Emilio Ferrera verwacht dat een aarzelend Chelsea het in de halve finale zal moeten afleggen tegen het sterke defensieve blok en de frisse spitsen van Liverpool.

Emilio Ferrera : “Een affiche die net als twee jaar geleden, toen Liverpool het haalde, heel Engeland in de ban zal houden. Om het zware Engelse programma wat te verlichten opteert Rafael Benítez al sinds lang voor een doorgedreven rotatiesysteem. In Europa gebruikte hij dit seizoen al 24 spelers : twee doelmannen, acht verdedigers, tien middenvelders en vier spitsen. De aanvallers ogen dan ook nog verrassend fris. Ben ítez is er als geen ander in geslaagd om bij alle spelers van zijn kern de beste atletische en technische krachten naar boven te halen.

“Ook Chelsea probeert nu wat meer te roteren, maar dat gebeurt iets minder gestructureerd. José Mourinho gebruikte 22 spelers, maar zonder blessures zouden het er wellicht minder zijn geweest. Zijn team had tot nu toe gemiddeld 52 procent balbezit – dat van Ben ítez 46 procent. Dat illustreert dat de Londense club wat van speelstijl is veranderd. Er wordt iets meer getikt, wat volgens mij te danken is aan de inbreng van Michael Ballack en Andriy Shevchenko. Daardoor is het nog altijd een beetje zoeken. Vroeger was de stijl van Chelsea duidelijk : het wachtte op een fout van de tegenstander om dan bliksemsnel toe te slaan. Nu zie je dat het middenveld soms twijfelt tussen de bal bijhouden of hem diep sturen. Uiteindelijk kon Chelsea in de kwartfinales Valencia vooral fysiek uitputten, maar veel lijn zat er toch niet in. Michael Essien speelt een sleutelrol op het middenveld, maar hij is geschorst voor de heenwedstrijd van de halve finale.

“Ik vind dat Chelsea iets te weinig gebruikmaakt van de flanken om gevaar te creëren. Didier Drogba is uiteraard een fantastische spits, maar tegen Liverpool zal het toch knokken worden. Want wie Ben ítez in de defensie ook opstelt, de verdediging is moeilijk uit balans te brengen. Dat wordt dus het probleem van Chelsea : hoe een gaatje te vinden in dat hechte defensieve blok met ook erg sterke verdedigende middenvelders. Ook offensief is Liverpool vrij efficiënt, omdat de spitsen, zoals gezegd, erg fris zitten. Volgens mij beschikt Liverpool over de beste troeven, al weet Mourinho dat hij van voorzitter Roman Abramovich enkel zal mogen blijven als hij de Champions League wint. Ik verwacht een finale tussen Liverpool en Manchester United.”

door pierre bilic

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier