Sinds zijn achttiende, zegt Tom Saintfiet (29), is hij “heel bewust bezig” met zijn carrièreplanning als trainer. Na de humaniora studeerde hij psychologie, met als specialisatie sportpsychologie. “Omdat ik ervan overtuigd ben dat voetbal en trainerschap voor een belangrijk deel psychologie zijn.” Hij liep stage bij toenmalig eersteklasser KV Oostende en schreef een thesis over de mentale kant van blessures bij topvoetballers. Op zijn 23ste meldde hij zich bij de Federale Trainersschool van de KBVB, waar hij met onderscheiding het Uefa B- en A-diploma behaalde. Ondertussen was hij actief als hoofdtrainer in de provinciale reeksen, trainde hij ook jeugd en was jeugdcoördinator. Bij diverse profclubs deed hij ervaring op als scout. In Nederland volgde Saintfiet een opleiding als loop- en conditietrainer.

Eind 2000 zou hij in Ivoorkust aan de slag gaan. “Alles was in kannen en kruiken met de voorzitter van FC Satellite Abidjan en met Alfred Raoul, de welbekende peetvader van vele Afrikanen hier in België. Een met Raoul bevriende makelaar, die ik vaag kende, had het contact gelegd. Zij zijn twee keer komen praten in Antwerpen, ik ben één keer in Ivoorkust gaan kijken. Ik was er al aan de pers voorgesteld als hun nieuwe hoofdtrainer, tot zij me drie dagen voor mijn vertrek belden dat ze het beloofde geld niet konden betalen. Op dat moment was het wegens een staatsgreep ook onrustig in Ivoorkust, zodat ik het heb afgeblazen. Valère Billen, voor wie ik in Mechelen scoutingswerk had verricht, heeft mij daarop gevraagd of ik er een probleem mee had als hij voor de job ging. Dat had ik niet. Valère was ontslagen door Mechelen en kon, in tegenstelling tot mezelf, wel een klein financieel risico aan.”

Mei 2001 zag het er naar uit dat Saintfiet hoofdtrainer zou worden van het naar tweede klasse gedegradeerde Zuid-West-Vlaanderen. Maar technisch directeur Enver Alisic koos voor de ervaring van Jerko Tipuric en Saintfiet werd hoofd scouting. In die hoedanigheid zag hij wekelijks Verbroedering Geel aan het werk, dat hij, op slechts tien kilometer van zijn woonplaats Mol en als voormalig jeugdspeler van de club, kende als zijn broekzak. Opnieuw was hij in beeld voor de job van hoofdtrainer, maar ook hier ging ze naar een naam, Stèphane Demol. Op vraag van voorzitter Luc Moortgat coördineerde Saintfiet vervolgens de gesprekken over een eventuele grote Kempense fusie. Dat deed hij tot zijn vertrek naar de Faeröer, begin februari 2002.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier