Binnen de familie Mbemba is sport geen vies woord. Papa Edouard (foto 2) werd in het Lingala omgedoopt tot Nkewa, wat zoveel betekent als ‘de aap’. Te danken aan zijn elastische reddingen als doelman. Mama Antoinette kreeg de bijnaam ‘de gazelle’, verwijzend naar haar elegante passeerbewegingen als basketbalspeelster. Hun twee zonen, Chancel en Mascott, leven zich uit in het voetbal, terwijl de enige dochter, Ketsia, een gevreesd karateka is.

“Het klopt dat ik aanvankelijk niet stond te springen om Chancel te laten voetballen”, erkent de pater familias. “Zeker nadat hij al op jonge leeftijd een beenbreuk opliep. Een incident dat hem tot op vandaag parten speelt: hij moet steunzolen dragen omdat zijn benen niet even lang zijn. Maar toen ik zag hoeveel talent Chancel had, en vooral hoe serieus hij met zijn sport bezig was, kon ik niet langer tegenpruttelen.

“Zijn routine was heel zijn jeugd duidelijk: school, voetbal en slapen. Hij zat nog maar net bij ES La Grâce toen de verantwoordelijke me vertelde dat mijn zoon het ver zou schoppen omdat hij speelt ‘zoals in Europa’. Hij liet zich niet verleiden tot de culinaire uitspattingen waar ze hier zo dol op zijn. Altijd gefocust en gedisciplineerd.

“Helemaal overtuigd raakte ik na zijn prestatie met FC MK Etanchéité tegen Vita Club. Zijn directe tegenstander, de Kameroener Alfred Tabot Sarkozy, raakte geen bal. Dat hij in zo’n topduel dat niveau haalde, zorgde voor de déclic. Zijn reputatie was gemaakt en daarna ging het snel…”

VOLGENDE UITDAGING

“Bij de Mbemba’s wordt veel bepaald door de naam van de club. Antoinette was een offensieve basketbalspeelster, een en al energie, en ze speelde als bij toeval voor BC Tourbillon ( Frans voor ‘wervelwind’, nvdr) in Kinshasa. Chancel op zijn beurt is een niet te passeren verdediger, eigenlijk was hij dus voorbestemd om bij Etanchéité ( Frans voor ‘onneembare vesting’, nvdr) te spelen.

“Ik volg zijn carrière uiteraard van nabij en ben van mening dat hij op dit moment nog weinig te leren heeft in Anderlecht. Het is tijd voor een volgende uitdaging”, oordeelt Edouard.

“Gezien zijn voetballende kwaliteiten en zijn atletisch vermogen denk ik niet dat Chancel zou misstaan bij Atlético Madrid. Die club lijkt me voorbestemd voor hem. Ik zou hem in de nabije toekomst in elk geval veel liever duels zien uitvechten met Lionel Messi dan in de Portugese competitie. Want ik hoor dat ook FC Porto genoemd wordt. Ik weet dat hij mijn raad zal vragen en ik zal er alles aan doen opdat hij die opvolgt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier