Natuurlijk klinkt de naam als een klok. Maar de huidige ploeg van Benfica, vanavond de eerste Europese tegenstander in de clubgeschiedenis van La Louvière, zoekt nog naar zichzelf.

Thuis tegen Belenenses en uit tegen Porto. Twee keer bekeken Ariël Jacobs en Patrick Wachel Benfica. Zeer onder de indruk van de toekomstige tegenstander in de Uefacup zijn de trainer en assistent-trainer van La Louvière niet geraakt. Jacobs : “Je moet altijd voorzichtig zijn, want in voetbal volstaat het soms om iets te verklaren of het tegenovergestelde doet zich voor. Maar toen de Portugese journalisten me naar mijn mening over de wedstrijd tegen Belenenses vroegen, had ik zin om bij hen te polsen of een topploeg als Benfica niet meer moest brengen dan dít.”

Jacobs beseft wel dat hij niet het echte Benfica heeft gezien. “Tegen Belenenses misten ze vier belangrijke spelers : Geovanni, Simao Sabrosa, Zahovic en Nuno Gomes. En op Porto voetbalden ze ultra defensief. Toch had ik meer panache verwacht. Tegen Belenenses lieten ze in de laatste zes minuten een 3-1-voorsprong uit handen glippen. Akkoord, we speelden ook 3-3 gelijk bij Club Brugge, maar Club dwong wel een resem kansen af en domineerde doorlopend. Niet zo Benfica tegen Belenenses.”

Ook de sfeer in het stadion viel de waarnemers uit La Louvière mee. Er was namelijk geen sfeer. Wegens renovatiewerken aan het eigen Estadio da Luz wijkt Benfica voor zijn thuiswedstrijden uit naar het stadion van Jamor, in de rand van Lissabon. Voor de match tegen Belenenses daagden zevenduizend supporters op. Tegen La Louvière wordt het zo mogelijk nog meer een dooie boel, want die wedstrijd heeft plaats in Porto, op 350 kilometer van Lissabon.

Ariël Jacobs blijft bij zijn oorspronkelijke inschatting : Benfica heeft 80 procent kans om zich te kwalificeren. “Het blijft een topclub. Van de ene dag op de andere kan zo’n ploeg wakker schieten. Wat ons iets meer hoop geeft, is dat een slecht resultaat als tegen Belenenses in het hoofd van de spelers wroet. Want Benfica of La Louvière, een wanprestatie blijft de hele week in de kleedkamer hangen.”

Dit Benfica zoekt nog naar zichzelf. Na de uitschakeling voor de Champions League door Lazio zou een uitschuiver tegen La Louvière een catastrofe zijn voor José Antonio Camacho. De Spaanse coach verliest zich in experimenten. Een gevolg ook van de blessures waarmee hij wordt geconfronteerd, met onder meer spits Nuno Gomes, de flankspelers Simao Sabrosa en Geovanni, en de verdedigende middenvelder Tiago.

Sinds het begin van het seizoen herschikte Camacho zijn defensie al drie, vier keer. Vooral op de flanken ondervindt hij problemen. Het slechte positiespel van Miguel en Ricardo Rocha is Jacobs en Wachel alvast niet ontgaan. De balvaste Miguel acteerde vorig seizoen nog op het middenveld. Hoewel titularis bij de Portugese nationale ploeg, overtuigt hij als verdediger niet iedereen. Op links kreeg Camacho niet de versterking die hij wou ( Atouba uit Kameroen) en doet hij een beroep op de jonge Ricardo Rocha. Dat die als centrale verdediger werd opgeleid, merk je als hij tegenover een dribbelvaardige flankaanvaller staat, en bij het uitverdedigen. Op de bank zit de zuiver linksvoetige Cristiano, in de voorbereiding goed voor vier doelpunten. Maar de Braziliaan kan momenteel de druk niet aan.

De as van de verdediging ziet er beter gewapend uit met de Brazilianen Argel (stug in de dekking, sterk in de lucht) en de pas gearriveerde, klasrijke Luisao. Hélder, die lang voor La Coruña uitkwam en langs Newcastle passeerde, is een degelijke stand-in, zij het wat aan de trage kant. Achter die verdediging staat Moreira, de doelman van de nationale û21-jarigen. Druipend van het natuurlijk talent en karakterieel voldoende stevig om te bevelen. Als Benfica voorsprong heeft genomen, kampt hij al eens met concentratieproblemen.

Op het middenveld recupereert het duo Tiago- Petit veel ballen, maar brengt ook veel creativiteit bij. Dat is vooral nodig als de Sloveense spelverdeler Zlatko Zahovic en het Braziliaanse dribbelwonder en de absolute chouchou van het publiek Roger ontbreken. De Braziliaan is wel aan de luie kant. In drie jaar tijd speelde Roger slechts een twintigtal wedstrijden voor Benfica omdat hij voor anderhalf jaar uitgeleend werd aan Fluminense. Benfica wou hem in het tussenseizoen kwijt, maar botste op een gebrek aan belangstelling, zelfs op de Aziatische markt. Tiago leeft zich dan weer graag offensief uit : vorig seizoen maakte hij als middenvelder dertien goals. Maar hij viel bij het begin van het seizoen geblesseerd uit en ondervindt moeilijkheden om in het ritme te raken. Typisch voor Tiago en Petit is dat ze laag verdedigen en tamelijk veel fouten begaan, wat tot voor de tegenpartij interessante vrijschoppen leidt.

De sterkte van Benfica schuilt in het offensieve compartiment. Door het missen van Nuno Gomes ligt het accent op de flanken, met Simao Sabrosa op links en Geovanni op rechts. Hoewel voorgesteld als de nieuwe Figo, loopt niet iedereen hoog op met Simao. Sommigen geloven meer in Quaresma (Barcelona) of Cristiano Ronaldo (Manchester United) die net als Simao bij Sporting Lissabon werden opgeleid. Maar Simao slaat zijn criticasters met cijfers om de oren : vorig seizoen was hij goed voor achttien doelpunten en zestien assists. Dat hij minder geliefd is, ligt aan zijn moeilijke karakter. Begin dit seizoen kostte hem dat zijn statuut van kapitein, hij diende de aanvoerdersband in te leveren bij Hélder.

De Braziliaan Geovanni, uitgeleend door Barcelona, gunt men beter geen meter ruimte, al steekt er niet altijd veel precisie in zijn schoten. Volwaardige alternatieven voor Simao en Geovanni bezit Benfica niet, al steekt op rechts de achttienjarige João Pereira de neus aan het venster. Op links daarentegen heeft Alex de overstap van het bescheiden Moreirense naar Benfica nog niet verteerd.

Weifelen doet Camacho ook in verband met de bezetting van de spits. Moet hij twee centrumspitsen in de strijd gooien of het alleen met Tomislav Sokota rooien in afwachting van de terugkeer van Nuno Gomes ? Wellicht kiest hij voor het tweede, op voorwaarde dat de fragiele Kroaat over al zijn mogelijkheden beschikt. In dat geval maakt Sokota veel ruimte vrij voor de oprukkende Simao of Zahovic en toont hij zich tegelijk zelf besluitkrachtig. De verdediging zal tegen dit aanvallend geweld als een blok moeten optreden. En toch er proberen uit te komen. Ariël Jacobs en Patrick Wachel noteerden namelijk dat er bij Benfica achter deze aanvallers vaak een groot gat gaapt.

door Patrice Sintzen

De Spaanse coach Camacho verliest zich in experimenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier