Het zou al te gek zijn Anderlecht niet de belangrijkste kandidaat te noemen om zichzelf op te volgen als landskampioen. Na het binnenhalen van de 27e landstitel behield paars-wit grotendeels zijn spelerskern en realiseerde het met Mbo Mpenza de belangrijkste transfer van de zomer. Anderlecht vat dan ook het seizoen aan met steile ambities. Het wil zijn heerschappij over het Belgisch voetbal verlengen en hoopt op een veilige overwintering in Europa.

VERDEDIGING

Vorig seizoen was er in het Constant Vanden Stockstadion nog een hiërarchie geïnstalleerd in het arsenaal doelmannen. Daniel Zitka was de onbetwistbare titularis, Tristan Peersman fungeerde als doublure, Jan Van Steenberghe kreeg het etiket van nummer drie opgekleefd. Die ranking is in de aanloop naar het nieuwe seizoen enigszins door elkaar geschud. Van de onbeschikbaarheid van Zitka maakte Peersman gebruik om zijn degelijkheid te manifesteren, het bracht hem zelfs tot in de nationale ploeg. In het tussenseizoen kreeg Hugo Broos hulp bij dit pijnlijk selectieprobleem, aangezien Zitka geblesseerd uitviel. Maar zodra Zitka terugkeert, zal het duel tussen de twee doelmannen de trainer veel hoofdbrekens bezorgen.

De opstelling van de rest van zijn verdediging zal hem waarschijnlijk minder uit zijn slaap halen. Behalve dan misschien voor de positie van rechtsback, waar Anthony Vanden Borre en Michal Zewlakow met elkaar in balans lijken te liggen. Voorts moeten geen verrassingen worden verwacht : Vincent Kompany en Hannu Tihinen zullen de dienst uitmaken in het centrum van de defensie, temeer omdat Glen De Boeck nog altijd revalideert van een knieoperatie. Op links speelt Olivier Deschacht al maanden zonder concurrentie.

Overigens ontbreekt het Broos niet aan wisselmogelijkheden : de polyvalente Marc Hendrikx kan zowel op links als op rechts uit de voeten, Lamine Traore kan centraal en op de flank voetballen, en Mark Deman kan net zo goed achteraan als op het middenveld worden geposteerd.

MIDDENVELD

Mogelijkheden zat heeft Hugo Broos voor zijn middenveld. De bezetting daarvan kan hij laten afhangen van de omstandigheden. Wil hij middenvelders die diep penetreren in het kamp van de tegenstander, dan stijgen de speelkansen van Christian Wilhelmsson en Martin Kolar (tenminste als de Tsjech hersteld is van zijn knieoperatie). Alternatieven vormen Goran Lovre en de Franse nieuwkomer Fabrice Ehret, die de buitenwereld nog niet kon beoordelen omdat hij bij de start van de voorbereiding geblesseerd uitviel. Nog twee andere spelers kunnen op de flank worden ingezet : de jonge Jonathan Legear krijgt dit seizoen mogelijk speelkansen en de Koreaan Ki-Heyon Seol leverde al verdienstelijke wedstrijden af als linkermiddenvelder, al ziet de technische staf in hem meer een aanvaller dan een middenvelder.

In het centrum van het middenveld lijkt de tandem Besnik HasiWalter Baseggio de meest voor de hand liggende optie. De Albanees voelt wel de hete adem van de jonge wolf Junior en de ouwe krijger Yves Vanderhaeghe in zijn rug. Dan lijkt Baseggio zekerder van zijn stamplaats. Wellicht leidt hij dit seizoen de manoeuvres van paars-wit en moet Pär Zetterberg zich andermaal met de rol van luxe-invaller tevredenstellen.

AANVAL

Dankzij de transfer van Mbo Mpenza kan Anderlecht dit seizoen met twee zwarte pijlen uitpakken. Van de samenwerking tussen Mpenza en Aruna Dindane wordt alvast vuurwerk verwacht. Op voorwaarde natuurlijk dat ze de Ivoriaan het hele seizoen in Brussel kunnen houden, want de Gouden Schoen wordt druk gesolliciteerd. Een vertrek van Dindane zou Anderlecht niet helemaal ontwapenen. Het beschikt nog altijd over een uitgelezen goalgetter als Nenad Jestrovic en een supersub van hoog niveau als Oleg Iachtchouk. Uitkijken wordt het ook naar de jonge Rus Anatoli Gerk en naar de hierboven al geciteerde Jonathan Legear.

CONCLUSIE

Met een rijkelijk gestoffeerde spelerskern mikt Anderlecht niet alleen naar dominantie op het nationale niveau, maar ook op een langdurig Europees avontuur. Vorig jaar viel de Europese campagne tegen, een gevolg vooral van de magere nul op negen in de uitwedstrijden van de Champions League. Anderlecht lijkt gewapend om deze keer boven dat strikte minimum uit te stijgen.

door Bruno Govers

Bruno Govers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier