Een overzicht van de 21 voetbalclubs in de grootstad Antwerpen die in nationale en provinciale afdelingen spelen.

> 1STE NATIONALE

KFC GERMINAL BEERSCHOT ANTWERPEN

– Opgericht : 1999

– Typerend : Ontstaan door samensmelting van Beerschot VAC, in 1899 opgericht, en Germinal Ekeren, in 1920 opgericht. Stamnummer van Germinal werd overgenomen, dat van Beerschot geschrapt. Beerschot speelde meestal in de hoogste afdeling en haalde in de jaren twintig en dertig zeven landstitels. In de jaren zeventig volgden twee bekers. De club zakte nadien af. Germinal Ekeren haalde in de jaren vijftig en zestig een paar keer de nationale reeksen, maar stootte daarin pas goed door vanaf de jaren tachtig. In eerste eindigde Germinal in de jaren negentig enkele keren binnen de top vijf. Pakte de beker in 1997. In 2005 was die voor Germinal Beerschot.

> 2DE NATIONALE

– Opgericht : 1880

– Typerend : Oudste club van het land, draagt stamnummer 1. Speelde het grootste deel van zijn bestaan in de hoogste afdeling. Vaak mee toonaangevend. Haalde vier landstitels ; in 1929, 1931, 1944 en 1957. Won twee keer de beker, in 1955 en 1992. Werkte een resem Europese campagnes af, met als absoluut hoogtepunt de finale in de Beker voor Bekerwinnaars in 1993. Op Wembley werd met 1-3 verloren tegen AC Parma. Samenwerking met Manchester United.

> 4DE NATIONALE B

– Opgericht : 1906

– Typerend : Voetbalafdeling sinds 1908. Speelde ettelijke jaren in de hoogste klasse, de laatste keer in 1986-1987. Een tijd de best presterende Antwerpse club. Glorieperiode in 1949-1951 ; drie keer tweede, na Anderlecht. In 1951 had Berchem, net als paars-wit 38 punten. Met het huidige systeem was Berchem kampioen, maar toen gaf het aantal verloren matchen nog de doorslag. Hield lang vast aan eigen jeugd, miste zo de boot. Onlangs donkere periode ; twee faillissementen. Befaamde jeugdwerking.

– Opgericht : 1915

– Typerend : Vroeger een grote naam. Beleefde een gouden periode tussen 1926 en 1932, waarin de club opklom naar eerste nationale, waar ze twee jaar bleef. In 1929 bekerfinale tegen Cercle Brugge. Verkocht in 1942 de legendarische spits Jef Mermans aan Anderlecht voor 125.000 frank, voor het eerst in het Belgische voetbal werd de kaap van de 100.000 overschreden . Fusioneerde in 1960 met Racing Borgerhout. Spits Rik Coppens sloot hier zijn spelerscarrière af.

> 1STE PROVINCIALE

– Opgericht : 1921

– Typerend : Begon als FC Wilrijk en geraakte in het seizoen 1937-1938 tot in tweede nationale. Daar bleef FC twee seizoenen. Na WO II zakte de club naar provinciale. In 1972 kwam er door onenigheid een splitsing ; FC Wilrijk en Olympia Wilrijk. Die twee smolten in 1993 weer samen. Olympia bouwde indertijd een goede jeugdwerking uit, daar profiteert de huidige fusieclub nog altijd van. KFCO pendelt nu al een tijd tussen bevordering en eerste provinciale.

– Opgericht : 1962

– Typerend : Speelde lang in het Arbeidersvoetbal, heette toen Mixer Boys. Een goede ploeg met een slechte reputatie. Trok vaak jongens aan die niet mochten meedoen bij het andere Wilrijk. De club sloot zich in 1997 aan bij de KBVB, maar mocht zijn naam niet houden wegens ’te commercieel’. SK won onlangs de derby tegen KFCO, dat nog altijd wat als de grotere club gezien wordt. Terwijl de buren naar de titel hengelen, knokt SK om erin te blijven.

> 2DE PROVINCIALE

– Opgericht : 1967

– Typerend : Begon in het Arbeidersvoetbal met de naam FC Schuttershof en veranderde die later in FC Ekeren. Sloot zich in 1997 aan bij de KBVB. Werd in het eerste seizoen in vierde provinciale direct kampioen en kon het jaar nadien meteen weer promoveren, naar tweede. Dan volgde wel een degradatie. Trok na de samensmelting tussen Germinal Ekeren en Beerschot een deel van de misnoegde Germinalfans aan.

– Opgericht : 1919

– Typerend : Ploeg van de joodse gemeenschap. Rekruteert vooral daaruit voor de jeugd, maar de ploeg stelt zich ook open voor anderen. In het eerste elftal spelen verscheidene niet-joden. Bereikte in 1961 de nationale afdelingen en miste in 1969 net een promotie naar tweede. Atypisch voor een Antwerpse ploeg is dat er geen jongens spelen met roots in de Maghreblanden. Speelt nooit op zaterdag, de sabbat.

– Opgericht : 1921

– Typerend : Het vroegere Olse Merksem, grote naam. Speelde in 1959-1963 in tweede nationale, en nog eens in 1973-1976. In die eerste periode had Olse op een zeker moment sportief gezien recht op promotie. Maar, zo wordt nu nog verteld, dat wou de bond niet, want dan zouden vier Antwerpse teams in eerste spelen en maar twee Brusselse. Toen de vereiste verlichting er één dag te laat stond, gaat het verhaal voort, was een reden gevonden om Olse de promotie te onthouden.

– Opgericht : 1953

– Typerend : Achtergelaten in een godvergeten hoek aan de Nederlandse grens, geprangd tussen de dokken van de haven, plakken Zandvliet en Berendrecht aan elkaar. Gebonden door hetzelfde territoriale lot, dat schept een band. De jaren hebben de onderlinge rivaliteit, die er zeker was toen de twee nog in dezelfde reeks speelden, wat afgebot. Zeker rond carnaval is de onderlinge vriendschap groot, want dan is er het gansrijden, een folkloristische traditie die in de streek nog enorm leeft. Het voetbal komt dan pas op de tweede plaats.

> 3DE PROVINCIALE A

– Opgericht : 1942

– Typerend : Aan Metropolis. Min of meer een blauwdruk van de demografische verscheidenheid in de sociale, kansarme wijk Luchtbal, ‘ The Bronx van Antwerpen’. Achttien nationaliteiten bij de jeugd. De buurt doet denken aan een Engelse arbeiderswijk, sommigen associëren Luchtbalboys met Sheffield. Het veldje ligt tussen appartementsblokken die uit het communisme lijken te dateren. Voetbal als troost én als bron van activiteit, feestjes. Volkse, warme sfeer.

– Opgericht : 1920

– Typerend : Sociaal contact wordt hoog in het vaandel gedragen. Sinds 1992 komt een kok ongeveer elke thuismatch koken in de kantine en zijn het bestuur, sponsors, medewerkers en supporters welkom voor een lekkere maaltijd. Het menu is altijd vooraf te vinden op de site. Ambitieuze club. In een recent verleden waren er gesprekken met Tubantia Borgerhout en Olympic Antwerpen over één ploeg in Deurne, maar die sprongen af. Het idee is desondanks niet afgevoerd.

– Opgericht : 2002

– Typerend : Restant van de driehoek Sparta Zwijndrecht-Sint-Anneke Sport- Waaslandia. De eerste twee fuseerden, de laatste verdween. De nieuwe club speelt op het veld van Sint-Anneke. Zo sloop Sparta Zwijndrecht de grootstad binnen, waar het eerst buiten viel. Veel flats op Linkeroever ; weinig sociaal contact, mensen komen niet makkelijk buiten, ook niet voor voetbal. De club werkt ook samen met een plaatselijk asielcentrum ; jongeren daaruit mogen meedoen.

– Opgericht : 2006

– Typerend : Vitória Futebol Clube de Antuerpia, club van de Portugese gemeenschap. Ontstaan als een soort sociaal project om jongeren van de straat te houden. Initiatiefnemer Tito Da Silva Duarte is met zijn 27 jaar een van de jongste voorzitters van het land. Vorig seizoen was dit het kneusje van de reeks ; laatste met nul punten en doelpuntensaldo : 15-197. Trainer is nu niemand minder dan Peter Rufai, de Nigeriaanse sterdoelman bij de WK’s van ’94 en ’98.

– Opgericht : 1928

– Typerend : Ploeg uit De Polders. Berendrecht is boerenbuiten, ligt bij de haven, twintig kilometer van het centrum. “Heeft zoveel met Antwerpen te maken als Brussel”, klinkt het soms. Hier voelt men zich niet echt deel van de grootstad, klaagde men vroeger wel eens over ‘een stiefmoederlijke behandeling door de stad’. Rond carnaval geraakt men ook hier moeilijk aan elf man. Net als bij Zandvliet doen verscheidene spelers dan fanatiek mee met het gansrijden.

– Opgericht : 1946

– Typerend : Ligt in Ekeren, tussen het centrum – zij het een eindje ervan verwijderd – en Brasschaat. Geraakte nooit hoger dan tweede provinciale. Familiale club die belang hecht aan jeugdwerking. Trekt voornamelijk supporters uit de plaatselijke Donkwijk. Toen Ekeren indertijd bij de grootstad gevoegd werd, zag deze regio dat als een foute beslissing. Dat leeft nog altijd onderhuids, men voelt zich in deze buurt nog regelmatig eens achtergesteld.

– Opgericht : 2005

– Typerend : Opvolger van het in 1920 opgerichte KSK Hoboken. Dat was een volksclub in een arbeidersgemeente. Speelde voor WOII meestal in bevordering. Na de oorlog kwam het hoogtepunt ; één seizoen in tweede nationale, 1934-1935. Later pendelde de club meestal tussen bevordering en eerste provinciale. In de jaren negentig ging het bergaf door slecht financieel beleid. Het faillissement volgde ongeveer drie jaar geleden. RVC begon met een nieuw stamnummer met een schone lei.

– Opgericht : 2003

– Typerend : Voetbalt aan de brug bij het Sportpaleis. Nam de rode lantaarn dit seizoen over van Antuerpia. Dit leunt dicht aan bij cafévoetbal. Begin dit seizoen stapte de trainer van Boechout met zowat zijn hele team over naar Jong Merksem. Die jongens, aangevuld met wat allochtonen uit de buurt, vormen nu de kern. Buiten de vermelding in de naam heeft de club weinig linken met de gemeente. De matchen tegen FC Merksem zijn enkel derby’s op papier.

– Opgericht : 1959

– Typerend : Kleine broertje van Merksem SC. Speelde eerst in het Liefhebbersverbond en het Arbeidersvoetbal. De jongens die bij SC faalden, zakten altijd af naar FC. Dat bood het potentieel voor een aansluiting bij de KBVB. FC speelde vroeger op het Sportcomplex ‘De Rode Loop’, maar voetbalt nu al het tweede seizoen op een stadsterrein in de Gasthuishoevestraat. Daartussen speelde het twee jaar met SC in het Jef Mermansstadion, maar SC wilde dat voor zich alleen.

– Opgericht : 1917

– Typerend : Vaak ‘Olympic Deurne’ genoemd. In WO I opgericht, met als core business toen : lichte atletiek en worstelen. Voetbalafdeling vanaf 1919. Club met stamnummer 500 ; lange, maar geen roemrijke geschiedenis. In haar negentigjarig bestaan slaagde de vereniging er amper twee keer in om te promoveren ; in 1991 en 2003, telkens maar voor één jaartje. Er is een samenwerking met Tubantia Borgerhout ; gemeenschappelijke jeugdploegen.

– Opgericht : 1973

– Typerend : Opgericht door voornamelijk mensen met Turkse roots, onder wie Fuat Capa, tot voor kort nog trainer bij Gençlerbirligi. Capa was ook trainer bij Turk Sport. De ploeg speelt op hetzelfde stadsterrein als Antuerpia, op Linkeroever, en had gelijkaardige beweegredenen bij de start. Na een beginfase waarin heetgebakerde jongeren vaak voor rode kaarten zorgden, is de discipline inmiddels enigszins opgeschroefd, mede dankzij huidig voorzitter Özcan Mehmet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier