FC Twente leeft op door saamhorigheidsgevoel.

Een tweede plaats in de Eredivisie – daardoor voor de tweede keer in de clubgeschiedenis CL-deelname – én verliezend finalist van de KNVB-beker: de Tukkers mogen met de nodige fierheid terugblikken op het afgelopen seizoen. Die mening wordt gedeeld door voorzitter Joop Munsterman (58), sinds 2004 voorzitter, en de man met de naam een harde saneerder te zijn. Elke zaterdag vertoeft hij op het trainingscomplex, omdat voetbal naast gitaar spelen zijn grootste passie is. Een uitlaatklep voor zijn drukke job als CEO van Wegener, de grootste uitgever van regionale dagbladen en huis-aan-huisbladen van Nederland. De tycoon schopte het ver, want hij begon bij hetzelfde bedrijf als schoonmaker. Een sprookje dus.

“Hij geeft de spelers een warm gevoel, iets dat je eigenlijk alleen nog maar terug kunt vinden bij amateurclubs”, weet oud-speler Jan van Halst, tegenwoordig manager commerciële zaken. “Joop trekt de kar. Hij kiest voor de omgekeerde volgorde: lanceren van ideeën en mensen werken dan naar de realisatie toe. Zo brengt hij de organisatie in beweging. Dat maakte een enorme dynamiek los bij FC Twente.”

Er bestaan duidelijk twee stromingen. Attent, pragmatisch, iemand met visie tegenover onbetrouwbaar en meedogenloos. Munsterman wordt wel eens afgeschilderd als Monsterman. Soms moet je vijftien man ontslaan om er nadien vijfhonderd aan het werk te zetten, zo luidt zijn redenering. “Saneren doe je om een bedrijf of club te laten overleven”, verklaarde hij in 2008 in Elsevier.

Van Halst aanziet Munsterman als een inspirator, die zijn eigen engagement ook verwacht van de mensen met wie hij samenwerkt. De preses huldigt de principes van het situationele leiderschap. Je hebt mensen die gemotiveerd zijn en bekwaam. Die moet je koesteren en ruimte geven. Je hebt personen die bereid zijn, maar onbekwaam. Hen kun je nog wat leren. Mensen die niet bereid zijn, daarvan neem je zo snel mogelijk afscheid. Dat is kort geschetst de (succesvolle) visie van Munsterman, die op die manier coach Steve McClaren overhaalde.

Heerenveen veroverde, voor het eerst in de clubgeschiedenis, de KNVB-beker. Het team van Trond Sollied had penalty’s (5-4) nodig tegen FC Twente, omdat het na 120 minuten 2-2 stond.

De Friezen braken de overeenkomst van buitenspeler Roy Beerens (21) open tot 2013.

De degradatie van FC Volendam zorgde ervoor dat coach Frans Adelaar (48) overstapte naar Sparta, waar hij voor twee seizoenen tekende. Eerder ving de club uit Rotterdam bot bij Aad de Mos en Jan de Jonge.

Dries Mertens (22), die komende zomer AGOVV verruilt voor FC Utrecht, werd verkozen tot beste talent van het jaar in de Jupiler League (de Nederlandse tweede afdeling).

Harm van Veldhoven blijft ook volgend seizoen nog trainer van Roda JC.

Kampioen AZ laat zijn budget met 25 procent verhogen. Voorzitter Dirk Scheringa pakt uit met een begroting van 40 miljoen euro, Quick wordt de volgende drie seizoenen kledijsponsor. Moussa Dembélé werd door Sportweek verkozen tot Speler van het Jaar. Ronald Koeman tekende voor twee jaar als nieuwe coach.

Vleugelspits Eljero Elia (22, FC Twente) werd door een jury onder leiding van Johan Cruijff verkozen tot Talent van het Jaar.

Jan Wuytens werd bij Heracles verkozen tot beste speler van het afgelopen seizoen. De centrale verdediger haalde het voor doelman Martin Pieckenhagen en Birger Maertens.

PSV had goed nieuws voor twee jonge Belgen. Stijn Wuytens (19, 2012) krijgt een langer contract en een verbetering, Funso Ojo (17) blijft tot 2010.

Dankzij Luciano (ex-Germinal Beerschot) evenaarde FC Groningen een clubrecord. De verdediging onder leiding van de Braziliaanse goalie hield voor de zeventiende keer de nul, even veel als tijdens het seizoen 1991/92.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content