Usain Bolt degradeerde Justin Gatlin en co tot meelopers met zijn tijd van 9″77. Ook met een jaarloon van 18 miljoen euro laat hij zijn concurrenten ver achter zich. Mijlenver!

Dat ik een ware kampioen ben, heeft alles te maken met het feit dat ik ook serieus kan zijn als het moet. Ik recupereer tegenwoordig iets minder snel dan in het begin van mijn carrière, maar dat wil niet zeggen dat ik het hoofd buig. Ik wil mijn wereldrecords nog scherper stellen. Lukt dat me niet op de 100 meter (9″58) dan zal ik niet al te teleurgesteld zijn, maar mijn tijd op de 200 meter (19″19) moet ik nog scherper kunnen stellen. Ik voel dat ik dat in me heb.”

Afgelopen zondag schreef Usain Bolt nog een extra bladzijde in het legendarische boek dat zijn carrière nu al is. Hij won goud op de 100 meter op het WK in Moskou en nam zo revanche voor zijn valse start van twee jaar geleden op het WK in Daegu. Geen regenwolk of bliksemschicht kon Bolt van die wereldtitel afhouden. Het leek hem zelfs te inspireren, want vlak voor de start deed hij nog alsof hij zijn paraplu opentrok. Als Bolt tijdens het WK ook nog goud pakt op de 200 meter en de 4×100 meter, evenaart hij de acht gouden WK-medailles van Carl Lewis. “De Amerikaan is de enige met een soortgelijk aura”, legt WilfriedMeert, baas van de Memorial Van Damme, uit. “Vandaag de dag is alles nog veel meer gemediatiseerd, waardoor Bolt groter dan de atletiek zelf is geworden. Usain is een van de bekendste sportmannen ter wereld.”

Geen enkele atleet komt zelfs maar tot aan Bolts enkels. De Jamaicaan lijkt wel van een andere planeet. “Bolt is de enige atleet die werkelijk iedereen kent”, weet Norman Peart, Bolts rechterhand en jeugdvriend. In Jamaica kan hij allang niet meer in alle rust over straat lopen. “Alleen Bob Marley zorgde er destijds ook voor dat er zo veel over Jamaica werd gepraat”, vervolgt Peart. “Usain is een wereldster geworden en dat bevalt hem wel. Hij is intussen wel gewend aan zijn status en speelt daar nu en dan handig op in.”

Bolt heeft de atletiek niet alleen naar ongekende hoogten gebracht, hij heeft de sport ook gered in tijden van doping en de Balco-affaire. “Bolt is een zegen voor de sport”, bevestigt Meert. Lightning Bolt doet een nieuwe wind door de atletiekstadions waaien. “De atleten en het publiek willen zich in de eerste plaats amuseren”, herhaalt Bolt. “Je kunt dus maar het best ontspannen zijn. Atleten zijn er niet om zenuwachtig te zijn of te staan grimassen.” Sinds de komst van Bolt doen ook de andere atleten – die vroeger het wit uit elkaars ogen staarden als waren ze boksers bij de weging – gek voor de start. Ze imiteren de superster uit hun sport. “Toch is Bolt de enige die erin slaagt om tot vlak voor de start zo ontspannen te blijven”, aldus Bolts zaakbeheerder. “Je cool kunnen behouden terwijl je ook nog eens het publiek aan het lachen brengt, maakt Bolt pas echt uniek”, vervolgt Meert. Er is ook niemand anders die erin slaagt om een vol stadion vlak voor de finale van het koningsnummer van de atletiek het zwijgen op te leggen met een simpel gebaar. Bolt is geen atleet meer, hij is de verpersoonlijking van de sport op zich. “Hij overvleugelt alles en iedereen”, vindt Meert. “De andere atleten hebben het moeilijk om hun plek te vinden in de immense schaduw van de Jamaicaan. Die andere jongens mogen dan wel groot zijn in hun vaderland, Usain Bolt is de enige die iedereen aan het werk wil zien.”

De nv Bolt

Om die superster op je atletiekmeeting te krijgen moet je evenwel zo’n 250.000 euro neertellen. Sinds de Olympische Spelen van 2008 is het jaarloon van Bolt vertienvoudigd. Volgens het Amerikaanse zakenmagazine Forbes staat Bolt 40e op de lijst van best betaalde sporters, met een inkomen van 18 miljoen euro per jaar. Het was nochtans lange tijd ondenkbaar dat een atleet dergelijke bedragen zou verdienen.

De paar dozijn journalisten die de eer al hadden om Bolt te interviewen, herinneren zich dat moment voor de rest van hun leven. “We hebben tien Usain Bolts nodig om aan alle interviewaanvragen te kunnen voldoen”, zegt Bolts agent Ricky Simms. Na de meeting in Londen, eind juli, gaf Usain maar liefst twintig interviews op twee dagen tijd. “Als je weet dat elke journalist een kwartier de tijd kreeg, kun je zelf wel uitrekenen hoeveel uur Usain die dagen heeft moeten praten”, grijnst Norman Peart. Peart is een van de tien mensen die fulltime voor Bolt werken. En dan tellen we de medewerkers van Puma nog niet mee.

Het Duitse sportmerk Puma merkte Bolt tien jaar geleden op toen hij wereldkampioen werd bij de junioren in zijn eigen King-ston. Bolt was destijds nog maar een van de vele atletiekbeloftes, maar vandaag pikt Puma een graantje mee van elke zege van de Thunderbolt. Puma geeft jaarlijks dan wel 7 miljoen euro uit – premies niet meegerekend – maar Bolt zal vooral nooit vergeten dat het kledingmerk in hem geloofde toen niet veel andere sponsors dat al deden. De Jamaicaan blijft doorgaans zeer trouw aan zijn sponsors en de leden uit zijn entourage. Die sponsors en entourage zien er dan ook nog zogoed als hetzelfde uit als tien jaar geleden. “Je moet weten dat Usain nu al een legende is”, aldus jeugdvriend Peart. “Hij verdient alles wat hem toekomt.” “Ik vind zelfs dat zijn verloning niet in verhouding is met zijn populariteit”, voegt Meert toe. “Beseft iedereen wel dat er American footballers en golfers zijn die niemand kent en die toch meer verdienen dan Usain Bolt?”

Levensgenieter Bolt

In afwachting van een nieuwe loonsverhoging verdient Bolt meer aan sponsorgelden dan aan de winstpremies die zijn vele zeges hem opleveren. Zo krijgt de bekendste atleet ter wereld bijvoorbeeld geen jaarloon van zijn atletiekclub, noch van de Jamaicaanse atletiekfederatie. De entourage van Bolt bevestigt nochtans dat Bolt in de eerste plaats aan zijn sport denkt. “Er zijn bepaalde periodes in het jaar waarin hij elke vraag simpelweg weigert”, bevestigt Peart. “Van april tot juni bijvoorbeeld, want als Usain traint, wil hij onder geen beding gestoord worden.”

“Bolt is een van de weinige sporters die erin geslaagd zijn hun sport te transformeren”, vindt Peart. “Ik vergelijk hem nog het liefst van al met Muhammad Ali. Net zoals Ali heeft Bolt immers een geweldige persoonlijkheid en zijn er velen die hem trachten te imiteren, maar is er nog niemand echt in geslaagd.” Peart bevestigt wel dat Bolt in de loop der jaren enigszins veranderd is. “Hij is altijd al een lolbroek en een feestvierder geweest, maar vroeger was hij veel gereserveerder. Hij heeft de voorbije jaren onnoemelijk veel vertrouwen getankt. Hij gaat zeer goed om met de immense druk die vrijwel constant op zijn schouders rust. Ik weet zeker dat er binnen dertig jaar nog over Bolt gesproken zal worden.” ?

DOOR DAVID LEHAIRE IN MOSKOU – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Usian Bolt is een van de weinige sporters die erin geslaagd zijn hun sport te transformeren. Ik vergelijk hem nog het liefst van al met Muhammad Ali.” Norman Peart

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content