Mede dankzij Ajax heeft Van der Elst op vele posities keuzemogelijkheden. Een aantal spelers zijn aan elkaar gewaagd, alleen de rechterflank lijkt schaars bezet. Het team blijft alvast jong. De gemiddelde leeftijd, vorig jaar teruggebracht van 25,5 naar 22,8 jaar, is zelfs met nog één maand gedaald.

Verdediging

Ondanks de terugkeer uit Ajax van de jonge doelman Bram Verbist, start LucianoDa Silva opnieuw als titularis. Het verlies van de kopbalsterke en bijzonder talentrijke Samir Beloufa, wordt opgevangen door de Zuid-Afrikaan Aaron Mokoena, die zich na een geslaagd WK opwerpt tot een zekerheid in het centrum van de defensie. Bovendien werd met de aanvoerder van de Braziliaanse -19-jarigen, Américo Walker, een echte klasbak aangetrokken. Walker is minder kopbalsterk dan Beloufa, maar heeft een uitstekende lange trap en meer zin voor combinatie. Alleen verkiest Walker zelf de plaats van verdedigende middenvelder, die hij ook bij de nationale ploeg bekleedt. In dat geval behoudt de sobere Hongaar Boldiszar Bodor de basisplaats die hij vorig seizoen afdwong. Tenzij Bert Dhont of Vinko Marinovic zich na een door blessures geteisterd seizoen doorzetten.

Op links lijkt Pieterjan Monteyne, één van de revelaties, de voorkeur te krijgen, met Bodor als alternatief. Op rechts moet Djordje Svetlicic, vorig seizoen van de B-kern terug in de basis geraakt, door zijn ervaring de voorkeur krijgen op het jonge Standardtalent Boris Bertrand. Door de komst van Bertrand werd Bart Van Zundert voor een jaar uitgeleend aan tweedeklasser Geel.

Middenveld

Op rechts gaat Steve Cooreman, sneller hersteld dan verwacht, de concurrentiestrijd aan met Kris De Wree en Robbie Van de Weyer. Links liggen Aleksandar Mutavdzic en Dirk Huysmans met elkaar in balans, ook al menen velen dat hun beste positie wegens hun doelgerichtheid die van aanvallende middenvelder is.

Als Philip Haagdoren de plaats van Degryse inneemt, krijgt hij twee verdedigende middenvelders achter zich. Tim Reigel laat het elftal vlotter voetballen. Naast hem wordt Anthony Obodai verwacht, die een betere pass heeft en vlot in één tijd speelt. Tijdens Reigels afwezigheid kan Walker naar zijn geliefde positie verhuizen. Afhankelijk van dat experiment kan Van der Elst zijn tactische plannen in de loop van het seizoen bijsturen.

Aanval

Van der Elst prees zich gelukkig dat Paul Kpaka niet weggekocht werd, maar vraagt zich af wie hem van assists zal voorzien. In een systeem met twee aanvallers lijkt de voorkeur te gaan naar Kristof Snelders, altijd gevaarlijk in het strafschopgebied en een voorbeeldige teamspeler. Mohamed Camara moet de overgang van tweede naar eerste klasse nog verteren, terwijl ook Quansah (van Ajax) ten vroegste na verloop van tijd in de basis verwacht wordt.

Conclusie

Zonder zware blessures moet het klasje van Germinal Beerschot opnieuw moeiteloos een plaats in de linkerkolom kunnen afdwingen. In elk geval wil het met aantrekkelijk voetbal zijn thuispubliek blijven verwennen. Na Anderlecht kan Beerschot over de voorbije drie jaar de beste thuisresultaten voorleggen. Ook buitenshuis voetbalt het van jaar tot jaar beter.

door Geert Foutré

Luciano

Svetlicic Mokoena Walker Monteyne

Reigel Quansah

Cooreman Huysmans

Haagdoren

Kpaka

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier