Straatsburg en Caen spelen de finale van Ligabeker.

Heel wat voetballiefhebbers hadden getipt dat de finale van de Ligabeker op 30 april een duel zou worden tussen Monaco en Saint-Etienne. Maar in de halve finales raakten ze niet voorbij Straatsburg en Caen. Die zullen dus onder elkaar uitmaken wie het eerste Uefacupticket krijgt.

Beide finalisten willen in eerste instantie het behoud verzekeren. Voor Caen, dat vorig seizoen promoveerde, is die degradatiestrijd niet echt een verrassing. Dat ook Straatsburg in de kelder van de rangschikking zou staan, verraste wel heel wat voetballiefhebbers. Trainer Jacky Duguépéroux, die in 1979 aanvoerder was van de kampioenenploeg, slaagde er nog niet in de ploeg uit de bedreigde zone te loodsen. Hij beschikt nochtans over niet onaardig spelersmateriaal. Straatsburg heeft met Mickaël Pagis de topschutter in zijn rangen en het beschikt ook nog over sterke spelers als Mamadou Niang en Alexander Farnerud, de broer van Monacospeler Pontus.

Het Caen van Patrick Remy kende een zeer sterke competitiestart, maar viel daarna terug. Toch speelden de Normandiërs bijwijlen erg fraai voetbal. Ze plukten daar dus in de Ligabeker de vruchten van door de finale te bereiken na achtereenvolgens Ajaccio, Sochaux, Auxerre en Monaco te hebben uitgeschakeld, wat toch zeer verdienstelijk is. Strasbourg pakte niet alleen de scalp van Saint-Etienne, maar schakelde eerder ook Rijsel uit, één van de seizoensrevelaties.

Vorige zaterdag stonden beide teams tegenover elkaar in competitieverband. In dat duel toonde Straatsburg zich alvast duidelijk sterker. Het won met overtuigende 5-0-cijfers. Meteen heeft Caen een bijkomende motivatie om zich eind april in de Ligabekerfinale te revancheren.

FRANKRIJK

Franck Ribery verruilde zes maanden na zijn debuut in de hoogste klasse FC Metz voor het Turkse Galatasaray. Christophe Dugarry zette op 32-jarige leeftijd een punt achter zijn rijkgevulde carrière. Hij speelde onder andere voor Bordeaux, AC Milan, Barcelona, Marseille, Birmingham en was voor het laatst actief in Qatar. Hij speelde 55 interlands, waarin hij acht keer scoorde. In 1998 veroverde hij de wereldtitel. Twee jaar later werd de boezemvriend van Zinédine Zidane Europees kampioen. Emmanuel Adebayor (Monaco) werd omwille van het veroorzaken van een verkeersongeval in september 2003 veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf met uitstel. (SV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kallon (Monaco), Pagis (Straatsburg) 11 goals ; 3. Pauleta (PSG) 10 goals ; 4. Frei (Rennes), Benjani (Auxerre), Juninho (Lyon), Vahirua (Nice) 9 goals.

(SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier