Belg, geboren op 21 februari 1989 in Gent. 1,85 m, 86 kg. Geanalyseerd door René Verheyen.

R ené Verheyen: ” Vadis kan een grote aanwinst worden voor Club Brugge. Hij komt nog maar kijken, maar als verdedigende middenvelder speelt hij nu al een belangrijke rol. Ik denk dat het zijn beste positie is. Hij krijgt er de kans om zijn sterke punten te ontplooien: hij is er veel aanspeelbaar van achteren uit en verdeelt het spel voor de verdediging. Om de bal dieper in het veld met de rug naar doel aan te nemen zijn wendbaarheid en snelheid van handelen belangrijker. Het best rendeert hij met het spel voor zich. In het begin van het seizoen stond hij rechts in de ruit op het middenveld, maar ook dat vond ik niks voor hem. Op zijn best is hij in de centrale as.

“Natuurlijk is hij geen verdedigende middenvelder die je achter een mannetje moet laten lopen. Maar in een ploeg die dominant voetbalt, is dat misschien ook niet nodig. Dan is het vooral kwestie van positioneel voldoende defensief te kunnen denken en je ploegmaats niet in gevaar te brengen. Met Jonathan Blondel en Karel Geraerts is er op het middenveld geen gebrek aan balrecuperatie, werkkracht en loopvermogen. Het gebeurt wel eens dat hij uit positie loopt of slordig inspeelt als het tempo hoog ligt, maar hij is ook nog heel jong natuurlijk. Als je naar Arsenal moet, is het misschien eerder aangewezen om daar een type als Jeroen Simaeys te zetten, maar in de Belgische competitie kan hij daar perfect alleen functioneren.

“Zijn drang naar voren komt niet alleen door zijn jeugdigheid. Bij Anderlecht voetbalde hij vaak als aanvallende middenvelder en door de sterkte van hun jeugdploegen kon hij dat meestal op zijn gemak doen. Nu is hij die omschakeling aan het maken. Hij beschikt over voldoende kracht, maar met de tijd zal hij ook nog leren korter en steviger te dekken. De vele Europese wedstrijden die hij nu kan spelen zijn belangrijk voor zijn ontwikkeling. Volgens mij zal hij dat allemaal heel snel onder de knie krijgen.

“Ik denk dat zijn mentaliteit goed is. Hij geeft de indruk leergierig te zijn en vooruit te willen. Er stáát iemand, hij straalt iets uit. Ook dat is een belangrijke factor. Nu al is hij een dragende speler omdat hij op de ideale positie speelt om het spel naar zich toe te trekken en dat met prestaties afdwingt. Als hij zijn niveau nog hoger kan leggen, zal hij een van de leiders worden. Je ziet nu al: als er een vrije trap is rond de zestien meter staat hij er en ook bij strafschoppen schuwt hij geen verantwoordelijkheid. Voor een gast van twintig jaar getuigt dat van persoonlijkheid.

“Zijn potentieel is groot. Ik verwacht dat hij binnen een aantal jaartjes een stap hogerop zal zetten. Je kunt je afvragen of zijn transfer naar Hamburg op zijn negentiende wel de juiste stap was. Ik begrijp dat je op zo’n aanbod ingaat, maar soms is het toch beter een tussenstap te nemen. Misschien doet hij dat nu bij Club Brugge.”

door christian vandenabeele

‘Er stáát iemand, hij straalt iets uit. ‘

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier