Ik herinner mij hoe ooit, in een Europese thuiswedstrijd van Club Brugge, de scheidsrechter om een onverklaarbare reden vlak voor de rust alles in het nadeel van Club begon te fluiten. Van de Chinese gokmaffia was toen nog geen sprake, dus iedereen vroeg zich af wat die man bezielde. Na een kleine tien minuten van ongeloof en woede kwam Jan Ceulemans in de verdediging de bal opvragen om hem daar ostentatief rond te spelen als teken van protest. Hij bevroor op zijn eentje de match en wat bleek ? De tegenstander bleef op de eigen helft en de scheidsrechter keek het met lede ogen aan tot groot jolijt van iedereen. Uiteindelijk floot hij gefrustreerd iets vroeger af voor de rust.

Die avond in Olympia aanschouwde een vol stadion wat iedereen al jaren wist en nog weet. Dat Jan Ceulemans, de Caje, de belichaming is van alles waar Club Brugge als voetbalvereniging voor staat. Hard labeur, karakter, honderd procent overgave, respect, plezier maken, bescheidenheid en nog vele andere waarden waarin een supporter van Club Brugge zich kan herkennen. Kortom, groots in eenvoud.

Dat het grootste monument van onze club voor de tweede keer al te kakken wordt gezet door het bestuur van Club, is de grootste schande in het bestaan van onze club. Dankzij D’Hooghe en Degryse zit de Caje zich nu thuis ongetwijfeld af te vragen wat zijn sportieve carrière bij Club waard is geweest. Ik ga ermee akkoord dat Jan als trainer beoordeeld moet worden en dat het spel dit seizoen niet hoogstaand was. Maar sprak het bestuur deze zomer na het wegvallen van een halve basisploeg en de ganse technische staf niet zelf over een overgangsseizoen ? En voldeed Ceulemans daar niet ruimschoots aan met een derde plaats op het moment van zijn ontslag ?

Dat er uiteindelijk een Brusselaar de meubelen moet komen redden, grenst aan het ongelooflijke. Hij verdient wel een eerlijke kans maar we zullen ook hem op lange termijn evalueren ! Het is niet omdat je een videorecorder goed kan gebruiken, dat je een goede trainer bent. Vergeet niet dat Ferrera bij zijn laatste clubs overal ontslagen is, terwijl Ceulemans niet enkel als speler maar ook als trainer zoveel meer bewezen heeft : Europees met Aalst, promotie met Ingelmunster en Westerlo mee uitgebouwd tot een stabiele eersteklasser. D’Hooghe en Degryse vergeten nogal makkelijk dat de Caje nooit zijn club in de steek gelaten heeft en ik denk niet dat die twee heren hetzelfde kunnen zeggen. Jan, het ga je goed …

PATRICK VAN HERCK, O-L-V-WAVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier