‘Uiteindelijk ben je als voetballer een acteur’

Fernand Goyvaerts, hier bij de Rode Duivels als derde van rechts op de bovenste rij, werd in 1964/65 uitgeroepen tot de beste buitenlandse speler in Spanje. © belgaimage

Onder een massale aandacht werd Eden Hazard vorige week donderdag bij Real Madrid voorgesteld. Dat was heel anders toen Fernand Goyvaerts er in 1965 als eerste Belg arriveerde.

Voetballers als Fernand Goyvaerts maken ze niet meer. Hij wilde altijd iets tonen aan het publiek en aanzag zichzelf als een acteur. Dan liet hij voor de tribune al eens een hoge bal op zijn nek vallen. Of hij klemde de bal tussen de voeten en sprong over de tegenstander. Het was een van zijn specialiteiten. Bij Club Brugge groeide Fernand Goyvaerts met zijn artistieke invallen uit tot de lieveling van het publiek. Hij goochelde, hij flitste, hij soleerde, hij vernederde tegenstanders. Iemand voorbij dribbelen, dan terugkeren en dezelfde man nog eens de bal tussen de benen spelen, daar genoot hij van. Maar op het moment dat Norberto Höfling daar als nieuwe trainer neerstreek, ontstonden er problemen. Toch werkten beiden vijf jaar samen. Toen Höfling hem eens een gebrek aan inzet verweet, kwam het tussen beiden in de kleedkamer tot een bokspartij. Goyvaerts won. Hij was ook in deze discipline heel bedreven.

In Spanje moest Fernand Goyvaerts tot een nieuwe attractie uitgroeien. Hij speelde twee jaar voor Barcelona, werd daar Fernandogenoemd en in het seizoen 1964/65 uitgeroepen tot de beste buitenlander in de Spaanse competitie. Ook daar zocht Goyvaerts in zijn spel constant naar het verrassingselement. Hij wilde zoveel mogelijk in balbezit komen om zijn techniek optimaal te gebruiken. Nadien stapte hij over naar aartsrivaal Real Madrid. Dat was voor hem heel bijzonder. Toen Real op het einde van de jaren vijftig een gouden periode kende had Goyvaerts de bewegingen die hij zag van stervoetballers als Alfredo Di Stéfano en Ferenc Puskas proberen te kopiëren. Die zucht naar vernieuwing kenmerkte Fernand Goyvaerts die zich zijn technische repertorium eigen had gemaakt in de dagelijkse partijtjes op het strand van Heist. Hij dacht over zijn acties na en vond alle dribbelings die hij deed als het ware zelf uit. Hij vond dat voetballers niet intensief genoeg bezig zijn om bepaalde zaken te verbeteren.

Door blessures kon Fernand Goyvaerts bij Real Madrid niet doorbreken. Hij belandde bij Elche en Nice en keerde dan naar België terug waar hij uitkwam voor Cerlce Brugge, Lokeren, Lauwe en RC Tournai. Nadien werd hij spelersmakelaar. Het is intussen vijftien jaar geleden dat Fernand Goyvaerts overleed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier