Als je vooropstelt om op je hoogtepunt te stoppen, dan kwam de aankondiging van Wiljan Vloet precies op tijd. De 44-jarige trainer van Sparta maakte die boodschap bekend na de indrukwekkende 3-0-thuiszege tegen revelatie FC Twente en een veilige dertiende plaats. Een heus huzarenstukje, zeker als je weet dat de tweede ploeg uit Rotterdam de competitie inzette met amper één puntje uit negen duels, een dramatisch begin. “Tegen mijn zin verlaat ik de club komende zomer als mijn tweejarig contract straks afloopt”, verklaarde Vloet in De Telegraaf. “Ik voelde me al langere tijd niet meer serieus genomen door het bestuur. Deze club heeft nochtans bijzonder veel potentieel. De bewindvoerders denken dat Sparta klaar is voor de toekomst, terwijl ik genoeg valkuilen zie.”

Het doet Vloet veel pijn aan het hart dat hij wordt weggejaagd. Had de oud-trainer van Roda JC zijn opstappen niet zelf bekendgemaakt, dan zou hij waarschijnlijk eind januari door de clubleiding op de hoogte zijn gebracht van het slechte nieuws. “Ach, ik hoorde dat directeur Peter Bonthuis en Pieter Struijs nog wilden praten”, zegt Vloet. “Nu kan iedereen mijn idee wat laten bezinken. Daarna geven we nog een keer vol gas, om de laatste veertien duels te winnen. Ik zal straks zeker geen stap minder zetten. Sparta is en blijft een prachtige club. Ik denk dat er veel meer uit te halen valt. De leiding wil daarvoor linksaf, ik rechtsaf. Dan moet je je conclusies trekken.”

Volgens het bestuur was Vloet veel te nadrukkelijk aanwezig in domeinen waar zijn inbreng niet was gewenst. “Ik mocht me alleen bemoeien met de A-kern. Zo’n constructie past mij niet, het is een te beperkte opdracht. Dat is voor mij een luizenbaantje. Op zo’n manier wil en kan ik niet werken. Ik moet mijn hele ziel en zaligheid in de club steken, bezig zijn om alle voorwaarden te scheppen voor de uitbouw van een stabiele middenmoter”, stelt Vloet. “Groei zit in het verder professionaliseren van de medische begeleiding of het aantrekken van een voltijdse doelmannentrainer. De scouting werkt autonoom, terwijl ik vijf wedstrijden per week zie. Ik voel me niet serieus genomen.”

Een alternatief heeft Vloet naar eigen zeggen niet achter de hand. “De ploeg die mij wil, moet zich overgeven. Dan geef ik alles wat ik in me heb.” Zijn opvolger wordt hoogstwaarschijnlijk Gert Aandewiel, een oud-speler van Sparta, de huidige trainer van Haarlem. Hij was eerder succesvol bij de amateurs van Quick Boys, waarmee hij in 2004 Nederlands kampioen werd.

Aad de Mos (59) heeft het naar zijn zin bij Vitesse. Technisch manager Jan Streuer maakte bekend dat de eigenzinnige coach tot 2009 blijft.

Peter Hofstede is voor onbepaalde tijd aangesteld als technisch manager van ADO Den Haag. De gewezen aanvaller volgt in de functie Rob Baan op. Hofstede was ook al hoofd van de scouting. Lex Schoenmaker doet het seizoen uit als hoofdtrainer.

Ajax brak het contract van onze landgenoot Jan Vertonghen (19, ex-Germinal Beerschot), een linksvoetige middenvelder, open tot 2011. Ook Ryan Babel en Edgar Manucharyan krijgen een nieuw contractvoorstel.

Timmy Simons (PSV) werd door VI opgenomen in het Elftal van het Jaar. Hij kreeg de voorkeur op Wesley Sneijder (Ajax).

Stijn Vangeffelen (ex-Sint-Truiden en ex-Westerlo) mag weg bij Helmond Sport.

Tristan Peersman (27) heeft geen toekomst meer bij Willem II. De onfortuinlijke doelman mocht niet mee op trainingskamp naar Portugal. De ploeg van Dennis van Wijk contracteerde met Saïd Boutahar (24) een aanvallende middenvelder van NEC. Hij kreeg een contract voor anderhalf jaar. Hij moet het wegvallen van Mounir El Hamdaoui opvangen.

Benjamin De Ceulaer (23) tekende voor drieënhalf jaar bij RKC.

Heracles nam de Montenegrijnse aanvaller Igor Gluscevic (32) over van Vitesse. Hij tekende voor anderhalf seizoen. Eldrigde Rojer (22), een andere spits, speelt de rest van het seizoen voor Excelsior.

Feyenoord nam de talentrijke Canadese middenvelder Jacob Lensky (18) over van Celtic. Hij kwam op aanraden van zijn landgenoot Jonathan De Guzman.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier