Manolo Jiménez blijft FC Sevilla trouw.

Toen Juande Ramos zijn koffers pakte om in de loop van vorig seizoen naar het Engelse Tottenham te verkassen, moest FC Sevilla dringend op zoek naar een nieuwe coach. De keuze voor Manolo Jiménez verbaasde eigenlijk niemand, want hij geldt als een boegbeeld binnen de club: tien jaar lang was hij er aanvoerder en hij bezit het recordaantal gespeelde wedstrijden.

Jiménez haalde ondertussen zijn trainersdiploma en kon zijn kwaliteiten meteen aan bod laten komen in het opleidingscentrum, waar zijn werk enorm geapprecieerd werd. Iets meer dan een jaar geleden hengelden Xerez en Cádiz naar zijn diensten. Tevergeefs. De bestuurstop van FC Sevilla stelde toen zijn veto omdat ze hem dan al als de toekomstige trainer en vervanger van Juande Ramos zagen. “Ze moesten niet veel doen om mij te overtuigen”, beaamt Jiménez. “De A-kern trainen en begeleiden was altijd al mijn droom. Ik wist dat het slechts een kwestie van tijd kon zijn. Nochtans ging alles zeer snel. Zonder dat ik een contract tekende kreeg ik de ploeg in handen. Ik moest toen vlug een verbintenis tekenen, net voor mijn eerste match tegen Valencia. Tijd om te discussiëren met de voorzitter over de cijfers in het contract was er niet. Maar ik heb een eindeloos vertrouwen in hem en de club. Ze zouden me nooit verraden.”

Op het einde van de rit parkeerde Jiménez FC Sevilla op een vijfde stek in de Primera División, wat recht geeft op een UEFA Cupticket. Verre van slecht, rekening houdend met de moeilijke start en de talrijke problemen in de loop van het seizoen. Champions League was het doel, maar niemand verwijt Jiménez iets. Als geen ander wist Jiménez de wil om te winnen, die hij zelf had als speler, op zijn groep over te brengen. Zijn voorbeeld als trainer is de Argentijn Carlos Bilardo. Jiménez is erg gepassioneerd met zijn vak bezig. Hij gunt zichzelf geen rust vooraleer hij de vooropgestelde doelen bereikt. Dit staat in fel contrast met zijn uitstraling als brave huisvader.

“Wanneer ik een stadion binnenkom, onderga ik een metamorfose”, verklaart hij. “Ik wil steeds winnen en stel alles in het werk om daarin te slagen. Vanaf het moment dat ik het stadion verlaat, doe ik dat zo onopgemerkt mogelijk. Dan word ik een ander mens. Ik ben mij ervan bewust dat er belangrijkere dingen zijn dan voetbal. Mijn jeugdvrienden zijn vandaag landbouwer, bankier, onderwijzer of arts. Ik plaats personen boven beroepen. Vanuit dat perspectief respecteer ik iedereen.”

Jiménez vertoeft al even lang bij de club als voorzitter José Maria Del Nido. “Soms zijn er zaken waar we het niet over eens zijn, maar wij werken altijd in het belang van de club”, stelt hij. “In mijn ogen tellen twee dingen: mijn familie en FC Sevilla, dat ik als mijn tweede familie zie.”

Josep ‘Pep’ Guardiola tekende een contract van twee jaar als trainer van FC Barcelona. Seydou Keita (28), de Malinese middenvelder van FC Sevilla, werd als eerste nieuwkomer aan de kern toegevoegd. Hij tekende tot 2012. Daarvoor speelde hij acht jaar in Frankrijk bij Marseille, Lorient en Lens.

Gerard Piqué(21), ex-jeugdspeler van Barcelona keert terug naar de oude stal. De verdediger tekende er voor vier jaar na een weinig succesvolle passage bij Manchester United en een uitleenbeurt bij Real Zaragoza. Martin Caceres (21), de Uruguayaanse verdediger van Villarreal, ging akkoord met een vierjarig voorstel van Barcelona. Kostprijs: 16,5 miljoen euro. José Manuel Pinto (32), die overkwam van Celta Vigo om de blessure van invallersdoelman Albert Jorquera bij de Catalaanse club op te vangen, zal een jaar langer blijven. De optie werd gelicht.

Lautaro Acosta (20), een jonge Argentijnse aanvaller, tekende dan weer bij FC Sevilla. Hij komt over van de Argentijnse kampioen Lanus en kostte zeven miljoen euro. Tom De Mul (22) wordt mogelijk verhuurd, het liefst aan een eersteklasser. Valladolid toonde al interesse voor de belofte-international.

De Franse verdediger Pascal Cygan (34) verlengde zijn contract met één seizoen bij Villarreal.

Michael Laudrup vertrekt verrassend genoeg bij Getafe, na een nochtans geslaagd seizoen. De Deen bereikte ei zo na de halve finale in de UEFA Cup.

Marcelino, de succestrainer van Racing Santander, behaalde verrassend een UEFA Cupticket voor de eerste keer in het bestaan van de club. Hij was beschikbaar op de trainersmarkt om een grote club te trainen maar verkoos in te gaan op het voorstel van kersvers tweedeklasser Real Zaragoza.

Gonzalo Arconada, de broer van oud-Spanjedoelman Luis Arconada, zal Almería trainen de twee volgende seizoenen. Hij volgt Unai Emery, die naar Valencia vertrekt, op.

Numancia is al zeker van een terugkeer naar de Primera División, sinds het eruit tuimelde in 2005. De twee overige promotietickets moeten nog verdeeld worden tussen Málaga, Sporting Gijon en Real Sociedad.

Ernesto Valverde verlaat na twee seizoenen Espanyol voor het Griekse Olympiacos Piraeus. Eerst werd de Spaanse trainer nog gelinkt aan Getafe, maar die deal ging uiteindelijk niet door.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier