Union Sint-Gillis – Info

Dennis Eckert Ayensa © belgaimage

Nieuwkomer Dennis Eckert Ayensa

Een spits met revanchegevoelens die uit de lagere afdelingen in Duitsland komt, die na enkele maanden aanpassing alles plat speelt en twee jaar later topschutter wordt van de Pro League. Dat is het droomscenario dat Union meemaakte met de transfer van Deniz Undav. De Duitser, die vertrokken is naar Brighton, zal maar moeilijk vervangen kunnen worden. Om dat te proberen waagt Union dezelfde gok met Undavs landgenoot Dennis Eckert Ayensa, die gratis overkomt van FC Ingolstadt, dat net naar de derde afdeling in Duitsland is gedegradeerd.

Ilyes Ziani
Ilyes Ziani© VIRGINIE LEFOUR – belgaimage

De van oorsprong Spaanse aanvaller doorliep de jeugdreeksen van FC Köln, Alemannia Aachen en Borussia Mönchengladbach. Vooral bij die laatste club liet hij zich opmerken: in zijn drie seizoenen bij de U17 en U19 maakte hij bijna vijftig doelpunten. Het leverde hem een selectie op voor de nationale U19, maar geen plek in de A-kern van de Fohlen. Daarom besloot Eckert Ayensa naar het buitenland te vertrekken en koos hij voor het contract dat Celta de Vigo hem aanbood. Na een veelbelovend eerste seizoen in de B-ploeg van de Galicische club wist hij toch niet door te breken in de A-ploeg. Hij speelde slechts negen wedstrijden in La Liga, aan de zijde van met name Wesley Hoedt en Andrew Hjulsager. Na een matig seizoen in de Eredivisie bij Excelsior Rotterdam, dat uiteindelijk degradeerde, keerde hij terug naar Duitsland, naar Ingolstadt. In de derde afdeling reeg hij de goals aaneen: 23 in 54 wedstrijden. Daarnaast gaf hij ook nog 14 assists. Het vorige seizoen, in de tweede afdeling, leverde veel mindere statistieken op: slechts twee goals en vier assists.

Union Sint-Gillis - Info

Ook al scoorde hij in zijn eerste vriendschappelijke wedstrijd met Union, Dennis Eckert Ayensa is geen kopie van Deniz Undav. Hij is iets groter, kan beter in de diepte aangespeeld worden en creëert meer ruimte voor zijn ploegmaats dan zijn voorganger, ook al zegt hij zelf dat je hem het leer ook in de voeten kunt aanspelen of in de lucht: ‘Ik probeer overal aanwezig te zijn.’ Ook aan de kop van het topschuttersklassement?

Anekdotes

1 Verjaardag

Union viert dit seizoen zijn 125e verjaardag. Het werd gesticht op 1 november 1897, net als… Juventus. Voor die gelegenheid zal er een jubileumboek verschijnen over de geschiedenis van de club.

2 Mo Salah

Door de laattijdige terugkeer uit vakantie van enkele internationals, en ook door wat lichte blessures, stelde Karel Geraerts al meerdere jongeren op die bij het begin van de voorbereiding nog onbekend waren. Een mooie kans voor hen om naam te maken. Voor één van hen is dat eigenlijk niet meer nodig: linksbuiten Mohamed Salah, geboren in 2004.

3 Europa

Union heeft zich al goed voorbereid op zijn terugkeer in de Europacup na 58 seizoenen afwezigheid. Zo trok geel-blauw tijdens de voorbereiding naar Luxemburg, Engeland (Brighton), Portugal (Sporting CP) en Nederland (Feyenoord).

Jong talent Ilyes Ziani

Union stond vorig seizoen lange tijd aan de leiding, maar het schitterde niet dankzij jongeren uit de eigen opleiding. Met veertien speelminuten op de teller, verdeeld over vier invalbeurten, tekende Ilyes Ziani op zijn eentje voor de in totaal 0,1 procent speeltijd die de eigen jeugd kreeg. Dat maakt van Union de slechtste leerling van eerste klasse op dat vlak. De club is zich bewust van dat manco en probeert er iets aan te doen, maar zo’n achterstand haal je niet een-twee-drie in. Enkele jongeren als Soulaimane Berradi, Lucas Defise of Nathan Huygevelde namen deel aan de voorbereidingswedstrijden, maar het is Ziani die de vaandeldrager van de Brusselse jeugdopleiding moet worden. Van zijn zesde tot zijn zestiende was hij actief bij de buren van Anderlecht en in 2019 trok hij naar Union. Hij liet zich opmerken tijdens de voorbereiding met een goal en een assist in Rebecq. De polyvalente middenvelder, die snel is en een uitstekende techniek heeft, kan op de 10 opgesteld worden, op de flank of als tweede aanvaller.

Union Sint-Gillis - Info

Union Sint-Gillis - Info
© belgaimage

3 vragen aan Danny Ost

Clublegende gedurende veertien seizoen (1979-1994)

Wat vind je van de keuze voor Karel Geraerts om Felice Mazzu op te volgen?

‘Een uitstekende keuze! Hij was al enkele jaren assistent van FeliceMazzu, dus hij kent de spelers, het tactische systeem en het organigram van de club. Mocht ik in het bestuur zitten, ik zou ook voor hem gekozen hebben. Het is toch een trainer met wat jaren ervaring op zijn teller en iemand die de Jupiler Pro League goed kent. Ik ben heel blij dat het bestuur voor hem gekozen heeft.’

Men zegt vaak dat het seizoen van de bevestiging het moeilijkste is. Riskeert dat ook voor Union het geval te zijn?

‘Ja, dat is een feit. Iedereen verwacht nu dat Union hetzelfde presteert als vorig seizoen. Maar iedereen weet ook dat dat moeilijk zal zijn. Ik wil niettemin het bestuur feliciteren met de transfers. Elk jaar trekken ze spelers aan die niet per se bekend zijn, maar die voor resultaten zorgen. Ik hoop dat dat ook komend seizoen het geval zal zijn.’

Wat mogen we van Union verwachten in Europa?

‘Belangrijke spelers hebben de groep verlaten. DenizUndav is naar Brighton en een speler als CasperNielsen zal wel niet te houden zijn. Maar de mentaliteit van de groep is onveranderd gebleven. Opnieuw zo’n seizoen spelen zal moeilijk zijn, maar we moeten erin geloven. Ze zijn ertoe in staat, ik heb zelden zo’n mentaliteit gezien als die van afgelopen seizoen.’

Union Sint-Gillis - Info
Union Sint-Gillis - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier