“Onbegrijpelijk en heel raar”, zo omschrijft spelersmakelaar Didier Frenay de beslissing van de Frans-Algerijnse voetballer Nasredine Kraouche om op amper 26-jarige leeftijd te kappen met profvoetbal. “Het was een verrassende mededeling, omdat we hier spreken over een schitterende gast, die altijd correct was en al zijn verplichtingen nakwam. Een voetballer die over bijzonder veel talent beschikt, maar nooit zijn volledige potentieel benutte. Had Nas er echt alles voor gedaan, dan voetbalde hij nu op een totaal ander niveau. Ik blijf het jammer vinden dat iemand met dergelijke capaciteiten zo gemakkelijk opgeeft.”

Bij de herneming van de trainingen van Charleroi stuurde de aanvallende middenvelder zijn kat. Een nieuwe opdoffer voor trainer Jacky Mathijssen, die eerder al moest toezien dat topschutter François Sterchele naar Germinal Beerschot vertrok, terwijl Izzet Akgül lange tijd flirtte met de belangstelling van het Israëlische Beitar Jeruzalem. In eerste instantie liep het gerucht dat er een clausule in zijn contract, dat nog liep tot 2007, niet was gerespecteerd. Maar er was meer aan de hand. “Nasredine belde me op de dag dat de voorbereiding herbegon”, weet Frenay. “Hij meldde dat hij zich niet meer in staat achtte zijn beste niveau van vroeger te halen. Profvoetballer zijn, was niet langer zijn doel. Het tempo en de intensiteit van de eerste klasse, dat lukte niet meer. Ook een makelaar had hij niet meer nodig om hem te begeleiden.”

Familiale redenen zouden aan de basis liggen van zijn besluit. Zijn vrouw kon zich niet aanpassen aan het leven in het grauwe Charleroi, kreeg last van heimwee en wilde terug naar hun geboortestreek, in Elzas-Lotharingen. “Hij voegde er nog aan toe dat hij dichter bij zijn familie, vrienden en kennissenkring wilde vertoeven.”

In eerste instantie nam Charleroi als club een afwachtende houding aan. Met Tim Smolders, die was overgenomen van het Nederlandse RBC, had het bestuur immers al een valabel alternatief in huis gehaald. Ze stuurden uiteindelijk een aangetekende brief wegens onwettige afwezigheid naar Kraouche en dreigden met een ontslag. Zover kwam het echter niet. De Algerijnse international en Frenay kwamen, in onderling overleg, tot een ontbinding van de verbintenis. “Sindsdien is Nas volledig uit mijn zicht verdwenen,” zegt Frenay. “Ik hoop alleen dat hij goed de consequenties van zijn wat bizarre gedrag kan inschatten.”

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier