Voor de vierde keer in zijn geschiedenis won Espanyol Barcelona de Copa del Rey. Eerder gebeurde dat in 1929, 1940 en 2000. De Catalanen begonnen niet als favoriet aan het duel tegen Zaragoza, dat voor 78.000 toeschouwers werd gespeeld in het Santiago Bernabeustadion in Madrid, maar ze speelden een perfecte wedstrijd. RaúlTamudo opende na amper 96 seconden de score. Ewerton maakte in de 28ste minuut de gelijkmaker, maar amper vijf minuten later kwam Espanyol via een goal van LuisGarcía opnieuw op voorsprong. In de tweede helft probeerde het team van MiguelÁngelLotina dan vooral de wedstrijd te controleren en er nog uit te komen op de counter. Die tactiek werkte perfect, want de twee spitsen van Zaragoza, Ewerton en GabrielMilito, raakten verstrikt in het web dat de verdedigers van Espanyol spanden. Coro (op tegenaanval) en nog eens Luis García (met een gekruist schot) deden de score onverwacht hoog oplopen tot 4-1.

Dé uitblinker van de wedstrijd was IvánDelaPeña, ooit gestart als supertalent van FC Barcelona. “Het was de derde keer in mijn carrière dat ik de beker won, maar de vreugde is nog altijd even intens. Dit zijn de momenten waar je het als voetballer voor doet. Dit is genieten geblazen.” Aanvoerder Raúl Tamudo sloot zich daarbij aan : “We speelden een perfecte wedstrijd. Dit zijn echt unieke momenten in een voetbalcarrière. In de bus zijn we in onze kansen beginnen te geloven toen we op weg naar het stadion zoveel supporters zagen die ons massaal kwamen steunen.”

“Die fans zijn toch echt wel een ras apart”, bevestigde voorzitter DanielSánchezLlibre. “Espanyol moet nu eenmaal leven in de schaduw van een reus die voor heel veel schaduw zorgt. Dan doet het des te meer deugd als de club ook eens in de schijnwerpers kan staan. Ik hoop echt dat we niet opnieuw zes jaar zullen moeten wachten om nog eens prijs te pakken. Maar het was toch een enorm stresserende avond. Ik ben er slechts gerust in geworden in de tweede helft, toen we voor de derde keer scoorden.”

Espanyol kampte nog met de gevolgen van de bekerfestiviteiten en leed een pijnlijke 4-0-nederlaag op het veld van Valencia, dat daardoor alleen tweede werd in de stand. Real Madrid liet immers twee punten liggen in de ‘kleine’ derby op het veld van Getafe. Het ploegje uit de voorstad van Madrid maakte gelijk op vijf minuten van het einde.

MaxiRodríguez, de Argentijnse middenvelder van Atlético Madrid, begint zich grote zorgen te maken. Tijdens een training met de nationale ploeg in Zwitserland op 28 februari liep hij een blessure op aan de adductoren. Daardoor zou hij normaal gezien enkel de derby tegen Real Madrid missen, maar anderhalve maand later stond hij nog steeds niet op het veld.

Lionel Messi wilde zijn terugkeer overhaasten en loopt nu het risico dat hij het einde van het seizoen volledig mist.

GonzaloRodríguez, de centrale verdediger van Villarreal, liep vorige vrijdag in het duel tegen Barcelona een ernstige blessure op. Hij zal dit seizoen niet meer in actie komen.

PabloAimar, de middenvelder van FC Valencia, kreeg vorige week een acute meningitis, maar op het einde van de week verbeterde zijn toestand.

Sávio, de vroegere linkermiddenvelder van Real Madrid die nu actief is bij Zaragoza, wil op het einde van het seizoen terugkeren naar Brazilië.

Edu, de Braziliaan die door Arsenal is uitgeleend aan Betis Sevilla, zou ook volgend seizoen graag bij de Andalusische club blijven.

DDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier