De laatste jaren hangt er een behoorlijk negatieve sfeer rond het Belgische clubvoetbal. De stadions zijn verouderd en financieel kunnen we niet meer wedijveren met het buitenland. Ook dit seizoen zijn de Belgische clubs niet aan het feest in de Europese competities. Anderlecht pakte 1 op 12 tegen PSG, Olympiacos en Benfica. Standard kwam niet verder dan 1 op 12 tegen clubs als Elfsborg, Esbjerg en Salzburg. Zulte Waregem verloor thuis van Maribor en Club Brugge raakte zelfs niet voorbij het Poolse Slask Wroclaw. Racing Genk lijkt momenteel de enige Belgische club die de volgende ronde zal bereiken.

Toch is de situatie lang niet zo slecht als ze lijkt. Dat de Rode Duivels vijfde staan op de FIFA-ranking weet intussen iedereen, maar over de UEFA-ranking (die de Europese landen rangschikt op basis van de clubteams) wordt met geen woord gerept. Sinds de eeuwwisseling bevond België zich op die ranglijst meestal tussen plek 12 en 14. De laatste jaren zijn we echter aan een opmars bezig. België sloot het seizoen 2009/10 nog af op plek 14, maar schoof sindsdien elk jaar een plek op. Zo stond België na het seizoen 2012/13 op plaats 11, de beste notering sinds 2004/05.

Het is opvallend dat België begon te stijgen na de invoering van de weinig populaire play-offs tijdens het seizoen 2009/10. Die play-offs hadden als doel om het niveau op te krikken en meer tv-gelden te genereren. Op financieel vlak was de nieuwe competitieformule alvast een voltreffer. In 2011 haalde Telenet de uitzendrechten voor het Belgisch voetbal binnen voor een recordsom van ruim 55 miljoen euro per jaar. Een bedrag dat op dat moment zelfs hoger lag dan wat men in Nederland aan tv-rechten ontving. Intussen blijkt Fox, een bedrijf van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch, geïnteresseerd om de rechten vanaf 2015 binnen te halen.

Op sportief vlak is het moeilijker om vast te stellen of de hervorming haar doel bereikte. Het is te kort door de bocht om op basis van de UEFA-ranking te stellen dat de invoering van de play-offs het niveau van de Jupiler League fors verhoogd heeft. België kwam boven Griekenland (economische crisis) en Turkije (omkoopschandalen) te staan door factoren die niets met de competitieformule te maken hadden. De ranking is echter wel een zeldzame nuance in het pessimisme rond de play-offs.

Ondanks de magere resultaten dit seizoen is België intussen de top tien ingeslopen. Het rechtstreekse Champions Leagueticket voor de landskampioen lijkt dus nog enkele jaren gewaarborgd. België doet het dit seizoen beter dan concurrerende landen als Nederland, Griekenland en Turkije. Op basis van de laatste drie seizoenen staan we zelfs op plek negen, net boven Nederland en op een zucht van Oekraïne. De negende plaats geeft trouwens recht op een zesde Europees ticket. Blijkbaar gaat het dan toch niet zó slecht met ons clubvoetbal.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Simon Wauters, Mazenzele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content