Marcello Lippi ontvouwde zijn plannen.

Vorige week gaf Marcello Lippi (60) in de Gazzetta dello Sport een interview over hoe hij de toekomst van de nationale ploeg ziet. Lippi wil vooral niets of niemand uitsluiten. Op de vraag wat hij vindt van de verklaringen van de nieuwe spits van Juventus, de Braziliaan Amauri die twijfelt tussen een selectie voor de Braziliaanse ploeg en een van de Squadra Azzurra, antwoordt Lippi: “Ik wacht sereen zijn keuze af.” Eerder werd gesuggereerd dat Lippi bij Amauri zou aandringen op een versnelde naturalisatie tot Italiaan, omdat de Squadra hem goed naast Luca Toni zou kunnen gebruiken.

Feit is dat de bondscoach erop rekent dat de kern van de spelers die hem aan de wereldtitel hielpen in 2006 nog even doorgaan. Niet dat hij ervan uitgaat dat Francesco Totti of Alessandro Nesta terugkeren, al gaf Totti aan dat, wanneer Lippi hem nodig heeft, hij daar best wil over nadenken. Waarschijnlijk rekent de bondscoach ook niet meer op Alessandro Del Piero of Filippo Inzaghi (die zat al niet meer bij de EK-selectie) maar wel op oudgedienden Gianluigi Buffon (32 in 2010), Fabio Cannavaro (37 in 2010), Gianluca Zambrotta (33), Fabio Grosso (33 in 2010), naast Giorgio Chiellini (26 in 2010). Marco Materazzi lijkt niet meteen een pijler waar Lippi op wil bouwen.

Op het middenveld lijkt het trio Gennaro Gattuso-Daniele De Rossi-Andrea Pirlo in poleposition, met Simone Perrotta als mogelijke vervanger. Het duo Pirlo-De Rossi moet het team straks op sleeptouw nemen. Voorin blijft Lippi op Toni rekenen, omringd door Mauro Camoranesi en Vincenzo Iaquinta, op voorwaarde dat die zich herpakt na een moeilijk seizoen waarin hij bij Juventus zijn basisplaats verloor.

Geleidelijk wil de bondscoach ook jong talent integreren, zoals hij dat met De Rossi deed in zijn vorige campagne. “Om de twee jaar bevat de beloftelichting talent dat zich kan meten met de besten van de wereld, in elk ploegonderdeel.” Het wordt uitkijken naar de vorderingen van Alberto Aquilani (AS Roma) en Riccardo Montolivo (Fiorentina). Jong talent voorin is Giuseppe Rossi, straks aan de slag bij Villarreal. Ook voorin wordt het uitkijken of Alberto Gilardino zich herpakt bij Fiorentina en of Marco Borriello bij Milan op een hoger niveau zijn sterke prestaties van bij Genoa doortrekt.

Op 20 augustus speelt Italië zijn eerste interland onder Lippi II, tegen Oostenrijk. Fabio Cannavaro (34), in volle revalidatie, gaf al aan dat hij die wedstrijd absoluut wil spelen, en dat hij ook daarna doorgaat. “Ik zie me best wereldkampioen worden in Zuid-Afrika in 2010.” Een week na de wedstrijd tegen Oostenrijk begint de WK-campagne met een uitmatch naar Cyprus. Georgië, Bulgarije en Montenegro zijn de andere tegenstanders.

Alessandro Costacurta (42) zou maandag voorgesteld worden als nieuwe trainer van tweedeklasser Pisa, maar trok zich in extremis terug. Om familiale redenen wil hij voorlopig niet weg uit Milaan. Een maand geleden behaalde de oud-international zijn trainersdiploma. Afgelopen seizoen maakte Costacurta deel uit van de technische staf van AC Milan, waar hij twee jaar geleden zijn spelersloopbaan beëindigde. Pisa werd vorige week overgenomen door de Romeinse ondernemer Luca Pomponi. De vorige eigenaar, Leonardo Covarelli die de voorbije drie jaar acht miljoen euro in de club investeerde, kocht namelijk Perugia, de club uit zijn geboortestreek. Pisa miste afgelopen seizoen nipt de promotie. Het eindigde als neotweedeklasser in competitie als zesde en verloor de halve finales van de play-off van Lecce. De Toscaanse havenclub voetbalde voor het laatst in de hoogste klasse in 1990/91 en krabbelde na het failliet in augustus 1994 vanuit het amateurvoetbal terug omhoog.

Inter heeft bij AS Roma Alessandro Mancini (27) weggekocht. De Braziliaanse middenvelder kostte dertien miljoen euro en tekende voor vier jaar. Hij zal jaarlijks 3,5 miljoen euro verdienen. Mancini debuteerde in Italië bij tweedeklasser Venezia in januari 2003, maar keerde al na zes maanden terug naar AS Roma dat hem gekocht en uitgeleend had.

Juventus betaalde aan FC Sevilla tien miljoen euro voor de Deen Christian Poulsen. De 28-jarige international (56 caps) speelde twee jaar in Spanje en won er de UEFA Cup. De middenvelder gaat de komende vier jaar jaarlijks drie miljoen euro opstrijken.

Francesco Totti (AS Roma) revalideert goed na zijn operatie aan de kruisbanden van de knie. De oud-international zit twintig dagen voor op het revalidatieschema. Als hij dat tempo aanhoudt, kan Totti opgesteld worden bij het competitiedebuut in de Serie A op 31 augustus. De kans bestaat zelfs dat hij op het veld komt tijdens de supercup op 24 augustus.

Fiorentina haalde een nieuwe spits uit Brazilië: de 20-jarige Andrade Siqueira Jefferson was einde contract bij de Braziliaanse club Paranà.

Bologna contracteerde een nieuwe centrale verdediger. De 23-jarige Uruguayaan Miguel Britos komt van Montevideo Wanderers en tekende voor vijf jaar.

Nicola Amoruso (33), goed voor 103 goals in de Serie A, verhuist voor drie miljoen euro van Reggina naar Torino waar de spits een tweejarig contract kreeg.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier