Vernieuwd Schalke 04 blijft puntenloos.

Ook in het tweede competitieweekend van de Bundesliga kon Schalke zijn stevige ambities voor dit seizoen nog geen kracht bijzetten. Nadat de Königsblauen op de eerste speeldag al onderuitgingen bij Hamburg, liet de ploeg van Felix Magath zich dit weekend verrassen door het Hannover van Mirko Slomka, zelf vier seizoenen als assistent en hoofdtrainer aan de slag in Gelsenkirchen. De magere seizoensstart is een serieuze streep door de rekening voor de ambitieuze Duitse club. Vorig seizoen kroonde Schalke zich immers tot vicekampioen, en voor dit seizoen werd de lat uitdrukkelijk nog hoger gelegd. “Als we niet voor de titel gaan, dan ben ik hier de verkeerde man op de verkeerde plaats”, verklaarde trainer-manager Magath aan Kicker.

Zijn titelambities onderstreepte Schalke met een actieve houding op de transfermarkt. De transfer met de meeste ruchtbaarheid was de overname van Raúl van Real Madrid, aangetrokken als vervanger van Kevin Kuranyi. Raúl stond voor de tweede week op rij in de basis, maar leek nog verre van volledig aangepast aan het Duitse voetbal. Ook voor zijn verdediging ging Schalke shoppen in de Primera División en het haalde Sergio Escudero (van Murcia) en Chris-toph Metzelder (ook van Real) naar Gelsenkirchen. Die laatste zette zaterdag tegen Hannover een belabberde prestatie neer en werd al meteen door de fans op de korrel genomen. “Natuurlijk begrijp ik dat Metzelder werd uitgefloten”, reageerde Magath. “Hij oogde onzeker, wat een schande is want we hebben een stabiele Metzelder nodig. Maar ik heb er vertrouwen in dat we onze problemen nog kunnen oplossen.”

Een deel van de oplossing voor de problemen van Schalke zou kunnen bestaan uit het aantrekken van nog een of meerdere spelers met meerwaarde. Bij het ter perse gaan van dit magazine was er nog geen officiële bevestiging, maar volgens de makelaar van Klaas-Jan Huntelaar zou een overgang van de Nederlandse spits van Milan naar Schalke 04 zo goed als rond zijn.

International Arne Friedrich (Wolfsburg) onderging een ingreep aan zijn rug voor de hernia van de tussenwervelschijf waar hij al een tijdje mee kampt. Pas begin 2011 zou de verdediger opnieuw aan spelen toe komen.

Oud-aanvoerder Michael Ballack keert voorlopig nog niet terug naar de Mannschaft. Bondscoach Joachim Löw selecteerde hem niet voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen België (3 september) en Azerbeidzjan (7 september). Volgens Löw is de middenvelder van Leverkusen nog onvoldoende in vorm. Daarmee gaf de bondscoach meteen ook een (voorlopig) antwoord op de ‘ Kapitänsfrage‘ die Duitsland de hele week in de ban hield. Voorlopig blijft Philip Lahm aanvoerder van de nationale ploeg.

De meest opvallende nieuwkomer in de selectie van Joachim Löw is Sascha Riether, de 27-jarige rechtsachter van Wolfsburg.

Schalke trok verdediger Hans Sarpei aan. De Ghanese verdediger komt over van Bayer Leverkusen en tekende een verbintenis voor twee seizoenen. Ook de Roemeense spelmaker Ciprian Deac versterkt de ploeg van Felix Magath. De vijfvoudige international komt over van Cluj en tekende voor drie jaar.

Martin Demichelis blijft waarschijnlijk toch bij Bayern Munchen. De Argentijnse verdediger komt in de hiërarchie centraal achterin na Daniel Van Buyten en Holger Badstuber en leek zich niet te kunnen verzoenen met die situatie. In het openingsduel tegen Wolfsburg weigerde Demichelis op de bank te zitten en geruchten linkten de Argentijn onder meer aan PSG. Zijn manager sprak echter klare taal op de tv-zender Sport1: “Tenzij er een wonder gebeurt, blijft Demichelis bij Bayern om er te vechten voor zijn plek.”

Rode Duivel Timmy Simons stond opnieuw in de basis bij Nürnberg, maar ging mee ten onder tegen Freiburg (1-2).

BREGT VERMEULEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier