Zaterdag vergadert de tweede klasse over een voorstel tot hervorming van het kampioenschap op basis van een regionale splitsing. Er liggen twee modellen op tafel : één met twee reeksen van negen ploegen (waarbij er wekelijks een ploeg vrij is), en één met een reeks van tien ploegen en een andere reeks van acht teams. De reeksen zouden ingedeeld worden op basis van geografische criteria, zodat de verplaatsingen korter worden.

Model 1 : reeks A1 en reeks A2 spelen een eerste ronde met heen- en terugwedstrijden. Daarna volgt er een tweede ronde, met opnieuw twee reeksen van negen ploegen : B1 en B2. B1 bestaat uit de topvier van elke A-reeks, plus de winnaar van een testwedstrijd tussen de vijfde uit elke reeks. In B2 zit de rest.

Model 2 : idem model 1, maar dan met achttien speeldagen in reeks A1 en veertien in reeks A2. Voor de tweede ronde zijn er twee voorstellen : B1 wordt een topreeks met ofwel acht clubs (de topvier uit elke reeks), ofwel tien clubs (de topvijf). Afhankelijk daarvan telt B2 tien of acht clubs.

Elke ronde wordt met heen- en terugwedstrijden afgewerkt en de rangschikking wordt opgemaakt op basis van het aantal behaalde punten. In de tweede ronde beginnen alle clubs weer met nul punten. Wat met stijgen en dalen ? De winnaar van B1 is kampioen en stijgt rechtstreeks naar eerste klasse. Het tweede promotieticket gaat naar de winnaar van de eindronde, die daarna nog volgt. Daaraan nemen deel : de tweede uit de stand in B1, de winnaars van A1 en A2 (om ook het eerste deel van de competitie aantrekkelijk te houden) én de winnaar van een testwedstrijd tussen de eerste in B2 en de derde van B1, om ook de degradatiepoule tot het einde interessant te houden voor de ploegen die bovenin meedraaien. De laatste twee clubs uit B2 dalen rechtstreeks naar derde klasse, de derde laatste in B2 neemt deel aan de eindronde met de clubs van derde klasse.

Er ligt ook een voorstel tot hervorming van de puntentoekenning (nu drie, één of nul) op tafel. Clubs zullen namelijk bonuspunten kunnen verdienen. Niet door één keer fors uit te halen, maar door als winnaar uit het heen- en terugduel tegen dezelfde ploeg te komen (een beetje zoals in het Europacupvoetbal). Als club A uit gelijk speelt en thuis wint van club B, krijgt het een bonuspunt. Als A thuis wint en B wint thuis, geeft het doelsaldo de doorslag voor het bonuspunt. Is de score gelijk, dan worden er geen bonuspunten uitgedeeld.

Tot slot wordt ook overwogen om met het tweedeklassevoetbal uit te wijken naar zaterdagnamiddag of vrijdagavond. De clubs zouden zo concurrentie met eerste klasse uit de weg gaan en een apart tv-contract kunnen afsluiten. Ook de beker van België zou veranderen : geen heen- en terugwedstrijden meer en/of de verplichting om te spelen op het terrein van de laagst uitkomende ploeg. (PTK)

PTK

Ook een systeem van bonuspunten wordt overwogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier