Je bent jong en je wil spelen : Kevin Vandenbergh en Stein Huysegems vóór Genk-Lierse. ‘Er zullen veel doelpunten vallen.’

In Genk-Lierse staat komend weekend niet alleen een van de meest gecontesteerde verdedigingen tegenover een van de minst gepasseerde; in Genk-Lierse komen met KevinVandenbergh en SteinHuysegems ook twee jonge goden van het Belgisch spitsengild tegen elkaar uit.

Hoe goed kennen jullie mekaar ?

Vandenbergh : Vrij goed, denk ik ( lacht). We hebben lang op dezelfde school gezeten.

Huysegems : Zes jaar, hé. We speelden ook samen in de voetbalploeg van de school. Schitterende tijden.

Vandenbergh : ( grinnikt).

Huysegems : SteinJanssens, die nu ook bij Lierse speelt, zat er ook.

Vandenbergh : We wonnen alles, hé.

Huysegems : Weinig kansen nodig, hé ( grijnst). Het toernooi met alle scholen van Aarschot hebben we, denk ik, twee keer gewonnen.

Vandenbergh : Ik drie keer, want jij bent een jaar vroeger gestopt.

Huysegems : Ik heb eerst mijn laatste jaar deeltijds gevolgd, maar dan zeiden ze dat ik nóg een jaar deeltijds moest doen. Dus toen ben ik er maar mee gestopt. Maar dat was wel plezant, hoor, dat voetballen op school. Je mocht van Lierse niet, kwestie van blessures te vermijden, maar ik deed altijd mee.

Vandenbergh : Je kon dat niet blijven weigeren als ze je vroegen. Eens je in de scholieren komt, begin je te zien wie zich zal kunnen doorzetten en wie niet. Je wist snel of je erbij hoorde of niet.

Huysegems : Ik had op mijn zestiende al een profcontract. Ik was een brave student, maar qua punten was het niet altijd denderend, dus die keuze voor het voetbal heb ik mij nog niet beklaagd.

Vandenbergh : Toen ik geregeld in de eerste ploeg stond van Westerlo, kon je op maandagochtend duidelijk merken dat sommige leerkrachten voor je waren en anderen radicaal tegen je. Als je binnenkomt in de klas en ze zeggen dat je je mond moet houden, terwijl je nog niks gezegd hebt, dan weet je direct genoeg. Eén heeft er nog geprobeerd op het einde mijn punten naar beneden te halen, maar dat is haar niet gelukt ( grijnst).

In hoeverre waren jullie toen al de spitsen die jullie nu zijn ?

Vandenbergh : Ik denk dat ik dit jaar in Genk voor een deel veranderd ben. Het is niet meer zomaar rondhangen in de zestien of voor de goal staan, al blijft dat een belangrijk onderdeel van mijn spel. Maar in Genk verwachten ze meer dan dat, dus ik heb veel geleerd : meer aan de bal komen, meer zelf ook wat het spel gaan verdelen. Dat heeft even aanpassing gevergd.

Huysegems : Ik heb het altijd moeten hebben van mijn snelheid en mijn individuele actie. Ik moet veel aan de bal komen om gevaarlijk te zijn. Als je dan in de eerste ploeg komt, beginnen tegenstanders daar op in te spelen en moet je andere manieren gaan zoeken en leren meeverdedigen, wat je in de jeugd nooit moest doen. Ik kreeg van in het begin wel veel kansen bij Lierse. Toen is het heel snel beginnen te gaan, vooral omdat ik veel scoorde. Daarna ben ik wat op de bank beland en heb ik een jaar weinig gespeeld, tot het in de tweede ronde weer in stijgende lijn ging. Dat ik tegen Beveren op de bank belandde, heeft ook te maken met de zevenentwintig wedstrijden op hoog niveau die ik dit seizoen al in de benen heb.

Vandenbergh : Als je van een gewone middenmoter als Westerlo naar een topclub als Genk komt, heb je toch een aanpassingsperiode nodig. In het begin begreep ik er niets van. Ik had zoiets van : wat is dat hier allemaal ? Bij mij heeft die aanpassing twee maanden geduurd, denk ik. Sindsdien is het voor mij ook alleen maar in stijgende lijn gegaan. Hard werken heeft ondertussen vruchten afgeworpen. Ondertussen heb ik, dacht ik, laten zien dat ik thuis hoor in Genk en misschien wel méér mag.

In hoeverre, denken jullie, beïnvloedt de ingestorte transfermarkt jullie carrière ? Want jij, Stein, bent de speler die Lierse hoopt te verkopen om financieel gezond te blijven, en jij, Kevin, zit wellicht te wachten tot Sonck vertrekt om meer te kunnen spelen.

Huysegems : Als je de club iets kan opbrengen, betekent dat natuurlijk dat je kwaliteiten hebt en dat ze in je geloven. Vorig jaar vonden ze de 50 miljoen frank waarvan sprake was vanuit Brugge te weinig en hebben ze 120 miljoen frank op mijn hoofd geplakt, maar ik denk dat ze nu hebben ingezien dat ze met veel minder tevreden zullen moeten zijn. Het hangt af van welke ploeg er zal komen, of Lierse tevreden zal zijn of niet. Maar ik zit daar zeker nog niet mee in mijn hoofd. Het zal er ook van afhangen of ik goed zal blijven spelen.

Vandenbergh : Misschien wordt het voor mij inderdaad makkelijker als Wesley vertrekt, maar als hij zal weggaan, zal er waarschijnlijk wel iemand anders gekocht worden. Ik moet alleen laten zien dat ik het aankan en in de voorbereiding tonen dat de plaats die open komt, voor mij is. Ik maak mij daar helemaal niet druk over. Maar ik speel graag met hem samen. Ik denk dat ik van alle spelers in Genk aan hem het meeste heb, dus van mij moet hij absoluut niet weg. Waarom weet ik niet, maar met hem speel ik het beste en van hem leer ik het meeste. Hij heeft zoveel in zijn spel dat ik nog moet verbeteren. Als hij eens geblesseerd was en ik speelde, komt hij ’s maandags vertellen wat ik beter had kunnen doen. Van zo’n dingen leer je enorm veel, want die details maken het verschil.

Maar ik denk niet dat ik naar buiten moet brengen wát dat nu allemaal precies is.

Jos Daerden zei in Knack : “Vandenbergh moet niet denken dat hij de vervanger van Sonck is, als die vertrekt.”

Vandenbergh : Het is aan mij om te bewijzen dat ik dat wel waard ben. Ik weet zelf ook wel dat er iemand anders gekocht zal worden als Wesley vertrekt. Maar ik moet straks in de voorbereiding gewoon laten zien dat de plaats die open komt voor mij is.

Huysegems : In het begin van het seizoen zaten wij met zeven spitsen en moest ik mij ook bewijzen, opdat de trainer mij het vertrouwen zou geven. Positief is wel dat de trainer mij een tijdje het vertrouwen bleef geven als het wat minder ging. Wie voor mij in het begin vooral belangrijk geweest is, is EricVanMeir natuurlijk. Ook naast het veld iemand die op je inpraat als je het hoofd zou laten hangen. Maar ze hebben mij in Lierse eigenlijk heel rustig laten groeien. In de pers ben ik wel helemaal opgehemeld en daarna met de vloer gelijk gemaakt omdat ik niet meer zo goed speelde, wat dan wel pijnlijk was. Maar als je de toekomst van het Belgisch voetbal bent, moet je daar mee leren leven. Nu kom ik daar sterker uit : als ik eens een mindere wedstrijd gespeeld heb, wéét ik wat er ’s maandags in de krant zal staan. Dus je durft het dan ook gewoon toe te geven dat je minder was.

Vandenbergh : Ik speelde eerst niet, dus dan kan je niet veel kritiek krijgen, hé ( grijnst). Daarna was ik in de wedstrijden die ik speelde eigenlijk altijd redelijk goed, dus er was weinig reden tot kritiek. Maar soms moet je kunnen toegeven dat het net iets te veel is : vorig jaar speelde ik bij Westerlo op een gegeven moment, met de nationale belofteploeg erbij, zes weken aan een stuk op woensdag en zaterdag.

Huysegems : Kevin was er nu voor de derde keer bij, bij de beloften, maar ik moest door blessure afzeggen. Eigenlijk hebben we daar nog nooit samengespeeld, ook omdat ( bondscoach, nvdr) deSart maar met één spits speelt, wat ook wel wat nadelig is als je met twee, drie goeie spitsen zit. Maar oké, dat is de keuze van de trainer.

Renderen jullie het beste in een systeem met twee spitsen ?

Vandenbergh : Ik denk het wel.

Huysegems : Ik ook. Als je daar alleen staat, moet je naar links, rechts en ook nog eens heel veel meeverdedigen, terwijl je nu kan kruisen, posities overnemen…

Vandenbergh : Met drie spitsen spelen, ik vind dat allemaal mooi, maar als de ploeg slecht speelt, sta je daar in de praktijk alleen. De nationale beloften spelen zogezegd ook met drie spitsen, maar omdat we in Kroatië slechter waren dan de tegenstander, stond ik daar helemaal alleen voorin. Sta je daar met twee, dan kan je de verdediging veel meer in de problemen brengen. Ik vind het dus wel een beetje raar dat wij bij de beloften nog met drie spitsen spelen en de eerste ploeg met twee. Ik dacht dat je moest spelen zoals de eerste ploeg speelt. Je moet toch uitgaan van een 4-4-2, denk ik.

Huysegems : Tussen mij en Kone klikt het in Lierse : we hebben samen toch een stuk of vijfentwintig doelpunten gemaakt. Dat had, denk ik, niemand verwacht vorig seizoen. Hij is snel en technisch sterk, maar moet misschien toch nog wat het overzicht leren bewaren. Dat moest ik in het begin ook leren.

Vandenbergh : Op Westerlo ben ik bij Genk achter de spitsen gaan spelen omdat we achter stonden en de trainer er een spits bij bracht. Misschien willen ze in de toekomst Moumou ( Dagano, nvdr) meer centraal uitspelen en mij er laten rondzwerven. We zullen wel zien.

Ferrera zegt over jou, Stein : iets offensiefs moet je aan het instinct overlaten. Als je op rechts loopt, mag je op rechts lopen, als je een zwakke rechter hebt, hoef je er niet speciaal op te werken, want op Moeskroen scoorde je zo ook met rechts. Je moet het, kortom, op z’n beloop laten. Dat lijkt ons niet dezelfde redenering als Vergoossen erop na houdt.

Vandenbergh : Ik denk niet dat hij wil dat ik het op z’n beloop laat. Mijn linkse is zwakker, maar als ik zie hoeveel progressie die voet maakt door bij de pass- en trapvormen die we soms doen constant op die linker te gaan letten…

Huysegems : In de winterstop heeft de trainer me toch gezegd dat ik aan mijn mindere punten moest werken. Mijn rechtervoet, mijn kopspel, beter mijn lichaam leren gebruiken… Ik zou op het veld wel wat harder mogen worden, zeggen ze mij, maar ik ben rustig opgevoed en ik heb vrij nuchtere ouders : dat zie je op het veld in mij terug. Wij hebben wel tien regels van de trainer gekregen hoe je moet en niet moet bewegen, maar hij bedoelt waarschijnlijk vooral dat een spits vrij moet zijn in de aanval en zelf iets kunnen vinden om de verdediging te doorbreken.

Vandenbergh : Ik denk dat er bij ons misschien meer op bepaalde zaken gehamerd wordt, maar wij krijgen toch ook de vrijheid om zelf creatief te zijn.

Huysegems : Dit seizoen hebben we van de eerste dag met lijnen op het veld getraind, elk in zijn zone, wetend waar je moet lopen, iets wat voor iedereen nieuw was op Lierse. Als je de trainer soms bij de Champions League commentaar hoort geven op tv, denk je wel eens : wat zíet die allemaal ? Dat merk je ook in de analyse van onze eigen wedstrijden, dat hij enorm veel details ziet. Dat maakt hem ook zo sterk, denk ik. Na de trainingen moet ik altijd bijtrainen, zegt de trainer. Ik kan niet genóeg doen, zegt hij. Twee, drie keer in de week doe ik dat ook, roep ik een keeper of een verdediger apart om te oefenen.

Vandenbergh : Bij ons zijn de meesten constant bezig om wat bij te werken. Kopspel, vrijschoppen, fitnessen…

Jullie ploegen kampen de laatste tijd met problemen : Lierse verloor met Schaessens een sterkhouder en Genk blijft doelpunten weggeven, waardoor jullie geen van beiden Europees voetbal halen.

Huysegems : Dat er een paar uitvallen, dat moeten we kunnen opvangen : we hebben een kern van vijfentwintig spelers, Marc ( Schaessens, nvdr) is al een paar keer geschorst of geblesseerd geweest, Fasotte speelde in het begin van het seizoen ook niet en toen konden we wél winnen. Ik denk niet dat dit de reden mag zijn om te verklaren dat we minder spelen. We hebben gewoon een paar wedstrijden wat tegenslag gekend.

Vandenbergh : Dit seizoen hebben we te veel punten laten liggen. Persoonlijke fouten gebeuren overal, vorig jaar zelfs ook in Genk, maar dat viel minder op omdat de bal die we toen verloren er niet in ging omdat de tegenstander het verkeerd uitspeelde. Onze ploeg is bijna dezelfde gebleven, maar dat tikkeltje geluk blijft toch altijd meespelen in voetbal.

Huysegems : Wij hadden natuurlijk wel gedroomd van de Champions League omdat we lang op de tweede plaats gestaan hebben. Maar het zal enorm moeilijk worden. Ik ben als zeventienjarige al eens mogen invallen tegen Bordeaux en Akranes in de eerste ronde van de Uefacup : dat wil je als voetballer meer meemaken.

Vandenbergh : Champions League tegen Real, met niet alle basisspelers, maar de achterlijn met Hierro, Helguera en RobertoCarlos stond er wel. Eens je dat meegemaakt hebt, wil je bij wijze van spreken dat het elke week Champions League is. Onbewust ga je jezelf toch overtreffen en dubbel gemotiveerd zijn. Daar wil je er meer van. Je kan er alleen hard aan blijven werken.

Wat mogen we van Genk-Lierse verwachten ?

Vandenbergh : Ik denk dat we ons dubbel moeten plooien voor iedereen die Genk lief is en tonen dat we beter kunnen dan waar we nu staan.

Huysegems : Veel zullen we niet meer te winnen of te verliezen hebben, dus ik denk dat we daar vrijuit kunnen gaan voetballen. Twee goed voetballende ploegen ( sic), dus ik denk dat er veel doelpunten gaan vallen.

Wordt het ook een persoonlijke prestigestrijd tussen jullie ?

Vandenbergh : Totaal niet.

Huysegems : Lukt het voor Kevin met doelpunten, goed voor hem, maar met gewoon een goeie prestatie ben ik zelf ook al tevreden.

Stein, jij was, bij wijze van uitsmijter, indertijd een fan van Big Brother. Ben je dat nu van Idool 2003, de nieuwste hype ?

Huysegems : Goh, ik kijk ernaar, maar het is nu niet dat ik het altijd per se moet zien…

Vandenbergh : Wij nemen het op, hoor. Voor mij is Nathalia de beste. Als dat nu nog niet duidelijk is, zal het nooit duidelijk worden. Ik hoop in ieder geval dat zij en Peter de finale halen, want zij verdienen het volgens mij. Het is toch een zangwedstrijd waarin je op de stem moet afgaan.

Huysegems : Ik volg wel Temptation Island, daar zal Kevin ook wel naar kijken, denk ik.

Vandenbergh : Neen, neen ( lacht).

Huysegems : Neen ?! Ah, ik kijk daar af en toe naar.

Ook voor de mooie stemmen, zeker ?

Vandenbergh : ( lacht).

Huysegems : Nee, je kan er enorm hard mee lachen ( grijnst).

door Raoul De Groote

‘Ik denk dat ik aan Wesley het meeste heb, dus van mij moet hij absoluut niet weg.’ (Kevin Vandenbergh)

‘Ik ben rustig opgevoed en ik heb vrij nuchtere ouders : dat zie je op het veld in mij terug.’ (Stein Huysegems)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier