In de veronderstelling dat de verhalen in de pers waar zijn: je zal maar clubleider zijn van Waasland-Beveren. Je draait een prima en zorgeloos seizoen, maar dan daagt er een gekende voetbalmakelaar op die je terloops vraagt of hij geen keuken kan bestellen bij je echtgenote. Waarmee hij vraagt of je ploeg niet kan helpen bij de laatste wedstrijd.

Vanaf dat ogenblik kan je geen kant meer uit, ook al wijs je het verzoek vriendelijk af. Je wordt geacht dit feit te melden bij de voetbalbond. Maar wanneer je dit doet loop je met je gezicht tegen een muur. Je legt immers een belastende verklaring af, waarbij de bevriende makelaar plots een tegenpartij wordt die gaat vragen je beschuldigingen te staven met bewijzen. Wat uiteraard niet zal kunnen, het gesprek werd niet opgenomen (is strafbaar zonder akkoord van de tegenpartij), er waren geen neutrale getuigen aanwezig, … etc.

Je zou in zo’n geval dus in je eigen voeten schieten; daarna kun je namelijk geen spelers maar halen via het makelaarswereldje. Die gaan de rangen sluiten en niet meer samenwerken met verklikkers. De tegenpartij zal uiteraard zelf een klacht indienen wegens laster. Dus wat doet de clubleider? Wat wij allemaal zouden doen: zwijgen. Spreken is zilver, zwijgen is goud, én hier is zwijgen de minst nadelige optie.

Dan komt de discrepantie tussen overtreding van het bondsreglement en straf. Nergens in het strafrecht word je zó zwaar gestraft om een meldingsplicht niet na te leven. Je club moet degraderen want je diende onmiddellijk te melden dat je werd aangesproken. Hoeveel mensen (spelers, clubleiders, …) worden er in het voetbal niet gevraagd om iets te regelen? Straf de ‘vragers’, maar niet de ‘bevraagden’ aub. Hopelijk hebben ze bij de voetbalbond voldoende gezond verstand. Anders wordt de clubleider een clublijder.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier