Werder Bremen verrast, maar ontgoochelt ook.

Sinds 2002 slaagde geen enkele Duitse ploeg erin om de finale van een Europese competitie te bereiken. Bayer Leverkusen verloor toen de CL-finale van Real Madrid, terwijl Feyenoord (onder impuls van de stilstaande fasen van Pierre van Hooijdonk) zich in de eigen Kuip te sterk toonde voor Borussia Dortmund. Daar komt straks verandering in, want Werder Bremen en HSV nemen het tegen mekaar op in de halve finale van de UEFA Cup.

Vooral Werder Bremen verrast daarmee in aangename zin, want het team van coach Thomas Schaaf blijft met een teleurstellende tiende plaats zwaar onder de verwachtingen in de Bundesliga. “Wanneer je daar niet goed speelt, komt het eropaan om elders voor iets buitengewoons te zorgen”, verklaarde hij net voor de return tegen Udinese, waarna een spectaculair 3-3-gelijkspel volgde. Dat de Braziliaan Diego (24) een hoofdrol opeiste, hoefde weinig verwondering. De aanvallende middenvelder flirt immers al enige tijd met Juventus. Een wedstrijd in Italië was dus ideaal om zichzelf in het uitstalraam te plaatsen.

“Het blijft een vreemde gewaarwording”, stelde doelman Tim Wiese. “In eigen land ontgoochelen we en halen we geen constant niveau. Maar Europees elimineren we wel het grote AC Milan en Udinese, een andere club uit de Serie A.”

Werder Bremen ontpopt zich tot een bekerploeg, want vanavond spelen ze in de halve finale van de DFB-Pokal in en tegen Hamburger SV. Het Noord-Duitse treffen belooft een zware clash te worden, want Bremen hoopt via bekerwinst een nieuw Europees ticket af te dwingen. “Ik kan goed leven met volgend scenario: wij winnen de UEFA Cup en de Duitse beker, terwijl HSV voor mijn part gerust kampioen mag spelen”, verklaarde sportief directeur Klaus Allofs.

Schaaf hoopt dat de Zuid-Amerikaanse tandem Claudio Pizarro (die straks terugkeert naar Chelsea) – Diego nog eens zijn werkelijke waarde toont. Want beide speelvogels, die het niet al te nauw nemen met de regels en heel wat controverse uitlokten in de spelersgroep, zijn sportief broodnodig om succes te halen.

Carlos Eduardo (Hoffenheim) kreeg een schorsing van vijf speeldagen na zijn rode kaart tegen VfL Bochum. De 21-jarige Braziliaanse middenvelder gaf een elleboogstoot aan Philipp Bönig. De straf viel zwaar uit, want het was al zijn derde uitsluiting dit seizoen.

Jürgen Klinsmann (44) wil met de opbrengsten uit de Champions League (meer dan 45 miljoen euro) bij Bayern München absoluut een nieuwe doelman en een rechterverdediger. Als goalie, voor de ontgoochelende Michael Rensing, denkt hij aan Robert Enke (Hannover 96), Diego Benaglio (VfL Wolfsburg) of Sébastien Frey (Fiorentina). Rechts moeten de ontgoochelende Massimo Oddo en de falende Christian Lell wijken.

De spelers van HSV kregen 500.000 euro voor het behalen van de halve finale van de UEFA Cup. Sportief directeur Dietmar Beiersdorfer (45) liet ook uitschijnen dat de clubleiding graag wil doorgaan met de Nederlandse coach Martin Jol.

Tweedeklasser FC Augsburg ontsloeg na tien opeenvolgende nederlagen zijn coach Holger Fach (46). De Nederlander Jos Luhukay, die al voor volgend seizoen was gecontracteerd, nam per direct over.

Hertha BSC maakte bekend dat Andriy Voronin, die wordt gehuurd van Liverpool, en Leandro Cufre, uitgeleend door Monaco, niet definitief worden aangeworven. Beide aankoopopties werden niet gelicht. Voronin kreeg overigens voor zijn uitsluiting tegen Hannover (“uit frustratie”) een schorsing van drie speeldagen en een boete van 10.000 euro.

Oud-international Olaf Thon (42) verlaat op 1 juli Schalke 04. Hij vond het niet kunnen dat er door het bestuur niet aan hem werd gedacht als nieuwe hoofdtrainer.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier