Kim Clijsters en Justine Henin nemen het volgende woensdag tegen elkaar op in een tweede editie van de Proximus Diamond Tennis Night, ditmaal in La Coupole in Charleroi.

België beschikt sinds vorige week over twee speelsters bij de eerste vijf op de WTA-ranglijst. Een ongekende luxe, want Justine Henin en Kim Clijsters bewezen de laatste maanden dat ze – behalve misschien Serena en Venus Williams – nog weinig concurrenten hoeven te vrezen. Maar waar onderscheidt dit gouden duo zich nu van de rest ? Wij maakten samen met Laurence Courtois – die tot december Caroline Maes begeleidde, nadat ze op Vlekho in Brussel de studies Professioneel Sportmanagement afrondde – net als in de marketing, een SWOT-analyse van onze tennisambassadrices.

STRENGHTS : sterke punten

Laurence Courtois : “Het atletisch vermogen van Kim is echt indrukwekkend. Haar fysieke enthousiasme is een waar plezier voor het oog. Ook haar relativeringsvermogen is enorm groot. Ze blijft toch met beide voeten op de grond. Je merkt nu al dat het succes haar nooit naar het hoofd zal stijgen. Bovendien heeft Kim het grote geluk dat haar vader de wetten van de sportwereld goed kent. Nu en dan neigt het wel eens naar het extreme. Maar ik weet dat hij het goed voor heeft met haar : hij wil zijn dochter in de meest ideale omstandigheden begeleiden. Het is soms een jungle, hé, waarin je moet overleven.

“Justine is dan weer het trainingsbeest, altijd heel perfectionistisch ingesteld. Tennis blijft voor haar een pure passie. De gedrevenheid is groot, ze wil echt alles tot in de details beheersen. Haar netspel is de laatste jaren fel verbeterd. Om aan de top te kunnen overleven, moet je durven naar voor komen en die punten afmaken. Met alleen maar tennis vanop de baseline kom je er niet meer.

“Technisch beschikken beide meisjes over een groot arsenaal aan wapens. Iedereen kent ondertussen wel de eenhandige backhand van Justine, de mooiste van het hele damescircuit. Technisch onderlegd en een heel natuurlijke beweging. Je ziet de slag bijna niet vertrekken, waardoor je als tegenstander vaak op het verkeerde been staat. Ik spreek uit ervaring. Nu weet ze perfect wanneer ze die versnelling moet plaatsen en het juiste moment te kiezen. Ook Kim voelt dat wonderwel aan. Dat zijn capaciteiten van de echte toppers.

“Justine lijkt misschien soms wat fragiel, maar werd fysiek toch wat sterker. Het is eigenlijk een half wonder dat ze probleemloos kan meedraaien in het huidige krachttennis. Voor mij is het gewoon een teken dat ze technisch enorm bedreven is. Biomechanisch zit het allemaal goed in elkaar.”

WEAKNESSES : zwakke punten

“In het verleden verloor de forehand van Kim nog al eens vorm. De stabiliteit ontbrak en de rechtse slag haalde niet altijd een constant niveau. In Luxemburg zag ik echter dat ze daar sterk aan had gewerkt. Op dat vlak is ze daar heel fanatiek mee bezig : je kan haar mindere kanten bijna niet meer ontdekken.

“Justine blijft toch wel wat tenger, maar compenseert dat perfect door haar goede spelinzicht. Dat moet ook, want de tijd van schaken is al lang voorbij. Je hebt de tijd niet meer om lang na te denken voor een terugslag. Pure concentratie is aangewezen. Mentaal moet ze wel nog wat vooruitgang boeken. Justine moet nog meer leren doseren, want ze zet zichzelf vaak onnodig onder druk en wordt nerveus. Dat merk je bij haar eerste opslag. Daar moet het percentage zeker nog hoger. Ook bij het uitserveren voor de wedstrijd ondervindt ze nog die problemen, waardoor ze gemakkelijker dubbele fouten maakt. Ze wil het allemaal iets te mooi doen. Dan steekt haar perfectionisme de kop op. Daar moet ze nog trucjes voor aanleren. De lepe, ja. ( lacht)”

OPPORTUNITIES : mogelijkheden

Laurence Courtois : “Zolang de zusjes Williams aan de top staan en geen cadeaus weggeven, is de kans heel klein dat Justine of Kim hen kunnen bedreigen. Je moet al hopen op een blessure of vormverlies, want op pure kracht kan je die strijd nooit winnen. Van een Lindsay Davenport, Amélie Mauresmo of een Jennifer Capriati moeten ze zeker geen schrik meer hebben. Alles hangt er een beetje van af hoe ze kunnen omgaan met de druk, eventuele blessures en hoe groot de persoonlijke motivatie of verzadiging zal zijn. Je moet goed weten dat de verwachtingen voor volgend seizoen weer hoog zullen zijn. Maar Kim en Justine zijn echt twee uitzonderlijke gevallen. We moeten hen koesteren, want ze worden met de jaren beter en completer. Dat ze op het einde van het seizoen nog toernooien winnen, duidt op hun frisheid. Het zou me dan ook niet verwonderen dat een van hen een Grand Slam wint. Ik denk dan vooral aan Wimbledon of Roland Garros. Let maar op mijn woorden.”

THREATS : bedreigingen

“De evolutie van het vrouwentennis zorgt ervoor dat de loopbaan veel korter wordt. Het is allemaal zo intensief, omdat het toernooiprogramma van de WTA veel energie, kracht en tijd eist. Dan bedoel ik vooral de top, waarvan beide meisjes nu toch deel uitmaken. Kim heeft al meerdere malen aangekondigd te stoppen als ze er geen zin meer in heeft. Dat geloof ik ook, want daarin is ze heel kordaat. Natuurlijk zullen we ook moeten kijken hoe lang haar schouder het nog zal houden. Maar Kim heeft daar perfect op ingespeeld, door een persoonlijke kinesiste in dienst te nemen. Heel weinig speelsters durven die investering aan te gaan. Maar verzorging en medische begeleiding blijft een heel belangrijke voorwaarde om te overleven aan de top.

“Wat me vooral bij Justine opvalt, is dat ze geobsedeerd blijft door die nummer 1-plaats. Dat kan soms een verlammende druk met zich meebrengen. Kim blijft daar allemaal veel rustiger bij. Op dat vlak heeft ze, mede door haar relatie met Lleyton Hewitt het perfecte klankbord. Naast het veld is die immers de nuchterheid zelve, terwijl hij op het court wel eens fel te keer kan gaan. Iedereen is ondertussen vertrouwd geraakt met zijn uitspattingen. Toch ben ik ervan overtuigd dat Kim vooral op mentaal vlak nog veel van hem kan leren. Hopelijk kan ze dat positief gebruiken, ook om aan haar intrinsieke motivatie te werken.”

door Frédéric Vanheule

‘We moeten Kim en Justine koesteren, want ze worden met de jaren beter en completer.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier