Hércules ging verrassend winnen bij Barcelona.

De tweede speeldag in de Primera División had een verrassing van formaat in petto. Barcelona, dat nochtans al twee jaar zo goed als onklopbaar is, ging ondanks 73 procent balbezit op eigen veld onderuit tegen Hércules Alicante. De nieuwkomer won met 0-2, dankzij twee goals van de Paraguayaanse spits Nelson Valdez, die afgelopen zomer opzij was geschoven door Borussia Dortmund.

“Een gebrek aan ritme, geen versnelling in het spel en te weinig beleving”, analyseerde Josep ‘Pep’ Guardiola kurkdroog. “We hebben gewoon geen gaatje kunnen prikken in het harnas van Hércules. En als dat niet lukt, dan kan je het deksel op de neus krijgen.”

Guardiola had zijn team door elkaar gehusseld om enkele spelers te sparen met het oog op de Champions League. Alleen vonden de spelers nooit hun draai. Ook de debuterende Javier Mas-cherano, de Argentijnse controlerende middenvelder die overkwam van Liverpool, was niet in zijn dagje. “Het liep gewoon niet”, erkende ook rechtsachter Dani Alves. “Aangezien Barcelona altijd moet winnen, is dit een sof van jewelste.” Ook Andrés Iniesta sloot zich daarbij aan. “Dit bewijst nog maar eens dat elk team, hoe vaak het in het verleden ook won, zich voor elke wedstrijd weer in vraag moet stellen.”

“Voor Hércules betekent dit een historische zege”, triomfeerde dan weer de winnende coach Esteban Vigo. “De overwinning zal voor altijd in de annalen van de clubgeschiedenis staan. Alles lukte gewoon vanavond. Ik dacht natuurlijk dat de Catalanen minstens één keer zouden scoren. Maar we lieten ze niet in hun spel komen. Ik ben verschrikkelijk blij, maar hier mogen we niet op blijven teren. Uiteindelijk veroverden we maar drie punten. Het seizoen is nog heel erg lang.” Vigo lijkt in ieder geval zijn succesreputatie in stand te houden, nadat hij in 2009 en 2010 respectievelijk met Xerez en Hércules de promotie naar de Liga wist af te dwingen. En getuige de aanwerving van David Trezeguet en Royston Drenthe wil Hércules daarin liever geen figurantenrol vervullen.

De wereldkampioenen van Spanje vlogen vorige week snel eens over en weer naar Buenos Aires. In een oefeninterland tegen Argentinië kregen ze een zware 4-1-nederlaag aangesmeerd. Bij de rust stond het al 3-0.

José Mourinho verklaarde dat de wedstrijd tegen Osasuna “zeer gemakkelijk werd gewonnen”. Real won nochtans maar met 1-0, dankzij een goal van Ricardo Carvalho. De Portugese trainer vond het echter vooral belangrijk dat zijn team geen enkele kans had weggegeven.

Cristiano Ronaldo herstelde vrij snel van een kleine blessure aan de enkel. De Portugese international stond vorige zaterdag dan ook gewoon in de basis.

Kakáwerkt na zijn knie-operatie naar verluidt vijf en een half uur per dag om weer zijn gewone niveau te halen.

Sergio Agüero moest in de wedstrijd die Atlético Madrid tegen Athletic Bilbao won – waardoor de tweede club uit de hoofdstad de rangschikking aanvoert – voortijdig het veld verlaten als gevolg van een blessure aan de kruisbanden van de linkerknie.

Iván de la Peña voelt zich opnieuw voetballer, nu de 34-jarige spelmaker vorig weekend deel uitmaakte van de selectie van Espanyol. Als gevolg van een blessure aan het rechterbeen had hij sinds november 2009 geen enkele offi-ciële wedstrijd meer gespeeld.

Giuseppe Rossi wilde nadrukkelijk reageren op de in Italië gelanceerde geruchten dat hij weg wil bij Villarreal: “Er is geen sprake van dat ik elders aan de slag wil”, verzekerde de aanvaller.

David Villa (28), wiens vader mijnwerker was, is bijzonder ontroerd door het lot van de Chileense mijnwerkers die nog enkele maanden onder de grond vastzitten. De aanvaller stuurde hen een truitje van Barcelona met het nummer 7 en met de tekst “Animo Mineros”, wat zoveel betekent als “houd de moed erin, mijnwerkers”.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier