Uniek in zijn genre

© BELGAIMAGE

Milan Jovanovic en Marouane Fellaini schreven in 2008 geschiedenis door met Standard de eerste titel in 25 jaar te winnen.

Milan Jovanovic: ‘Servië lag er vroeg uit op het WK en dus zijn we met de hele familie zwaar voor België beginnen te supporteren. Ik had een hoop argumenten om de Rode Duivels te steunen. Mijn vriendschap met Witsel en Fellaini en ik ken Lukaku en De Bruyne nog van onze matchen in de Belgische competitie. Ik kan je verzekeren dat we ontgoocheld waren dat my friends de finale misliepen. Op zich is er niets mis met een halve finale op een WK. Maar ik denk niet dat het de laatste kans was op een prijs voor deze generatie. Als deze ploeg nog even samen blijft, dan zijn ze binnen twee jaar op het EK 2020 zeker niet kansloos. Ik reken Fellaini bij de spelers die nog een hoofdrol kan vervullen bij België. Als hij niet meer gemotiveerd is, dan kan hij beter stoppen. Maar ik zou het niet begrijpen mocht de bondscoach een aantal spelers opzijschuiven. Ze zijn zeker niet te oud en geven ook geen uitgebluste indruk.

De beste beslissing die Fellaini ooit heeft genomen, is zijn haardos laten groeien.’ Milan Jovanovic

‘Dat er in België soms twijfels zijn over Fellaini? Dat is altijd het geval in je eigen land. Hij is niet zo belangrijk als Hazard. Die was outstanding. Top class! In Servië zijn ze helemaal weg van hem. Mocht België de finale gehaald hebben, dan was hij de topkandidaat om tot speler van het tornooi te worden uitgeroepen. Maar Fellaini heeft zeker zijn waarde voor dit elftal. Vraag maar aan al zijn ex-ploegmaats van Standard. Zijn impact op de eerste titel van de Rouches in 25 jaar was enorm. Hij knapte al het vuile werk op, vocht elk duel uit, maakte belangrijke doelpunten… Ik heb al die zaken teruggezien op het WK. Ik was wel verrast dat hij zo offensief speelde. Hij stond meer voorin dan op zijn eigen speelhelft. Nochtans is hij defensief sterker dan offensief. Hij zal niets speciaals doen met de bal en van hem moet je ook geen splijtende pass verwachten. Hij excelleert in andere domeinen. Daarom blijft hij voor mij in de eerste plaats een verdedigende middenvelder. Naargelang de tegenstander en de wedstrijdomstandigheden kan je hem wel anders gebruiken. Een trainer kan alle kanten uit met Fellaini en daar heeft Martínez optimaal van geprofiteerd in Rusland.

Uniek in zijn genre
© BELGA

‘In Servië hebben we ook een type Fellaini rondlopen: Nemanja Matic. Fellaini is gevaarlijker in de rechthoek van de tegenstanders, maar Matic heeft betere voeten. Bij Servië zou Fellani altijd spelen. Matic en Fellaini samen aan de aftrap: het zou iets geven. Bij Manchester United moet Fellaini voorlopig Matic laten voorgaan, maar Mourinho rekent nog op hem. Anders had hij hem geen contractverlenging van twee jaar aangeboden. Een goede keuze van beide partijen, zou ik zeggen. Maar de beste beslissing die Fellaini ooit heeft genomen, is zijn haardos laten groeien. Dankzij zijn afrokapsel is hij uniek in zijn genre en wordt hij overal ter wereld meteen herkend.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier