Samenstelling Frédéric Vanheule

Voor het eerst mag Fedcupcoach Sabine Appelmans de Masters in Madrid rechtstreeks gaan bekijken voor de VRT. “Ik hoop daar ook bij Justine Henin of haar coach Carlos Rodriguez eens te kunnen polsen naar hun planning voor volgend seizoen”, vertrouwt ze ons toe. “Justine vertrekt uiteraard als dé grote favoriete. Maria Sha-rapova sukkelt blijkbaar opnieuw met haar schouder, terwijl Svetlana Kuznetsova sowieso moeite heeft om te winnen tegen Justine en JelenaJankovic een uitgebluste indruk geeft. Serena Williams is altijd een te duchten concurrente, maar ook even onvoorspelbaar.”

Appelmans zag dat Henin haar seizoen enorm goed indeelde. “De perfecte aanpak”, looft ze de Waalse. “Een combinatie van je eigen lichaam kennen en de ervaring van de afgelopen jaren. Ze blijft ook eergierig. Die motivatie om haar titel op de Masters te verlengen, is groot. Ik vergelijk haar almaar meer met Steffi Graf, voor wie ik ongelofelijk veel respect heb. Ondanks de vele titels die ze veroverde, bleef die ook tot op het laatste zo gedreven.”

Bij de mannen heerst Roger Federer. De Zwitser is nu al zeker dat hij voor de vierde opeenvolgende keer het jaar afsluit als nummer één. Maar drie spelers deden hem dat voor sinds de ATP in 1973 werd opgericht : Jimmy Connors, John McEnroe en Pete Sampras. In Parijs verwacht Appelmans weinig tegenstand. “Federer is zo’n natuurtalent dat het lijkt alsof hij zich minder inspanningen moet getroosten dan zijn concurrenten”, ervaart ze. “Hij zit ook helemaal goed in mekaar. Federer heeft weinig last van blessures, beheerst alle mogelijke ondergronden en overklast vaak de rest. Echt niks laat hij aan het toeval over. Ik verwacht dat Federer in de toekomst nog wel een aantal records zal breken.”

Federer is geen wroeter zoals de Spaanse gravelkoning Rafael Nadal. “Dat vraagt ook fysiek meer van je lichaam, waardoor je meer schade kan oplopen”, zegt Appelmans. “Federer blijft de elegante speler, die zijn mannetje staat in het huidige powertennis. Elk moment staat hij op de juiste plaats, het lijkt alsof hij minder stappen moet zetten. Je moet het maar doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier