Opgericht: 1954

Voorzitter: Dumitru Bucsaru

Stadion: Steaua (28.000 plaatsen)

Website: www.fcunirea.ro

Duurste transfer ooit: Vasile Maftei (400.000 euro, Rapid Boekarest, 2009)

Palmares: 1 titel

Vorig seizoen in de CL: niet deelgenomen

Hoe gekwalificeerd? automatisch geplaatst voor de poulefase

Vedette: Iulian Apostol

Zelf zal hij zich waarschijnlijk nooit de absolute topspeler van Unirea Urziceni noemen. En zeker niet wanneer trainer Dan Petrescu in de buurt is. Die legt immers de nadruk op collectieve blokvorming en heeft een bloedhekel aan elke vorm van vedettisme. Maar de kleine middenvelder steekt toch boven de rest uit, wegens zijn hardheid in de duels en onverzettelijkheid. Apostol debuteerde, als voorbeeld van de laatbloeier, pas op zijn 28e voor de Roemeense nationale ploeg. Het wordt zijn eerste kennismaking met de CL.

tactiek

Deze club drijft op het kapitaal van een rijke mecenas. Het binnenhalen van ervaren eersteklassespelers vormt dus geen enkel probleem. Maar het gaat wel iets te snel, het stadion biedt immers slechts plaats aan 7000 toeschouwers. Vandaar dat een verhuis naar Boekarest noodzakelijk was.

De speelstijl van de ploeg is sterk beïnvloed door de klassieke Engelse school. Tijdens zijn passage bij ondere andere Chelsea bestudeerde Dan Petrescu alles goed en dat wil hij nu in de praktijk omzetten. Dat resulteert in ongecomplexeerd voetbal, met veelal de lange bal naar voren. Het middenveld wordt dus vaak overgeslagen, de aanvallers moeten vooral heel snel en opportunistisch reageren op de raketten die vanuit de defensie worden afgevuurd. Maar er wordt wel om elke meter gebikkeld en duels worden stevig aangegaan. Groot voordeel is dat het team sterk op mekaar is ingespeeld en bijzonder moeilijk te ontwrichten valt. Alleen moeten we afwachten of het gebrek aan internationale ervaring straks geen te groot probleem vormt bij de eerste afspraak op het kampioenenbal.

trainer

Dan Petrescu (Rom, 22/12/1967)

Samen met algemeen manager Mihai Stoica vervulde oud-international Dan Petrescu vorig seizoen de titeldroom van eigenaar/voorzitter Dumitru Bucsaru, die de ploeg in 2002, toen nog in derde klasse, overnam. Bucsaru geeft nooit interviews en verschijnt zelden in de openbaarheid, vandaar dat Petrescu als ideaal uithangbord fungeert.

Sinds oktober 2006 is hij sportief verantwoordelijke bij Unirea Urziceni. Met een ijzeren discipline en een spelwijze op basis van engagement won hij een aantal maanden geleden verrassend genoeg het kampioenschap. Petrescu is een temperamentvolle trainer, die graag de confrontatie opzoekt met de scheidsrechters. Hij werd daardoor al veelvuldig naar de tribune verwezen, maar beweert dat hij dat doet om zijn spelersgroep vooruit te helpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier