Vijfde in de continentale ploegenstand, drie renners in de top twintig in de individuele ranking, vijf overwinningen en een pak eervolle vermeldingen. Daarmee is al het positieve over Unibet.com zowat verteld. Bij de ploegvoorstelling zag het er nochtans allemaal veelbelovend uit. Frank Vandenbroucke en Dave Bruylandts zouden weer renner worden, Gorik Gardeyn kon volledig tot ontbolstering komen en met de (erg dure) vedetten Baden Cooke (ex-ritwinaar in de Tour) en Carlos Garcia Quesada (vorig jaar vierde in de Vuelta) zou de ploeg wildcards krijgen voor de grote rondes.

Vier maanden later zijn alle illusies weg. Eind maart werden er bij Dave Bruylandts, die vanaf 1 april weer in competitie mocht treden, en Geert Omloop huiszoekingen uitgevoerd in een nieuwe dopingaffaire. Bruylandts mocht beschikken, Omloop werd even op non-actief gesteld, maar krijgt wegens het uitblijven van nieuws van het parket het voordeel van de twijfel. Ondertussen kwam de tweede mokerslag. Tegen alle verwachtingen in kreeg Unibet.com geen uitnodiging voor Giro, Vuelta of Tour.

En Frank Vandenbroucke, die modderde wat aan : forfait voor de Tour du Haut Var, de Classic Haribo, Omloop Het Volk en Kuurne-Brussel-Kuurne, opgave in de E3 Prijs, de Brabantse Pijl en de Ronde van Vlaanderen, forfait voor Gent-Wevelgem en de Scheldeprijs, opgave in de Gold Race en forfait voor de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Afgelopen zaterdag vond er een gesprek plaats tussen VDB en de ploegleiding. VDB blijft nog twee tot drie weken uit competitie om te herstellen van een salmonella-achtige aandoening, daarna zal hij proberen iets van zijn vroegere zelf terug te vinden in de kleinere wedstrijden.

Naast de besognes rond doping, VDB en de wildcards, kampt Unibet.com van bij het competitiebegin met een propvolle ziekenboeg. Gorik Gardeyn revalideert nog steeds van een operatie aan de knie. Camille Bouquet werd vorige week van zijn fiets gereden door een auto en hield daar een whiplash en een ontwrichte schouder aan over. Marco Zanotti liep in Dwars door Vlaanderen een meervoudige sleutelbeenbreuk op, Juan-Carlos Dominguez onderging hetzelfde lot in de Omloop van de Sarthe. Bobbie Traksel en Petter Renäng werden aangereden en waren meerdere weken buiten strijd.

De opeenvolging van tegenslagen leidde tot spanningen binnen de ploegleiding. Afgelopen week vlogen in de pers de verwijten tussen teammanager Koen Terryn en sportief manager Hilaire Van der Schueren over en weer. Terryn, die aan een dossier werkt om Unibet.com voor te dragen als Pro Tourploeg, vond dat er dit voorjaar nog niet voldoende werd gepresteerd en wil een bijkomende sportieve leider aanstellen. Van der Schueren liet daarop weten geen zin te hebben in een rol als veredelde chauffeur en voetveeg en sprak van een gebrek aan respect. Je zal de sponsor maar wezen…

LOES GEUENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier