Club Brugge kiest met Adrie Koster voor de beloftetrainer van Ajax en RC Genk met Hein Vanhaezebrouck voor een debutant in de eerste klasse. Is er iets fout met Francky Dury? Een rondvraag bij de G5.

F rancky Dury (51) dwong in 2005 met SV Zulte Waregem de promotie naar de eerste klasse af, het seizoen erna werd de beker van België gewonnen en hijzelf tot Trainer van het Jaar verkozen. Op één keer na rivaliseert de fusieclub sindsdien met de subtop. In de Jupiler Pro League 2008/09 klopte Zulte Waregem Anderlecht, Standard en Club Brugge. Wat vindt de top vijf van het Belgische voetbal van hem?

Club Brugge

Luc Devroe, sportmanager van Club Brugge, weigert commentaar. “Ik hou er niet van dat anderen commentaar leveren op mijn werk,” zegt hij, “dus zal ik zelf ook geen commentaar geven op het werk van anderen.”

Vermoedelijk is het njet van Luc Devroe het gevolg van verklaringen die Francky Dury eind maart in Sport/Voetbalmagazine aflegde. Zelf zit hij niet te springen om het project Zulte Waregem te ruilen voor een Belgische topclub, vertelde hij toen. Hij vindt dat er in België veel goede coaches werken binnen een minder goede bedrijfsstructuur. Ook bij veel topclubs mist hij visie en continuïteit. “Ik denk dat Jacky Mathijssen niet alleen voor Charleroi, maar ook voor Club Brugge een goede trainer kan zijn”, sprak hij onder meer. En: “Het kan toch niet dat wij een paar weken geleden op drie punten stonden van Club, dat drie keer zoveel budget telt als wij en vier keer zoveel toeschouwers trekt?” Alsook: ” Karel Geraerts halen om achter de spitsen te spelen en hem dan als rechtsback opstellen, sorry, bij ons gebeurt dat soort dingen niet.”

Gent

“Francky Dury was bij ons nog niet in beeld als kandidaat-trainer”, zegt AA Gentvoorzitter Ivan De Witte. “Vooreerst omdat wij onze goede relatie met Zulte Waregem niet in gevaar willen brengen door hun trainer te benaderen. Afgezien daarvan bewees Dury een talentvolle trainer en een heel goede psycholoog te zijn. Hij beschikt zeker over de kwaliteiten om op een dag een club te trainen die hoger mikt. Nu haalt hij resultaten met een spelsysteem dat erop gericht is bij de balrecuperatie snel om te schakelen, maar de vraag is of dat grotere clubs even goed zou liggen. In elk geval zouden zijn professionele kwaliteiten bij ons passen.”

Standard

“Francky Dury is een man van het huis”, zegt Dominique D’Onofrio, technisch directeur van Standard. “Hij werkte zich vanuit het niets op en maakte zo mee Zulte Waregem groot. “Wat hij écht waard is, zal pas blijken de dag dat hij bij een andere club aan de slag gaat. Ik vind hem heel bekwaam, maar het leiden van een spelersgroep van een topclub is nog iets anders dan wat hij in Waregem gewoon is. Die sfeer kent hij nog niet. De doelstellingen liggen helemaal anders. Als hij met Zulte Waregem in de middenmoot eindigt, is iedereen tevreden. Bij een topclub móét je Europees voetbal afdwingen of kampioen worden. Nu leeft hij in een rustig klimaat en krijg hij veel vertrouwen van het bestuur.

“Net als ik kan ook hij niet terugvallen op een grote spelerscarrière. In België kom je sneller aan de bak en krijg je meer krediet mét een mooi spelerspalmares. In Italië of Portugal daarentegen krijgt iederéén een eerlijke kans. Arrigo Sacchi speelde nooit op het hoogste niveau, José Mourinho was tolk bij Barcelona. Wie geen topvoetballer is geweest, krijgt het in België moeilijker. Vooral bij de pers krijg je minder krediet. Bestuurders en fans nemen dat over. Ik zag de keerzijde: de ene dag ben je vicekampioen, het volgende moment besta je niet meer. Ik denk dat Francky slim genoeg is om waar hij komt de situatie goed in te schatten en naar zijn hand te zetten.”

Anderlecht

“Hij liet duidelijk verstaan dat Zulte Waregem zijn eerste prioriteit is”, zegt Herman Van Holsbeeck, manager van Anderlecht. “Misschien verandert dat de dag dat hij de mogelijkheid krijgt om naar de top te gaan, maar tot nog toe is dat niet aan de orde. Hij neemt zijn tijd en slaat geen stappen over. Ik denk dat hij te gepasten tijde de juiste stap wel zal zetten.

“Er is in alle topclubs al wel eens gesproken over Francky Dury. In zijn eerste seizoen in de eerste klasse dwong hij Europees voetbal af met jongens die niet eens allemaal fulltime prof waren. Zijn werk is toen in veel clubs geprezen, denk ik. Daarna stond hij wat minder in de belangstelling, maar nu legt hij weer een mooi parcours af.

“Hij is zeker een trainer met heel veel kwaliteiten: iemand die iets op poten kan zetten, een van de betere vakmensen. Daar bestaat weinig twijfel over. Hij houdt een bepaalde lijn aan en heeft een visie over hoe voetbal gespeeld moet worden. Er zit een systeem achter wat hij doet. Voor topploegen is het altijd zeer moeilijk voetballen tegen Zulte Waregem. Dury hanteert een spelsysteem waarbij het hele elftal ook mee komt verdedigen. Uit ervaring weten we dat ze allemaal mee achter de bal kruipen, maar dan bij balbezit razendsnel de omschakeling kunnen maken.

“De enige vraag die je je altijd moet stellen, is: hoe zal hij met een aantal dingen omgaan de dag dat hij voor een topelftal staat? Wat Anderlecht betreft, spreek je dan over druk, de media, de tweetaligheid. Het antwoord daarop ken je pas als het zover is.

“Tussen Anderlecht en Francky Dury is er nooit contact geweest, maar het is geen geheim dat Frankie Vercauteren hoog met hem opliep.”

Genk

“Dury stond bij ons op de lijst als kandidaat-trainer”, zegt Harry Lemmens, voorzitter van RC Genk. “Wat wij uit zijn interviews over hem leerden, strookte in heel veel gevallen met onze visie. Hij is bijvoorbeeld een man die met jeugd wil werken, spelers beter probeert te maken, zijn ploeg vooruit laat spelen, groot belang hecht aan medische begeleiding en op langere termijn denkt. Dat vonden wij heel interessant.

“Dan denk je soms: dat wordt er misschien nog ene voor ons. Als dat moment gekomen is, zet je dat nog eens allemaal op een rijtje. Zo komt zo’n trainer op je lijstje te staan. Maar we kregen niet de indruk dat hij absoluut naar Genk wou komen. Als Francky zelf aangeeft dat er een speciale band is tussen hem en zijn voorzitter en als die voorzitter na een gesprek met Francky zegt dat het niet hoeft en dat hij bij Zulte Waregem blijft, dan is het over. Bij de andere twee kandidaten met wie we praatten ( Hein Vanhaezebrouck en Glen De Boeck, nvdr) lag dat wel iets anders.” S

door geert foutré, jan hauspie & christian vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier