Van de Big Three in het tennis neemt alleen Novak Djokovic (33) deel aan de US Open, die volgende maandag start.

Geen Roger Federer (39) – out voor de rest van het seizoen na een knieoperatie – en geen Rafael Nadal (34) – bezorgd om de coronapandemie – in New York. De laatste keer dat een grandslamtoernooi zonder hen beiden plaatsvond dateert van de US Open in 1999. Federer had dat jaar op zijn 17e al gedebuteerd op een grand slam, op Roland Garros, en daarna ook op Wimbledon, maar was niet present op Flushing Meadows. Nadal speelde, ook als 17-jarige, zijn eerste grand slam in 2003, op Wimbledon.

Novak Djokovic, het derde deel van de huidige Big Three, sloeg in 2005 zijn eerste ballen op een van de vier grootste tennistoernooien, de Australian Open. Opmerkelijk: sindsdien miste de Serviër slechts één van de 60 volgende grand slams: de US Open in 2017.

Voor de editie van dit jaar schreef Djokovic zich wel in, ondanks de stringente coronamaatregelen. Al zal hij de zege niet op een presenteerblaadje krijgen, want naast Nadal en Federer is Gaël Monfils de enige andere speler uit de top tien van de ATP-ranking die forfait gaf. Wat Djokovic ook al benadrukte: ‘ Thiem, Zverev, Tsitsipas, Medvedev… Iedereen kan winnen, zeker na zes maanden zonder toernooi.’

Als de Serviër hen aftroeft, dan zou hij voor de vierde maal de US Open winnen en zijn 18e grand slam veroveren, één minder dan Nadal en twee minder dan recordhouder Federer. Djokovic heeft altijd gezegd dat dat record zijn grootste doel is. En ondanks zijn eigen coronabesmetting op de Adria Tour wil hij daarvoor drie weken in een coronabubbel leven – weliswaar niet op hotel, maar in een peperduur huurhuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier