Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De kogel is door de kerk: het nieuwe stadion van Club Brugge komt er niet. Tenminste, niet in de vorm die Michel D’Hooghe en Bart Verhaeghe van projectontwikkelaar Uplace voor ogen hadden: een eigen site in Loppem, met 40.000 plaatsen, omkaderd door een winkelcentrum met een oppervlakte van 41.000 vierkante meter dat voor de financiering moest zorgen.

De Vlaamse regering wil het nieuwe stadion in het Chartreusegebied, binnen de Brugse stadsgrens, vlak bij het afrittencomplex van de snelweg. Een kleiner gebied, waar wel nog plaats is voor een stadion van 40.000 zitjes en eventueel een commerciële ruimte van 30.000 vierkante meter. In de praktijk wordt dat evenwel veel minder want de stad heeft net in dat gebied – een droom van burgemeester Moenaert – een headquarterzone gepland. Kantoorruimte dus. Elke vierkante meter kantoorruimte betekent minder commerciële activiteiten. Als u weet dat er ook oefenvelden (4 à 6) moeten worden ingepland én parkeerruimte voorzien, dan snapt u dat “Uplace zijn droom mag vergeten”. Dat is het harde verdict van Dirk De fauw, voorzitter van RESOC, het REgionaal Sociaal-economisch OverlegComité.

Veel hangt af van de financiering van dat nieuwe stadion. Gaat Jan Breydel plat en zal de stad met het geld van de verkaveling (een deel van) het nieuwe stadion financieren? De fauw: “Dat is kort door de bocht. In het oorspronkelijke verhaal van Uplace was geen externe financiering nodig. De stad is bereid mee te financieren, maar kan niet betalen voor twee stadions.”

Kortom: Cercle en Club worden weer in elkaars armen gedreven. Tegen de zin van de supporters. Die van Club zongen zaterdag: “Zonder Cercle.” Groen-zwart wil op Jan Breydel blijven. Woordvoerder Pol Van Den Driessche is partijgenoot van De fauw en Moenaert, allen CD&V, maar heeft in dit dossier een afwijkend standpunt. “Waarom geen gedeelte van Jan Breydel verkavelen, en het stadion integreren in het jeugd- en sportbeleidsplan en nog te ontwikkelen seniorenbeleidsplan?” Het voorstel van Cercle: de onderste helft van de tribunes is aan een grondige renovatie toe, maar de rest werd in 2000 nog vernieuwd. Ga creatief met de onderste helft aan de slag (winkels, kantoren, fuifzaal, mogelijkheden legio), sluit die tribunes en hou een stadion van 12.000 plaatsen over. Voldoende voor Cercle, dat de verhuis naar een groot complex van 40.000 plaatsen niet ziet zitten. S

PETER T’KINT

‘Cercle en Club worden weer in elkaars armen gedreven.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier