De Italiaanse competitie start, op zoek naar extra tv-geld, twee weken later.

Veertien en vijftien september zijn de nieuwe datums waarop de competitie in Serie A en B start. Dat gebeurt met de voor dan geplande tweede speeldag. De eerste speeldag wordt uitgesteld tot januari. Op het openingsprogramma van zaterdag 14 mei prijken Modena-Milan en het duel tussen de promovendi Como-Empoli. Kampioen Juventus ontvangt ’s anderdaags Atalanta Bergamo.

Behalve tijdens WO II werd nooit een uitstel ingevoerd. Het tekent de crisis waarin het Italiaanse voetbal zich bevindt. Ook al vindt de oproep van de clubleiders aan de staat om een crisistoestand uit te roepen en aan te komen met subsidies voor de noodlijdende clubs misplaatst. Een crisis is wat men in het door watersnood geteisterde Duitsland of Tsjechië meemaakt, vinden de meeste opiniemakers Politici vragen zich openlijk af of de staat er moet voor zorgen dat spelers als Totti aan een derde of vierde Ferrari moeten geraken.

Oorzaak van het uitstel is het uitblijven van extra tv-geld voor elf clubs : acht uit eerste en drie uit tweede klasse. Het betreft Atalanta Bergamo, Brescia, Chievo, Como, Empoli, Modena, Perugia en Piacenza plus Verona, Vicenza en Venezia, pas gedegradeerd uit eerste. Zij hebben geen overeenkomst met een zender voor betaaltelevisie, de zogenaamde pay-per-viewkanalen. In Italië voorzien de inkomsten uit tv-rechten vaak in een groot deel van het budget, waarmee de extreem hoge salarissen worden betaald. De clubs roepen hun spelers ook massaal op om in te leveren op de getekende contracten. Maar de spelersvakbond stelt dat vorige maand al een akkoord werd bereikt om twintig procent in te leveren op de lonen bij clubs die het vooropgestelde doel niet haalden.

De crisis blijkt ook uit een andere primeur. Voor het eerst verklaarde de Liga Beroepsvoetbal drie transfers ongeldig. Omdat Lazio tegen de gestelde datum de eerste schijf niet kon betalen van de transfers van Eriberto en Christian Manfredini aan Chievo en van verdediger Massimo Oddo aan Verona, keren de spelers naar hun oude club terug. Verona en Chievo begrootten de verwachte transfersom in hun begroting voor het komende seizoen. Eriberto keerde al meteen terug naar zijn vaderland Brazilië om er bekend te maken dat hij al die jaren onder een valse identiteit speelde en in feite vier jaar ouder is dan zijn paspoort meldt. Hem wacht een schorsing. Manfredini kan toch naar Lazio, terwijl hij voor een deel eigendom blijft van Chievo. Voor Oddo zou een terugkeer naar Verona een sportieve ramp zijn : hij debuteerde net vorige week als international, maar Verona speelt na de degradatie straks wel in tweede klasse

Overigens maande de Fifa Lazio aan om zo snel mogelijk de achterstallige transfergelden te betalen voor Jaap Stam (aan Manchester United) , GaizkaMendieta (Real) en Sorin (Cruzeiro). De Romeinse club, die de afgelopen jaren met miljoenentransfers zo vaak van zich deed spreken, moet de centen bijeenschrapen om de selectie op de gewenste sterkte te krijgen. (GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier