IS MET APOEL NICOSIA AAN ZIJN BESTE SEIZOEN OOIT BEZIG.

Vandaag speelt APOEL Nicosia in het Parc des Princes tegen Paris Saint-Germain. De Cypriotische topclub deed het tot nu toe in de zware groep F van de Champions League als ‘kleintje’ niet slecht: in Barcelona verloor het met 1-0 en thuis speelde het 1-1 gelijk tegen Ajax en verloor het met 0-1 van PSG na een doelpunt in de slotminuten. “Het verdiende meer dan één punt in die drie wedstrijden samen”, zegt Constantinos Shiamboulis, gewezen journalist van het dagblad Sportday en sinds juni 2012 perschef van de Cypriotische voetbalbond. Opvallendste statistiek: slechts drie tegendoelpunten – in de eigen competitie slikte het er overigens maar twee in acht wedstrijden. “Het is een combinatie van een collectief sterk team, een realistische tactiek én een hele goeie doelman.”

Die doelman is de in Brussel geboren Belgische Spanjaard Urko Pardo (31). Na Anderlecht (1988/99), Barcelona (1999/2004), Cartagena, Sabadell, Iraklis Saloniki, Rapid Boekarest, Salamanca en Olympiacos is hij de voorbije drie jaar tot bloei gekomen bij APOEL. “Vorig seizoen al was Pardo de beste keeper van de Cypriotische competitie, maar dit seizoen is hij nóg beter”, zegt Shiamboulis. “De Champions League gaf hem een boost. Hij speelde al een belangrijke rol in de kwalificatierondes, waarin APOEL met Helsinki en Aalborg de kampioenen van Finland en Denemarken uitschakelde. Maar als je dan als doelman op het hoogste niveau moet spelen tegen spitsen als Messi, Neymar en Ibrahimovic, dan geeft dat je nog extra motivatie. Terugkeren naar Barcelona en daar in Camp Nou een uitstekende prestatie leveren, is voor hem een belangrijke ervaring geweest. Goeie reactiesnelheid, goeie controle in zijn doelgebied op hoekschoppen en vrijschoppen, goeie beslissingen bij het uitlopen of niet: tot nu toe is hij duidelijk aan zijn beste seizoen bezig. Hij heeft ook een heel sterke persoonlijkheid. De fans houden van hem omdat ze zien dat hij belangrijk is voor het team, maar ook omdat hij bereikbaar is voor hen. In levenden lijve na de wedstrijden en ook via Facebook en Twitter. Zijn psychologie is heel goed. Hij speelt hier graag én houdt erg van het leven in Cyprus. Ik denk dat hij hier heel gelukkig is.”

Maar hij mag hoger mikken dan de Cypriotische competitie, besluit Shiamboulis. “31 is nog jong voor een doelman en hij beschikt over de kwaliteiten om in een veel sterkere competitie te spelen. Maar hier maakt hij ieder jaar kans om in de Champions League mee te doen. Ik denk dat dat een heel sterke motivatie is voor hem om bij APOEL te blijven.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier