Van Bezoes tot Boli

Yohan Boli maakte een hattrick tegen Charleroi. © belgaimage

De klap die was uitgedeeld aan de Truiense kern leek hard te zijn aangekomen. Nochtans vond STVV-coach Marc Brys snel de middelen om het vertrek van Casper De Norre en vooral Roman Bezoes op te vangen en de koers richting play-off 1 verder te zetten. Sinds de nederlaag tegen KRC Genk bij de hervatting van de competitie midden januari kunnen de Limburgers uitpakken met een rapport van dertien op vijftien punten.

Bij afwezigheid van zijn Oekraïense creatieve factor liet Brys de Japanner Daichi Kamada een positie zakken op zijn tactische schaakbord. In de eerste seizoenshelft ontpopte de spits zich tot de scoremachine bij uitstek, waarbij hij profiteerde van de tussen de lijnen lopende Bezoes. Met zijn technisch vermogen slaagde Kamada erin om diep voorin de ballen vast te houden. En ook al is hij minder vindingrijk dan Bezoes, toch is de Aziaat het nieuwste wapen van STVV. Want hij beschikt over de vaardigheid om de flankspelers in voordelige posities te krijgen.

Op links heeft Elton Acolatse een veel offensiever profiel dan De Norre. Zijn kwaliteiten in één-tegen-éénsituaties en zijn bekwaamheid om het spel te versnellen, zorgen voor een nieuwe variant in het aanvallende geheel. Omdat Wataru Endo net voor de verdediging ontbrak om het spel daar te animeren, werd er teruggegrepen naar een controlerend duo op het middenveld, met Steven De Petter en Samuel Asamoah, niet de grootste creatievelingen. Zo kwam het accent meer te liggen op de flanken om het balbezit om te zetten in doelkansen.

Aan het einde van de ketting amuseerde Yohan Boli zich. De Ivoriaanse aanvaller lijkt wel bevrijd door het vertrek van Bezoes en de nieuwe rol van Kamada. In 2019 maakte hij al acht doelpunten, meer dan de helft van de STVV-productie. Voor de winterstop eindigde Boli met meer beslissende passen dan goals. Dit is het statistische bewijs van zijn metamorfose. Boli werd zo het eindpunt van alle STVV-aanvallen. De gevaarlijke schoten komen meestal van zijn voet, nu Kamada wat verder weg van het bezoekende doel acteert. Het uitzicht veranderde, maar het voetbal van Marc Brys vond een nieuwe efficiëntie. Met Bezoes was het een individu die het collectief naar eenhoger niveau tilde, vandaag is het de collectiviteit die het beste uit de elf speler op het veld haalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier